KÚTBAKŐTT KIFLI

RECEPTRE FEL BÁCS-KISKUN

Mindannyiunk életében vannak olyan életek, amelyek ízét sohasem felejtjük, amik visszarepítenek bennünket a gyermekkorunkba. Illatuk a boldog családi emlékeket idézik fel bennünk, melyek szinte életre kelnek elménkben egy falatot követően.

Néhány éve jelent meg a szalkszentmártoni Czuczor Teca rendkívül olvasmányos képeskönyve Itt élek, mesÉlek - Szalkszentmártoni történetek képekben 1905-1965 címmel.

Czuczor Tecát jól ismerik a helyiek, hiszen fodrász, gravírozó, papírfonó, polgárőr, kántor a református egyháznál és még önkormányzati képviselő is a településen.

Könyvében azonban a gyermekkorába repíti vissza az olvasót.

Ebben a kiadványban található a Kútbakőtt kifli receptje is, melyről a következőképpen ír:

„Mama összekevert egy csészényi zsírt ugyanennyi tejföllel, ütött hozzá 2 egész tojást, 2 evőkanál cukrot, pici sót, majd egy deci langyos cukrozott tejben megfuttatott élesztőt, és a végén annyi lisztet, hogy ne legyen túl kemény a tészta. Jó alaposan kidolgozta, majd az egészet beletette egy sűrű szövésű konyharuhába, összekötötte a négy sarkát ilyen batyu formájúra. A vödröt majdnem színültig töltötte hideg vízzel, a batyut óvatosan beletette, majd leengedte a kútba. Ilyenkor még sűrű volt a tészta, így lesüllyedt a vödör aljára. Hanem ahogy kezdett megkelni, az egész csomag feljött a víz színére. Ekkor felhúzta, lecsepegtette, majd deszkára borította. Négy kört nyújtott belőle olyan fél ujjnyi vastagokat, ezeket, mint a tortát, nyolc szeletre osztotta, majd a széles részétől indulva kifli alakúra felcsavarta, meghajtotta. Bekente tojással, megszórta kristálycukorral, és mehetett a sparheltba sülni. Máig érzem a nyelvemen az ízét!”

KÚTBAKŐTT KIFLI
Hozzávalók:

60 dkg finomliszt

2,5 dl puha zsír

2,5 dl tejföl

2 egész tojás

8 dkg kristálycukor

1 dl langyos tej

3 dkg élesztő

1 g só

1 egész tojás a kenéshez

Kristálycukor a szóráshoz

Előkészítés:

A hozzávalók kimérése

Liszt átszitálása

Tojás mosása, feltörése

Zsír olvasztása

Tepsi bélelése

Élesztő felfuttatása a tejben egy evőkanál cukorral

Sütő előmelegítése formázás után, 180°C-ra

Elkészítés:

A zsírt, a tejfölt, a tojásokat egy edényben keverd simára. add hozzá a lisztet, a sót, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt, majd dolgozd ki a tésztát.

A tészta lágy állagú lesz.

Tedd bele egy konyharuhába, csomózzuk össze a két-két sarkát átlós irányból, majd húzd rá egy fakanálra és tedd egy hideg vízzel megtöltött vödörbe úgy, hogy a fakanál ne engedje lesüllyedni a tésztát.

Kb. 2 óra kelesztés után a tészta felúszik a víz tetejére, ekkor már dolgozhatsz vele.

A kiflik formázása, sütése:

A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán oszd el 4 egyenlő részre, nyújtsunk belőlük fél cm vastag, kör alakú tésztát, majd vágd 8 egyforma cikké és tekerd fel egyesével.

Helyezd a kifliket sorban egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend le a tojással és szórd meg kristálycukorral.

Előmelegített, 180°C-os sütőben süsd 15 perc alatt szép arany színűre.

Minden adag tésztát így készíts elő a sütéshez.

Kihűtés után kínálhatod.

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO