KÚTBAKŐTT KIFLI

RECEPTRE FEL BÁCS-KISKUN

Mindannyiunk életében vannak olyan életek, amelyek ízét sohasem felejtjük, amik visszarepítenek bennünket a gyermekkorunkba. Illatuk a boldog családi emlékeket idézik fel bennünk, melyek szinte életre kelnek elménkben egy falatot követően.

Néhány éve jelent meg a szalkszentmártoni Czuczor Teca rendkívül olvasmányos képeskönyve Itt élek, mesÉlek - Szalkszentmártoni történetek képekben 1905-1965 címmel.

Czuczor Tecát jól ismerik a helyiek, hiszen fodrász, gravírozó, papírfonó, polgárőr, kántor a református egyháznál és még önkormányzati képviselő is a településen.

Könyvében azonban a gyermekkorába repíti vissza az olvasót.

Ebben a kiadványban található a Kútbakőtt kifli receptje is, melyről a következőképpen ír:

„Mama összekevert egy csészényi zsírt ugyanennyi tejföllel, ütött hozzá 2 egész tojást, 2 evőkanál cukrot, pici sót, majd egy deci langyos cukrozott tejben megfuttatott élesztőt, és a végén annyi lisztet, hogy ne legyen túl kemény a tészta. Jó alaposan kidolgozta, majd az egészet beletette egy sűrű szövésű konyharuhába, összekötötte a négy sarkát ilyen batyu formájúra. A vödröt majdnem színültig töltötte hideg vízzel, a batyut óvatosan beletette, majd leengedte a kútba. Ilyenkor még sűrű volt a tészta, így lesüllyedt a vödör aljára. Hanem ahogy kezdett megkelni, az egész csomag feljött a víz színére. Ekkor felhúzta, lecsepegtette, majd deszkára borította. Négy kört nyújtott belőle olyan fél ujjnyi vastagokat, ezeket, mint a tortát, nyolc szeletre osztotta, majd a széles részétől indulva kifli alakúra felcsavarta, meghajtotta. Bekente tojással, megszórta kristálycukorral, és mehetett a sparheltba sülni. Máig érzem a nyelvemen az ízét!”

KÚTBAKŐTT KIFLI
Hozzávalók:

60 dkg finomliszt

2,5 dl puha zsír

2,5 dl tejföl

2 egész tojás

8 dkg kristálycukor

1 dl langyos tej

3 dkg élesztő

1 g só

1 egész tojás a kenéshez

Kristálycukor a szóráshoz

Előkészítés:

A hozzávalók kimérése

Liszt átszitálása

Tojás mosása, feltörése

Zsír olvasztása

Tepsi bélelése

Élesztő felfuttatása a tejben egy evőkanál cukorral

Sütő előmelegítése formázás után, 180°C-ra

Elkészítés:

A zsírt, a tejfölt, a tojásokat egy edényben keverd simára. add hozzá a lisztet, a sót, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt, majd dolgozd ki a tésztát.

A tészta lágy állagú lesz.

Tedd bele egy konyharuhába, csomózzuk össze a két-két sarkát átlós irányból, majd húzd rá egy fakanálra és tedd egy hideg vízzel megtöltött vödörbe úgy, hogy a fakanál ne engedje lesüllyedni a tésztát.

Kb. 2 óra kelesztés után a tészta felúszik a víz tetejére, ekkor már dolgozhatsz vele.

A kiflik formázása, sütése:

A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán oszd el 4 egyenlő részre, nyújtsunk belőlük fél cm vastag, kör alakú tésztát, majd vágd 8 egyforma cikké és tekerd fel egyesével.

Helyezd a kifliket sorban egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend le a tojással és szórd meg kristálycukorral.

Előmelegített, 180°C-os sütőben süsd 15 perc alatt szép arany színűre.

Minden adag tésztát így készíts elő a sütéshez.

Kihűtés után kínálhatod.

Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!

További híreink

Kunadacs

2024. 05. 17.

Bács-Kiskun motívumvilága -Kunadacsi övveret

A vármegyei értékmentő munka egyik büszkesége az a Motívumos könyv, melyben igyekeztünk megmutatni az ősi mintáktól, egészen napjainkig használatos motívumokat. Mindennapjainkban köszönhetnek vissza akár egy bútordarabon, ékszerben, mézeskalácsban, bőrdíszműveken, edényzeten, vagy egy-egy ruhakölteményben, melyből a nagyközönség is láthatott tizenegy csodálatos minta kollekciót már.   A motívumos könyvet forgatva feltárulnak előttünk gazdag kultúránk csodálatos hagyatékai. Ezekből szemezgetünk hétről hétre, hogy Önök is megismerjék, és rácsodálkozzanak talán éppen a saját településük csodáira.  

2024. 05. 17.

[ Kunadacs ]

Ballószög

2024. 05. 16.

Lezajlott a vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő

2024. május 13-án hétfőn tartotta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a „Nemzeti értékek versenye 2024” ifjúsági vetélkedő döntőjét Ballószögön a Faluházban.

2024. 05. 16.

[ Ballószög ]

2024. 05. 16.

Német népviseletre pályázhatnak

Az önkormányzat támogatni kívánja 2024-ben is a teljes autentikus magyarországi német (lehetőleg bácskai) népviselet, illetve a viselet egy vagy több elemének megvásárlását.

2024. 05. 16.

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Design by WEBORIGO