Pásztortárgy és lószerszám készítés

Élményfüzérek Bács-Kiskunban

Hegedűs László immár hat éve kézműves mesterséget, népi iparművészeti tevékenységet folytat. Egy kihalóban lévő szakmát tart életben. Pásztortárgyakat és lószerszámokat készít.

Marhabőrből, általában keményáruból kruppon és blank csuka bőrből dolgozik. Főleg fekete, natúr, konyak és elvétve kék színű bőrt használ fel. Pásztortárgyak közül készít: kolompszíjat, csengőszíjat, kutyanyakörvet, díszes övet, tarisznya szíjat, bicskatartót. Lószerszámok közül népies lovagló kantárokat, kantárszárakat, vágott sallangokat, nyaklókat készít, illetve szíjazatokat javít, vagy komplett szerszámzatokra pótol.
Több éven keresztül képviselte munkáival szülőfaluját, Kunbaracsot a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon.

A környéken gyakorlatilag nem él már olyan mester, aki pásztortárgyak és lószerszámok készítésével foglalkozik. Lovas emberek pedig még vannak. Nagy könnyebbség számukra, hogy nem több száz kilométerre kell vinniük a szerszámokat javíttatni.
Hegedűs László igyekszik a környék stílusait, hagyományait felkutatni és aszerint dolgozni. Vannak egyéni megrendelések is, melyeket szintén képes megvalósítani.

E kézműves mesterség, népi iparművészeti tevékenység megőrzése érdekében fontosnak tartja, és nagy hangsúlyt helyez a tudása, tapasztalata átadására.  Több tanítványa dolgozik jelenleg is. Egyikőjük kiváló karikásostorokat készít. Mindez egyéni elhivatottság kérdése.
Hegedűs László tudását egyéni felkérés alapján, előre egyeztetett időpontban osztja meg. Ez egyfajta társadalmi szerepvállalás a részéről. A tevékenységet 18-69 év közötti érdeklődőknek ajánlja.
 

További híreink

Dunavecse

2024. 03. 28.

Dunavecse – Fehéregyháza pusztai tarsolylemez

A vármegyei motívumvilág következő állomása Dunavecse. Ott is a tarsolylemezzel ismerkedhetünk meg ezúttal.A tarsolylemezt 1910-ben gyűjtötte a helyszínen Kada Elek, a megbolygatott sír tárgyait „részben szétszórták, részben a gyermekek kezei közt mint játszó tárgyak elvesztek” (Kada). E tarsolylemezen centrálisan szimmetrikus elrendezésben jelennek meg a lemez „sarkai” felé középvonalukkal nyíló palmetta csokrok.

2024. 03. 28.

[ Dunavecse ]

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Design by WEBORIGO