Medárd

zöld Bács-Kiskun

Az egyik legismertebb népi hiedelem szerint ha Medárd napján esik, akkor negyven napig esni fog. Jelentős mennyiségű csapadékra a következő napokban is számítani kell: a katasztrófavédelem a vármegyéből az átlagosnál jóval több riasztást kapott. 

A később szentté avatott Medárd püspök legendája az esőzéssel kapcsolódott össze. Állítólag gyermekkorában egy, a feje fölött repülő sas védte az esőtől. Felnőttként pedig- amikor egy duhaj, mulatozó társaságot nem tudott lecsendesíteni- esőért fohászkodott. Imája meghallgatásra talált, a tivornyázó bagázs hatalmas esőzés kergette szét, majd negyven napig esett.

 Esőből bőven kijut ezekben a napokban is. A legtöbbször Budapesten, Tolna-, Győr-Moson-Sopron- és Bács- Kiskun vármegyében kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem munkatársainak. Ezeken a területeken néhány óra alatt annyi eső esett, amennyi több hét-, esetleg egy hónapban szokott. Mukics Dániel tűzoltó alezredes, az országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője ajánlott néhány jótanácsot felhőszakadás, vagy az azt követő villámárvíz esetére: „Ha villámárvízzel találjuk szembe magunkat, akkor autóval semmiképp se hajtsunk bele a térdig érő vízbe, mert ha a kocsi légszűrje vizet kap, akkor a jármű motorja egészen biztosan tökre fog menni. Gyalog vagy kerékpárral se vágjunk át az úton hömpölygő vízen, mert már néhány centi magas, bokáig érő vízfolyás is ledöntheti a lábáról az embert.” Komoly pánikot kelt a pincében, alagsorban megjelenő esővíz. A szakember szerint ekkor sem kell azonnal kétségbe esni. A közhiedelemmel ellentétben nem szabad azonnal szivattyúzni. Ha ugyanis van utánpótlása a víznek, az alámoshatja az épület alapját. „Ez sokkal több kárt okoz, mint hogyha csak áll a víz a pincében. A pincében összegyűlt víz legtöbbször magától elszivárog; ha ez néhány órán belül mégsem történik meg, akkor érdemes hívni a tűzoltókat. A szivattyúzás után pedig ajánlott fertőtleníteni.”

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnapig vármegyénkben is „továbbra is nagy számban kell az egyes napokon záporokra, zivatarokra, illetve esőre is számítani, a zivatarok fő kísérőjelensége továbbra is a felhőszakadás.” Ugyanakkor jégesőtől és viharos széltől nem kell tartani. 

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO