

Mindannyiunk életében vannak olyan életek, amelyek ízét sohasem felejtjük, amik visszarepítenek bennünket a gyermekkorunkba. Illatuk a boldog családi emlékeket idézik fel bennünk, melyek szinte életre kelnek elménkben egy falatot követően.
Néhány éve jelent meg a szalkszentmártoni Czuczor Teca rendkívül olvasmányos képeskönyve Itt élek, mesÉlek - Szalkszentmártoni történetek képekben 1905-1965 címmel.
Czuczor Tecát jól ismerik a helyiek, hiszen fodrász, gravírozó, papírfonó, polgárőr, kántor a református egyháznál és még önkormányzati képviselő is a településen.
Könyvében azonban a gyermekkorába repíti vissza az olvasót.
Ebben a kiadványban található a Kútbakőtt kifli receptje is, melyről a következőképpen ír:
„Mama összekevert egy csészényi zsírt ugyanennyi tejföllel, ütött hozzá 2 egész tojást, 2 evőkanál cukrot, pici sót, majd egy deci langyos cukrozott tejben megfuttatott élesztőt, és a végén annyi lisztet, hogy ne legyen túl kemény a tészta. Jó alaposan kidolgozta, majd az egészet beletette egy sűrű szövésű konyharuhába, összekötötte a négy sarkát ilyen batyu formájúra. A vödröt majdnem színültig töltötte hideg vízzel, a batyut óvatosan beletette, majd leengedte a kútba. Ilyenkor még sűrű volt a tészta, így lesüllyedt a vödör aljára. Hanem ahogy kezdett megkelni, az egész csomag feljött a víz színére. Ekkor felhúzta, lecsepegtette, majd deszkára borította. Négy kört nyújtott belőle olyan fél ujjnyi vastagokat, ezeket, mint a tortát, nyolc szeletre osztotta, majd a széles részétől indulva kifli alakúra felcsavarta, meghajtotta. Bekente tojással, megszórta kristálycukorral, és mehetett a sparheltba sülni. Máig érzem a nyelvemen az ízét!”
KÚTBAKŐTT KIFLI
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
2,5 dl puha zsír
2,5 dl tejföl
2 egész tojás
8 dkg kristálycukor
1 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 g só
1 egész tojás a kenéshez
Kristálycukor a szóráshoz
Előkészítés:
A hozzávalók kimérése
Liszt átszitálása
Tojás mosása, feltörése
Zsír olvasztása
Tepsi bélelése
Élesztő felfuttatása a tejben egy evőkanál cukorral
Sütő előmelegítése formázás után, 180°C-ra
Elkészítés:
A zsírt, a tejfölt, a tojásokat egy edényben keverd simára. add hozzá a lisztet, a sót, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt, majd dolgozd ki a tésztát.
A tészta lágy állagú lesz.
Tedd bele egy konyharuhába, csomózzuk össze a két-két sarkát átlós irányból, majd húzd rá egy fakanálra és tedd egy hideg vízzel megtöltött vödörbe úgy, hogy a fakanál ne engedje lesüllyedni a tésztát.
Kb. 2 óra kelesztés után a tészta felúszik a víz tetejére, ekkor már dolgozhatsz vele.
A kiflik formázása, sütése:
A tésztát egy lisztezett nyújtódeszkán oszd el 4 egyenlő részre, nyújtsunk belőlük fél cm vastag, kör alakú tésztát, majd vágd 8 egyforma cikké és tekerd fel egyesével.
Helyezd a kifliket sorban egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kend le a tojással és szórd meg kristálycukorral.
Előmelegített, 180°C-os sütőben süsd 15 perc alatt szép arany színűre.
Minden adag tésztát így készíts elő a sütéshez.
Kihűtés után kínálhatod.
Kívánom, hogy sikerüljön! Fogyaszd egészséggel!
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.
2025. 05. 06.
2025. 05. 06.
Borota
2025. 05. 05.
2025. 05. 05.
[ Borota ]
2025. 05. 02.
2025. 05. 02.
Fülöpjakab
2025. 04. 29.
2025. 04. 29.
[ Fülöpjakab ]