Pásztortárgy és lószerszám készítés

Élményfüzérek Bács-Kiskunban

Hegedűs László immár hat éve kézműves mesterséget, népi iparművészeti tevékenységet folytat. Egy kihalóban lévő szakmát tart életben. Pásztortárgyakat és lószerszámokat készít.

Marhabőrből, általában keményáruból kruppon és blank csuka bőrből dolgozik. Főleg fekete, natúr, konyak és elvétve kék színű bőrt használ fel. Pásztortárgyak közül készít: kolompszíjat, csengőszíjat, kutyanyakörvet, díszes övet, tarisznya szíjat, bicskatartót. Lószerszámok közül népies lovagló kantárokat, kantárszárakat, vágott sallangokat, nyaklókat készít, illetve szíjazatokat javít, vagy komplett szerszámzatokra pótol.
Több éven keresztül képviselte munkáival szülőfaluját, Kunbaracsot a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon.

A környéken gyakorlatilag nem él már olyan mester, aki pásztortárgyak és lószerszámok készítésével foglalkozik. Lovas emberek pedig még vannak. Nagy könnyebbség számukra, hogy nem több száz kilométerre kell vinniük a szerszámokat javíttatni.
Hegedűs László igyekszik a környék stílusait, hagyományait felkutatni és aszerint dolgozni. Vannak egyéni megrendelések is, melyeket szintén képes megvalósítani.

E kézműves mesterség, népi iparművészeti tevékenység megőrzése érdekében fontosnak tartja, és nagy hangsúlyt helyez a tudása, tapasztalata átadására.  Több tanítványa dolgozik jelenleg is. Egyikőjük kiváló karikásostorokat készít. Mindez egyéni elhivatottság kérdése.
Hegedűs László tudását egyéni felkérés alapján, előre egyeztetett időpontban osztja meg. Ez egyfajta társadalmi szerepvállalás a részéről. A tevékenységet 18-69 év közötti érdeklődőknek ajánlja.
 

További híreink

Kunadacs

2024. 05. 17.

Bács-Kiskun motívumvilága -Kunadacsi övveret

A vármegyei értékmentő munka egyik büszkesége az a Motívumos könyv, melyben igyekeztünk megmutatni az ősi mintáktól, egészen napjainkig használatos motívumokat. Mindennapjainkban köszönhetnek vissza akár egy bútordarabon, ékszerben, mézeskalácsban, bőrdíszműveken, edényzeten, vagy egy-egy ruhakölteményben, melyből a nagyközönség is láthatott tizenegy csodálatos minta kollekciót már.   A motívumos könyvet forgatva feltárulnak előttünk gazdag kultúránk csodálatos hagyatékai. Ezekből szemezgetünk hétről hétre, hogy Önök is megismerjék, és rácsodálkozzanak talán éppen a saját településük csodáira.  

2024. 05. 17.

[ Kunadacs ]

Ballószög

2024. 05. 16.

Lezajlott a vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő

2024. május 13-án hétfőn tartotta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a „Nemzeti értékek versenye 2024” ifjúsági vetélkedő döntőjét Ballószögön a Faluházban.

2024. 05. 16.

[ Ballószög ]

2024. 05. 16.

Német népviseletre pályázhatnak

Az önkormányzat támogatni kívánja 2024-ben is a teljes autentikus magyarországi német (lehetőleg bácskai) népviselet, illetve a viselet egy vagy több elemének megvásárlását.

2024. 05. 16.

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Design by WEBORIGO