Jakabszálláson ülésezett a vármegyei közgyűlés

közügyek

Az elmúlt években a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 774 projekt került támogatásra Bács-Kiskun vármegyében, valamivel több, mint 113 milliárd forint értékben, ezek több mint 90 százaléka már lezárult – hangzott el Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén. Ezúttal Jakabszállás látta vendégül a képviselőket.

Az ülés előtt Szabó György Róbert polgármester mutatta be a települést, hangsúlyozva, hogy az elmúlt években több közintézmény, a művelődési központ, az egészségház és a polgármesteri hivatal is megújult Jakabszálláson. Számos díjat is elnyertek az utóbbi időben, többek között a falumegújítás, az energiatudatosság területén, valamint a kerékpárosbarát település címre is büszkék lehetnek. A kulturális életről szólva kiemelte a Falvak Éjszakáját, amely kuriózumként került be az országos médiába is. Örömét fejezte ki továbbá, hogy Sántha György középiskolai tanár, költő munkássága a vármegyei értéktár része lett. Az ő nevét viseli egyébként a közgyűlési ülésnek helyet adó művelődési központ is.  

 

A közgyűlés elfogadta Rideg László két testületi ülés között történtekről szóló tájékoztatóját, amely kiemelte: a 2014-2021-es uniós költségvetési ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valamivel több, mint 113 milliárd forint értékben, 774 projekt került támogatásra. A projektek túlnyomó többsége a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata tulajdonában lévő nonprofit cég (BKMFÜ NKft.) közreműködésével valósul meg, a projektek 91,5%-a már lezárult. A BKMFÜ NKft. az új 2021-2027-es támogatási ciklus keretében az eddig megnyitott TOP Pluszos pályázati körökben 216 db pályázatot nyújtott be 55,5 milliárd forint értékben. A beadott projektekből már 142 rendelkezik támogatási szerződéssel 29,1 milliárd forint értékben.

 

A közgyűlés ezt követően döntött többek között a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának módosításáról. Az eddigi tapasztalatok alapján a hatékonyabb munkavégzés érdekében a jövőben a közgyűlés elnökének közvetlenül alárendelt szervezeti egységként működik a Stratégiai és Fejlesztési Iroda, amely a korábbi Elnöki Kabinetiroda egy részének és a Fejlesztési Irodának az összeolvadásaként jön létre. Ezek után a Stratégiai és Fejlesztési Iroda látja el többek között a stratégiai tervezési és gazdálkodási, a területfejlesztési és -rendezési, vidékfejlesztési és koordinációs, a gazdaságfejlesztési, az európai uniós és egyéb nemzetközi, valamint hazai pályázatok menedzselésével kapcsolatos feladatokat. 

 

Az új Elnöki Kabinetiroda a jövőben gondoskodik a közgyűlés elnöke és a közgyűlés alelnökei feladatainak ellátásához szükséges feltételek biztosításáról, valamint ellátja egyebek mellett a nemzetközi protokoll, a programszervezés, a társadalmi kapcsolatok, a szervezeti kommunikáció kapcsán felmerülő feladatokat. Egyúttal a jelenlegi Jegyzői Titkárság és a Jogi Iroda összeolvadásával létre jön a Jegyzői Iroda, amely az önkormányzati működés jogi megfelelősége érdekében szükséges általános és ágazati alapú feladatellátást látja el.

 

Rideg László tájékoztatta továbbá a közgyűlést, hogy augusztus 31-vel megvalósult „Petőfi kulturális-tematikus útvonal kialakítása Bács-Kiskun megyében” című TOP-projekt. Ennek keretében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzata Dunavecse, Kiskőrös és Szalkszentmárton önkormányzataival közösen valósított meg fejlesztéseket a vármegyei Petőfi emlékhelyeken. Ennek a projektnek a keretében kerültek beszerzésre többek között a nagy népszerűségnek örvendő multimédiás eszközök: a VR-szemüvegek, amelyek Petőfi Sándor társaságába és korába kalauzolja el a felhasználókat; a Petőfi életművének népszerűsítését szolgáló humanoid robot, valamint négy érintőképernyős játékasztal is. 

 

Szintén megvalósult - június 30-val - a „Borturisztikai útvonal kialakítása a Sváb Sarok településein” című TOP-projekt is. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata és Császártöltés önkormányzata által közösen megvalósított fejlesztés elsődleges célja egy tematikus borturisztikai útvonal létrehozása volt, amely a Sváb Sarok (Hajós, Császártöltés, Nemesnádudvar, Érsekhalma) településein vezeti végig a látogatót. A projekt keretében létrejött egyrészt egy bemutató présház Nemesnádudvaron, a Bor Bagoly, amely a vármegyei értékek fenntartására, megőrzésére, valamint a vármegyei borok népszerűsítésre fókuszál és valódi közösségi és kiállítótérként kap szerepet, információs és kulturális csomópont, sőt, turisztikai célpont kíván lenni. Másrészt Császártöltésen egy önkormányzati tulajdonú pince és présház újult meg, mely látogatóközpont a településen termelt borok bemutatására nyújt helyet. 

 

Az ülést követően Szabó György Róbert polgármester és Rideg László közgyűlési elnök a hagyományoknak megfelelően elültetett egy fát a művelődési ház előtt.   

További híreink

Soltvadkert

2023. 12. 07.

Trappista sörös az év szaloncukra 

  Soltvadkert igazán irigylésre méltó város. Országosan is egyedülálló értékei vannak, és ezek között vitathatatlan zászlóvivő a Szent Korona Cukrászda, hiszen termékei, fagylaltjai, süteményei és kézműves csokoládéi verhetetlenek.       

2023. 12. 07.

[ Soltvadkert ]

2023. 12. 06.

„Szuperál” az új szennyvíztelep Csengődön

Több évtizedes probléma oldódott meg az új csengődi szennyvíztelep átadásával, amely a jelenlegi három település mellett további háztartásokat és vállalkozásokat is kiszolgálhat majd a jövőben.

2023. 12. 06.

2023. 12. 05.

Megmentették a beruházást: átadták a felújított konyhát Csengődön

Egy elveszettnek tűnt beruházást sikerült megmentenie a csengődi önkormányzatnak: megújult a helyi közétkeztetést ellátó konyha, amely egyben étteremként, sőt konferenciateremként is funkcionál.  

2023. 12. 05.

2023. 12. 04.

Családi Mikulás ünnepség a Megyeházán

Megérkezett a Mikulás Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatához, ahol nem csak a dolgozók, hanem gyermekeik is kaptak ajándékot. 

2023. 12. 04.

Kalocsa

2023. 12. 02.

Jókénykodott a Magyar Pálinka Lovagrend

Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az összefogás semmihez sem hasonlítható, példaértékű mintájának nevezte a lovagrend tagjainak idei találkozóját, melynek Kalocsa adott otthont.  A Kék Madár Egyesület javára történő adománygyűjtés során közel hárommillió forintot adtak át Lakatos György alapítványának, akik a kalocsai kórház gyermekosztályán ápolt és sérült gyermekek gyógykezelésének támogatását is felvállalták. Az adományokat gyógyszerekre, eszközök beszerzésére és a beteg gyermekeket ápoló családok támogatására használják. Dr. Mészáros István kanonok, prépost celebrálta a misét a Szent István király templomban, a pálinka ünnepének tiszteletére.  A Magyar Pálinka Lovagrend mint minden évben, most is felszenteltette az év pálinkáját. Idén a madarasi Lakatos Márton pálinkája kapta a megtisztelő címet. 

2023. 12. 02.

[ Kalocsa ]

Kaskantyú

2023. 12. 01.

Önkormányzati temető infrastrukturális fejlesztése - Kaskantyú

Kaskantyú Község Önkormányzata sikeresen pályázott a Magyar Falu Program Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022 című, MFP-ÖTIF/2022. kódszámú pályázaton melynek eredményeként 5 999 060 Ft-ból az Önkormányzati fenntartású temetőben parkoló kialakítása, parkosítása című projektet tudta megvalósítani. 

2023. 12. 01.

[ Kaskantyú ]

Design by WEBORIGO