

Noha a fagy elleni védekezés egyik lehetséges módja az öntözéses porlasztás, ami aztán védőrétegként óvja megy a gyümölcseinket, mégis siralmas a látvány.
Erre a látványra ébredtek ma termelők, ha egyáltalán aludtak valamit is, hiszen minden lehetséges eszközzel próbálták óvni a gyümöcsösöket.
-3, de helyenként még -6,5 fokot is mértek, ami így áprilisban a virágba borult fákat nagyon megkárosította. A szilvák bírták a legjobban, de az alma és barackfák, a kevésbé védett területeken megszenvedték a ma éjszakát.
Sok ősi bevált technikát alkalmaznak, az egyik lehetséges védekezési módként a fagyvédelmi öntözést is említik a szakmai oldalak.
„ a fagyvédelmi öntözés során kis intenzitással kell permetezni a gyümölcsfákra fölülről, hogy a víz ráfagyjon a virágokra és védőpáncélt képezzen"
A fagyvédelem másik módja, amikor fémkannákban kapható paraffint égetünk. A folyamat során felszabaduló hő az, amivel emelhetjük a gyümölcsös hőmérsékletét. A módszer csak akkor működik, ha szinte teljes szélcsend van, mivel a légmozgás levinné a területről a termelt hőt. A módszer jó akár 5–6 °C-kal is képes emelni az ültetvény hőmérsékletét. Hátránya viszont, hogy a legdrágább módszer.
Az egyik legismertebb fagyvédelmi módszer a füstölés, amelynek lényege egy nem égő, csak parázsló anyag (pl. szalmabála) begyújtása. A folyamat során képződő füst megakadályozza a talaj- és növényfelszín erőteljes lehűlését. A módszer hőmegőrző képessége meglehetősen kicsi, mindössze 1-2 ºC-os védelmet nyújt, és csupán kis területen hatékony.
Igyekszünk összegyűjteni, milyen károkat okozott a fagy, a témára még visszatérünk.
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.
2025. 05. 06.
2025. 05. 06.
Borota
2025. 05. 05.
2025. 05. 05.
[ Borota ]
2025. 05. 02.
2025. 05. 02.
Fülöpjakab
2025. 04. 29.
2025. 04. 29.
[ Fülöpjakab ]