Mindannyiunk életében vannak olyan életek, amelyek ízét sohasem felejtjük, amik visszarepítenek bennünket a gyermekkorunkba. Illatuk a boldog családi emlékeket idézik fel bennünk, melyek szinte életre kelnek elménkben egy falatot követően.
Néhány éve jelent meg a szalkszentmártoni Czuczor Teca rendkívül olvasmányos képeskönyve Itt élek, mesÉlek - Szalkszentmártoni történetek képekben 1905-1965 címmel.
Czuczor Tecát jól ismerik a helyiek, hiszen fodrász, gravírozó, papírfonó, polgárőr, kántor a református egyháznál és még önkormányzati képviselő is a településen.
Könyvében azonban a gyermekkorába repíti vissza az olvasót.
Ebben a kiadványban található a Kútbakőtt kifli receptje is, melyről a következőképpen ír:
„Mama összekevert egy csészényi zsírt ugyanennyi tejföllel, ütött hozzá 2 egész tojást, 2 evőkanál cukrot, pici sót, majd egy deci langyos cukrozott tejben megfuttatott élesztőt, és a végén annyi lisztet, hogy ne legyen túl kemény a tészta. Jó alaposan kidolgozta, majd az egészet beletette egy sűrű szövésű konyharuhába, összekötötte a négy sarkát ilyen batyu formájúra. A vödröt majdnem színültig töltötte hideg vízzel, a batyut óvatosan beletette, majd leengedte a kútba. Ilyenkor még sűrű volt a tészta, így lesüllyedt a vödör aljára. Hanem ahogy kezdett megkelni, az egész csomag feljött a víz színére. Ekkor felhúzta, lecsepegtette, majd deszkára borította. Négy kört nyújtott belőle olyan fél ujjnyi vastagokat, ezeket, mint a tortát, nyolc szeletre osztotta, majd a széles részétől indulva kifli alakúra felcsavarta, meghajtotta. Bekente tojással, megszórta kristálycukorral, és mehetett a sparheltba sülni. Máig érzem a nyelvemen az ízét!”
KÚTBAKŐTT KIFLI
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
2,5 dl puha zsír
2,5 dl tejföl
2 egész tojás
8 dkg kristálycukor
1 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 g só
1 egész tojás a kenéshez
Kristálycukor a szóráshoz
Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt átszitálása
Tojás mosása, feltörése
Zsír olvasztása
Tepsi bélelése
Élesztő felfuttatása a tejben egy evőkanál cukorral
Sütő előmelegítése formázás után, 180°C-ra
Elkészítés:
A zsírt, a tejfölt, a tojásokat egy edényben keverd simára. add hozzá a lisztet, a sót, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt, majd dolgozd ki a tésztát.
A tészta lágy állagú lesz.
Tedd bele egy konyharuhába, csomózzuk össze a két-két sarkát átlós irányból, majd húzd rá egy fakanálra és tedd egy hideg vízzel megtöltött vödörbe úgy, hogy a fakanál ne engedje lesüllyedni a tésztát.
Kb. 2 óra kelesztés után a tészta felúszik a víz tetejére, ekkor már dolgozhatsz vele.
A kiflik formázása, sütése:
A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán oszd el 4 egyenlő részre, nyújtsunk belőlük fél cm vastag, kör alakú tésztát, majd vágd 8 egyforma cikké és tekerd fel egyesével.
Helyezd a kifliket sorban egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend le a tojással és szórd meg kristálycukorral.
Előmelegített, 180°C-os sütőben süsd 15 perc alatt szép arany színűre.
Minden adag tésztát így készíts elő a sütéshez.
Kihűtés után kínálhatod.
Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
Kunadacs
2024. 05. 17.
2024. 05. 17.
[ Kunadacs ]
Ballószög
2024. 05. 16.
2024. 05. 16.
[ Ballószög ]
2024. 05. 16.
2024. 05. 16.
Kiskőrös
2024. 05. 13.
2024. 05. 13.
[ Kiskőrös ]
Csengőd
2024. 05. 10.
2024. 05. 10.
[ Csengőd ]
2024. 05. 09.
2024. 05. 09.