Jégpáncélban a gyümölcsösök

két folyó közt

Noha a fagy elleni védekezés egyik lehetséges módja az öntözéses porlasztás, ami aztán védőrétegként óvja megy a gyümölcseinket, mégis siralmas a látvány. 

Erre a látványra ébredtek ma termelők, ha egyáltalán aludtak valamit is, hiszen minden lehetséges eszközzel próbálták óvni a gyümöcsösöket. 
-3, de helyenként még -6,5 fokot is mértek, ami így áprilisban a virágba borult fákat nagyon megkárosította. A szilvák bírták a legjobban, de az alma és barackfák, a kevésbé védett területeken megszenvedték a ma éjszakát. 

 


Sok ősi bevált technikát alkalmaznak, az egyik lehetséges védekezési módként a fagyvédelmi öntözést is említik a szakmai oldalak. 
„ a fagyvédelmi öntözés során kis intenzitással kell permetezni a gyümölcsfákra fölülről, hogy a víz ráfagyjon a virágokra és védőpáncélt képezzen" 

A fagyvédelem másik módja, amikor fémkannákban kapható paraffint égetünk. A folyamat során felszabaduló hő az, amivel emelhetjük a gyümölcsös hőmérsékletét. A módszer csak akkor működik, ha szinte teljes szélcsend van, mivel a légmozgás levinné a területről a termelt hőt. A módszer jó  akár 5–6 °C-kal is képes emelni az ültetvény hőmérsékletét. Hátránya viszont, hogy a legdrágább módszer.

Az egyik legismertebb fagyvédelmi módszer a füstölés, amelynek lényege  egy nem égő, csak parázsló anyag (pl. szalmabála) begyújtása. A folyamat során képződő füst megakadályozza a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége meglehetősen kicsi, mindössze 1-2 ºC-os védelmet nyújt, és csupán kis területen hatékony.

Igyekszünk összegyűjteni, milyen károkat okozott a fagy, a témára még visszatérünk. 

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO