KÍVÜL-BELÜL MEGÚJULT A SZENT BALÁZS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA

közügyek TOP-fejlesztések
Soha nem látott fejlődésen ment keresztül a bajai intézmény

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye és a magyar kormány jelentős segítségével még 2018-ban kezdett bele nagyszabású felújításba a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda. A fejlesztés első szakaszában az óvoda újult meg: a 35 millió forintos beruházás során kicserélték a nyílászárókat, a teljes villamos-hálózatot, korszerűsítették a fűtést, teljes egészében felújították a vizes blokkot, Új parkettát raktak le, továbbá kívülről megszépült a homlokzat és a lábazat is.
A kormányzati pályázat útján elnyert és a Főegyházmegye által támogatásként nyújtott 100-100 millió forintos forrásból megvalósult projekt második szakaszában a Flórián utcában található általános iskola teljes felújítása a vírushelyzet első szakaszában kezdődött, és az akkori ígéreteknek megfelelően az új tanév kezdetére be is fejeződött. A munkálatok során az épület külső homlokzatát leszigetelték, továbbá csakúgy, mint az óvodában, kicserélték a teljes villamos-hálózatot, a vizes blokkokat, illetve álmennyezetet és új nyílászárókat is kapott az épület.
A tanintézmény ünnepélyes átadása a Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek által celebrált szent misével kezdődött szeptember 19-én vasárnap a Bajai Szent József templomban. A szertartást követően az esemény az iskola épülete előtt folytatódott. Bíró Györgyi Anna, az intézmény vezetője elmondta: az elmúlt néhány évben, amióta a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye átvette iskolájuk fenntartását, soha nem látott fejlődésen ment keresztül az intézmény. Az igazgató köszönetet mondott Bábel Balázs érseknek és munkatársainak, hogy a fenntartóváltással létrehozott új intézmény esélyt kapott az újrakezdésre, mely olyan eredményesnek bizonyult, hogy a  2020-ban induló első osztályba nagy létszámú túljelentkezés okozta gondokkal kellett megküzdeni.

-Hiszem, hogy mai világunkban az egyház pótolhatatlan értékőrző és értékteremtő szerepét egyre többen felismerik- tette hozzá az iskola vezetője, majd köszönetet mondott Zsigó Róbertnek, aki mint mondta: mindent megtett azért, hogy az iskola fejlődjön, gazdagodjon.
Ki kell állnunk évezredes értékeink és hagyományaink mellett, hogy legyen mit átadni azoknak a gyerekeknek, akiknek ma ezt az iskolát átadjuk- fogalmazott köszöntőjében Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, majd hozzátette: mostanában sokszor halljuk, hogy az oktatási rendszer romokban hever, azonban a valóság mást mutat. A honatya kiemelte: a bajai tankerület iskolái az elmúlt öt évben több, mint 2,8 milliárd forintból fejlődtek, még a térség egyházi tanintézményei 1.1 milliárd forintban részesültek.

– A fenti számokból is látszik, Magyarországon az elmúlt évtizedek legnagyobb iskolafejlesztési programja zajlik- tette hozzá a térség képviselője. 
Mindenki nagyon örül az iskola átadásának, de legjobban én örülök – kezdte ünnepi gondolatait Bábel Balázs.

– Amikor átvettük az iskolát, az volt a szándákunk, hogy ne egy úgynevezett elitiskolát vegyünk át, ugyanis szokott minket az a vád érni, hogy kizárólag a tehetősebb iskoláknak szeretnénk a fenntartói lenni. Hivatásom szerint pap vagyok, de legalább annyira pedagógus is, mert óvodásoktól kezdve, egyetemistákig mindenkit tanítottam – fogalmazott a kalocsa-kecskeméti érsek.

Az ünnepélyes átadást az iskola tanulóinak műsora tette még színesebbé. A szalagátvágást követően az óvoda épületének megáldásával zárult az esemény. 

További híreink

Dunavecse

2024. 03. 28.

Dunavecse – Fehéregyháza pusztai tarsolylemez

A vármegyei motívumvilág következő állomása Dunavecse. Ott is a tarsolylemezzel ismerkedhetünk meg ezúttal.A tarsolylemezt 1910-ben gyűjtötte a helyszínen Kada Elek, a megbolygatott sír tárgyait „részben szétszórták, részben a gyermekek kezei közt mint játszó tárgyak elvesztek” (Kada). E tarsolylemezen centrálisan szimmetrikus elrendezésben jelennek meg a lemez „sarkai” felé középvonalukkal nyíló palmetta csokrok.

2024. 03. 28.

[ Dunavecse ]

Foktő

2024. 03. 27.

Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése - projektindítás

Foktő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK elnevezésű felhívásra „Foktő, Kossuth Lajos utca csapadékvíz-gazdálkodásának és közlekedésbiztonságának fejlesztése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00033). A projekt keretében 208,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása.

2024. 03. 27.

[ Foktő ]

2024. 03. 21.

ÖKO-szuperhőst keresünk!

Keressük klímareferens munkatársunkat!  

2024. 03. 21.

2024. 03. 20.

Faggyal érkezett a hivatalos tavasz

Ma megkezdődött a csillagászati tavasz. Szerdán, március 20-án 4 óra 6 perckor kezdődött el a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a nap-éj egyenlőség - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján, ahol felhívta a figyelmet arra: a tankönyvek ugyan március 21-ére datálják az eseményt, de ez eshet 20-ára és 21-ére is. Ma reggel ugyan minúszokra épbredtünk, de a gazdák közül bizony sokan az ültetvényeken töltötték az éjsazkát, melegítő eszközökkel, füstöléssel igyekeztek megóvni a virágba borult gyümölcsösöket.   

2024. 03. 20.

Kunpeszér

2024. 03. 19.

Vármegyénk motívumvilága: Kunpeszéri hajfonatkorong

Bács-Kiskun vármegye gazdag motívumvilágából csemegézhetünk folyamatosan, sőt honlapunkról a motívumgyűjtemény teljességében és külün-külön is letölthető! Ezúttal ahonfoglalás kori női viselet jellegzetes díszeit, az áttört díszítésű, kunpeszérei hajfonatkorongokat mutatjuk be.

2024. 03. 19.

[ Kunpeszér ]

2024. 03. 18.

Több volt a vendég

Tavalyelőtthöz képest 2023-ban nőtt a Bács- Kiskun kereskedelmi szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma. Kecskemét vitte a prímet, de Kiskunmajsa, Tiszakécske és Kiskőrös sem panaszkodhat.

2024. 03. 18.

Design by WEBORIGO