Hét kisfilmmel népszerűsíti Bács-Kiskun vármegye értékeit szeptembertől a kecskeméti Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület. Itt megnézhetik és kvízzel tesztelhetik tudásukat.
Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával készült ismeretterjesztő filmek egy-egy kvízbe ágyazva jutnak el a vármegye oktatási intézményeibe.
A Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület tagjai vallják, hogy a hungarikumokat védeni, őrizni szükséges. A szervezet vezetése ugyanakkor fontosnak tartja a nemzeti értékek ápolása és a nemzeti tudat erősítése érdekében a népszerűsítésüket is. Ezúttal ismeretterjesztő filmek készítésével, közzétételével és megosztásával néhány Bács-Kiskun vármegyei kötődésű hungarikum, illetve kiemelkedő nemzeti érték minél szélesebb körű megismertetését tűzték ki célul.
Az Agrárminisztérium a nemzeti értékek és hungarikumok megismertetését, illetve népszerűsítését célzó pályázatának köszönhetően a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület hét kisfilm elkészítésére nyert támogatást. A szervezet a bajai halászlé, a kalocsai népművészet és fűszerpaprika-őrlemény, a halasi csipke, a Piros Arany és Erős Pista ételízesítők, Mathiász János életművének, valamint a lakiteleki hungarikum kiállítóház bemutatására vállalkozott.
Az ismeretterjesztő kisfilmek legtöbbje egy-egy, a filmet meghatározó kerettörténetre épül, amelyet epizódszerű kitekintések szakítanak meg. Az összefoglalókon végig vonuló szálból ismerhetjük meg a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény kapcsán a paprikás kácsi elkészítését, a halasi csipke egyedi varrása mellett pedig a jelenkori felhasználását is. A kalocsai írás, hímzés és pingálás szorosan összefügg a hagyományos népviselettel is, így az alkotók ennek egyes jellegzetes darabjait is felelevenítik. A hungarikum kiállítóházat általános iskolások járják körbe és mutatják be, miközben az is kiderül, kinek melyik a kedvenc nemzeti értéke. A „borok királyáról” készült rész Mathiász János életműve mellett a szőlőnemesítésről és a szüret változásairól is számos érdekességgel szolgál. A bajai halászlét megismertető kisfilm a hungarikummá minősített étel és kiegészítője, a gyufatészta elkészítésének minden egyes fázisát bemutatja, miközben az is kiderül, ki volt Nepomuki Szent János, és hogyan működtek a hajómalmok. A Piros Arany és az Erős Pista receptje szinte semmit nem változott az elmúlt évtizedekben. A ma már hungarikumnak számító ételízesítőket a világon egyre több országban fedezik fel és válnak a mindennapok részévé, megízesítve a nemzeti konyhák ételeit, miközben Magyarországon már édességbe keverve is megkóstolhatjuk.
Minden videóhoz tartózik egy-egy kvíz is. Nézzek még a videókat és teszteljék tudásukat!
A Bajai halászlé
Bajai halászlé kvíz ITT
A Halasi csipke
Halasi csipke kvíz ITT
A Kalocsai fűszerpaprika
Paprika kvíz ITT
A Kalocsai népművészet
Kalocsai népművészet kvíz ITT
Piros Arany és Erős Pista
Piros Arany és Erős Pista kvíz ITT
Mathiász János szőlőnemesítő és borász életműve és szőlőfajtái
Mathiász János kvíz ITT
Lakiteleki hungarikum kiállítóház
Lakiteleki hungarikum kiállítóház kvíz ITT
Kecskemét
2024. 11. 13.
2024. 11. 13.
[ Kecskemét ]
Akasztó, Kiskunmajsa, 3+
2024. 11. 12.
2024. 11. 12.
[ Akasztó , Kiskunmajsa , Szank , Tiszakécske , Tompa ]
Újtelek
2024. 11. 12.
2024. 11. 12.
[ Újtelek ]
2024. 11. 11.
2024. 11. 11.
2024. 11. 08.
2024. 11. 08.
2024. 11. 08.
2024. 11. 08.