Ordas bérlakásprogrammal növeli megtartó képességét

közügyek zöld Bács-Kiskun
Ordas szó szerint Bács-Kiskun megye egyik gyöngyszeme, a közvetlen Duna melletti, gyönyörű fekvésű, szorgalmas emberek lakta 455 lelket számláló község mégis a lakosság megtartásáért küzd.

Ordas szó szerint Bács-Kiskun megye egyik gyöngyszeme, a közvetlen Duna melletti, gyönyörű fekvésű, szorgalmas emberek lakta 455 lelket számláló község mégis a lakosság megtartásáért küzd. A Virágos Magyarországért országos pályázaton számos magas elismerést kaptak, a szépen parkosított település számos művészpalántát és tehetséget megihletett.

A faluház, alkotóház, az egész Európa horgásztársadalma előtt ismert Duna-szakasz, a már kivágott legendás Rákóczi-fa, de a törzséből faragott szobrokkal így is a lovát talán ehhez a fához kötözött fejedelemre emlékeztető köztéri alkotások, a nagypolgári házak és parasztbarokk épületek máig fontos szerepet játszanak a település életében.

Az épített környezet és a természet közelsége nemcsak az itt élőknek teszi szebbé a mindennapjait, de kimeríthetetlen témát jelent az alkotók számára, üde színfoltot az ideérkezőknek.

Ottjártunkkor Szabó Zsolt polgármester örömmel újságolta: a településen önálló kezdeményezésként elindított szociális bérlakásprogramnak köszönhetően egy esztendő alatt nemcsak több fővel emelkedett a lakosság száma, de újabb hat gyermeket írattak be a helyi óvodába, ami egyúttal az intézmény megmaradását jelentette.

Mindez a képviselő-testület előrelátó gondolkodásának köszönhető. Az önkormányzat az elmúlt években hét olyan, az évek, évtizedek alatt lakatlanná vált, rossz műszaki állapotú házat vásárolt meg, amelyeket a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) több lépcsőben biztosított forrásából felújított és takarossá tett. Ezekbe költözhettek azok a családok, akik Ordason leltek új otthonra, új barátokra, ismerősökre. Ők azok a szívesen fogadott új ordasi polgárok, akik gyermekeikkel ideérkezve növelték a település lakóinak számát, megtartó képességét, stabilizálták az intézmények, köztük az óvoda működésétmondta a polgármester.

Hozzátette, Ordas iránt a pandémia kellős közepén sem szűnt meg az érdeklődés, hiszen a közeli nagyobb városokban, településeken élők – kihasználva kivételes természeti adottságát – gyakran látogatnak Ordasra, de még nemzetközi horgászversenyt is rendeztek itt. A község és Duna-partja továbbra is kedvenc megállóhelye a hazai és a nemzetközi kerékpáros turistáknak.

A polgármester rámutatott: a hét felújított, kívül-belül takarossá tett háznak a településkép szempontjából is nagy a jelentősége, hiszen elhelyezkedésük miatt igencsak meghatározó szerepük van a község épített környezete egészének megítélésében. Szabó Zsolt azt is megosztotta velünk, hogy a sikeren felbuzdulva tovább szeretnék folytatni a szociális bérlakásprogramot. Ennek érdekében már több olyan elhagyott, elhanyagolt ingatlan nem helyben élő tulajdonosát keresik, akikkel – ha sikerül egyezségre jutni – folytatódhat az ígéretes, talán más hasonló települések számára is példaértékű, a lakosságszám emelkedésével járó program.

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO