Kihirdették a VII. Aranyhomok Térségi Lekvárverseny díjazottjait

két folyó közt

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület ebben az évben ismét meghirdette a nagy népszerűségnek örvendő Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt, immár hetedik alkalommal.

 

 

 

Nagy örömmel fogadták a szervezők a jelentkezéseket hagyományos lekvár, vegyes gyümölcslekvár, illetve különleges, kreatív lekvárok kategóriákban.  

A versenyre 55 saját készítésű lekvárral neveztek az érdeklődők Kecskemétről és a környező hét településről: Jakabszállásról, Orgoványról, Kunbaracsról, Lajosmizséről, Fülöpjakabról, Nagykőrösről és Kiskunfélegyházáról.  A legtöbb nevezés 33 üveggel Kecskemétről érkezett. A hagyományos lekvárok kategóriába 18 üveggel, a vegyes gyümölcslekvárok kategóriába 11 üveggel és a különleges, kreatív kategóriába 26 üveg lekvárral jelentkeztek.

A szakmai zsűrizés augusztus 11-én zajlott, amelyen Kujáni Lászlóné, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Bács-Kiskun Megyei területi szervezetének elnöke, a zsűri elnöke és Daragó Dénes élelmiszer-biztonsági, technológiai szakember kóstolta és minősítette a  lekvárokat ízük, illatuk, megjelenésük  és egyediségük alapján. 

A szakmai zsűri kiválasztotta „Kecskemét és térsége lekvárját”.  A nyertes lekvár készítőjének jutalma egy Weninger befőzőautomata.

A zsűri a csomagolást sem hagyta figyelmen kívül. Évről évre egyre szebb és ízlésesebb küllemmel nevezik be lekvárjaikat a háziasszonyok, ezért ebben az évben csomagolás különdíjjal is jutalmaztak egy versenyzőt.

A zsűri véleménye szerint a lekvárfőző versenyt kedvelik a háziasszonyok, hisz egyre több mintát küldenek. A beküldött termékek színvonala is egyre javul, mind a beltartalom, mind pedig a csomagolás tekintetében. A jelölés majdnem minden esetben korrekt, feltüntetik a megnevezést és az összetevőket. Továbbra is biztatnak mindenkit a részvételre. Használjanak bátran sokféle eddig nem szokványos alapanyagokat. 

A zsűrizést követően a lekvárokat a közönség is megkóstolhatta a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon.

A díjátadóra a Hírös Hét Fesztivál alatt a XXVI. Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállításon került sor augusztus 23-án szerdán 17 órakor. A versenyzőket Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Egyesület titkára köszöntötte. Az értékelést Daragó Dénes zsűritagtól hallhatták a jelenlévők.

A helyezettek a következők:

Hagyományos ízű lekvárok kategóriában:

1. helyezést ért el Kecskemétről Kalán Teréz cseresznye lekvárjával,

2. helyezett lett Kecskemétről Molnárné Kis Mária őszibarack lekvárjával,

3. helyezést ért el szintén Kecskemétről Borzák Csilla sárgabarack lekvárjával.

 

Vegyes gyümölcslekvárok kategóriában:

1. helyezést ért el Kalán Teréz rebarbara-őszibarack lekvárjával,

2. helyezett lett szintén Kalán Teréz birs-szőlő-szilva lekvárjával,

3. helyezést ért el Lajosmizséről Végh Györgyné sárgabarack lekvárja málna meglepetéssel.

 

A különleges, kreatív kategória győztesei a következők:

1. helyezett lett Kunbaracsról Lőrincz Edit bazsalikomos szamóca lekvárjával.

2. helyezést ért el Molnárné Kis Mária őszi csatnija.

3. helyezett lett Varjúné Széchenyi Marianna paradicsom lekvárja.

 

Csomagolás különdíjban részesült:

Rigó-Szász Nóra Fülöpjakabról.

 

Ebben az évben a „Kecskemét és térsége lekvárja” címet szamóca lekvárral Borzák Csilla, kecskeméti versenyző nyerte.

 

 

 

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO