A kocsonya jellegzetes téli étel, régen disznótor után főzték, amikor a sertéshúsból félre rakták azokat a részeket, amelyek az igazi kocsonyához nélkülözhetetlenek. Ezek: a fül, farok, láb és csülök, de lehet még sertésbőrt is hozzátenni, akkor biztosan összeáll a kocsonya. Ezen kívül a hideg idő is szükséges, főleg régen, amikor még nem volt hűtőszekrény a háztartásokban. Akkoriban a hideg kamrában tárolták az elkészült és tányérokban kiporciózott kocsonyát.
Hozzávalók:
3 kg vegyes bőrös disznóhús (láb, fül, farok, csülök)
fokhagyma ízlés szerint
1 fej vöröshagyma
só, egész bors ízlés szerint
Elkészítés:
A bőrös húsokat megtisztítjuk, alaposan megmossuk. Kisebb darabokra összevágjuk. A húsokat le is lehet sózni, akár két-három napon keresztül. Ekkor ízletesebb lesz, de felhasználás előtt át kell mosni. Ezután hideg vízben felrakjuk főni. Melegedés közben leszedjük a habját. Mikor felforr, beledobjuk a fokhagymagerezdeket, az egész vöröshagymát, és a borsszemeket teatojásban. Ezután egészen kicsi lángon gyöngyözve főzzük kb. 5 órán át. Akkor a legjobb, ha a főzőedényben hagyjuk kicsit hűlni, mert ekkor könnyebb leszedni a zsírját. Miután lezsíroztuk, kiszedjük a húst és kicsontozzuk. Tányérokba tesszük, így szűrjük rá a levet. Főzhetünk bele erős paprikát is, amit akár az egész lébe, vagy csak néhány tányérba belenyomhatunk. A tetejét megszórhatjuk pirospaprikával. Miután megkötött a leve több napig elálló ízletes téli egytálétel, amit kenyérrel fogyasztunk.
Elkészítette:
Hegedűs József, Solt
Kiskunfélegyháza
2025. 07. 04.
2025. 07. 04.
[ Kiskunfélegyháza ]
2025. 07. 04.
2025. 07. 04.
2025. 07. 03.
2025. 07. 03.
2025. 07. 02.
2025. 07. 02.
2025. 07. 01.
2025. 07. 01.
Szalkszentmárton
2025. 06. 30.
2025. 06. 30.
[ Szalkszentmárton ]