

Erdélyben, Székelyföldön járva számtalan helyen lehet találkozni üzletekben, óriásplakátokon a címben szereplő szlogennel. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat is zászlójára tűzte, hogy elősegíti, támogatja ezt a gondolatkört, és forrásokat rendel a megvalósításához. A megyei önkormányzat ÉRTÉK ÉLMÉNY EGÉSZSÉG gondolatiságra felfűzött, az élet számos területére ható, a megyei identitást erősítő projektje keretében majd’ egy éve indult el a kistermelői termékeket feltáró gyűjtőmunka, amely lehetőséget kínál a termelők kiváló termékeinek megismerésére, a gazdák tapasztalatcseréjére és a jó gyakorlatok meghonosítására megyénkben.
A megyéből mintegy száz kistermelői gazdaság került a látókörbe 200-féle termékével. A hagyományos mézkínálaton kívül mézkülönlegességek is kerültek elénk Hajósról Bercsényi János és családja méhészetéből vagy a Szombati László és felesége által vitt mézgazdaságból.
A kistermelői sajt világforradalmát éli, közülük egyre több a kiváló minőségű, amelyeket megkóstolhatunk Dunafalván, a Kobolya sajt hazájában, de Szekeres András sajtműhelyében is, Soltszentimrén.
A lekvárok, szörpök között a biogazdaságokból kikerülő termékek viszik a prímet. A különlegességek sorából szólni kell a „Keceli aszalva jó” termékcsaládról, a Palásti Kovács Ágnes biogazdaságában termelt zöldségekből készült csatnikról, zöldségmártogatósokról, de „Aranka Lekvárjáról” is Tiszaalpáron. Utoljára, de nem utolsósorban említhetjük a Homokhátság zöldségeinek királyát, a homokháti spárgát, amelyet üvegbe rakva, savanyítva kínál Batha Zsolt családja Jakabszálláson, valamint Palotásné Bús Klára Orgoványról.
A projektbe bekapcsolódó gazdák szomszédoltak, megismerték egymás jó gyakorlatát, tapasztalataikat megosztották. Ellátogattak Császártöltésre dr. Márin Istvánné falusi vendégasztalához, és a pincesorra. A biogazdaságok közül Gál László tanyai gazdaságát keresték fel Bugacon, ahol láthattak szürkemarha-gulyát, megtapasztalhatták, hogyan készül a gomborkaolaj, és miképp működik a falusi szálláshely. Disztl Gábor bioborászatában, Kiskőrösön, szakavatott borkóstoló közben szerezhettek ismereteket a bioszőlőművelés fortélyairól, ami különösen a Tiszaalpárról érkező szőlősgazdákat érdekelte.
Ezekkel és számos más termékkel hamarosan találkozhat minden érdeklődő Bács-Kiskun megye virtuális termékkosaraiban és a helyi piacokon, megyei és térségi rendezvényeken. A projekt folytatásaként pedig megjelennek a szállodai bekészítés és a céges ajándékcsomagok kínálatában is, erősítve a megyei termékek jó hírét.
A helyben termelt érték, termék a helyieket gazdagítja, helyben maradva munkahelyet véd meg, jövőt biztosít az itt élőknek.
Nagyné Zsuzsa
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.
2025. 05. 06.
2025. 05. 06.
Borota
2025. 05. 05.
2025. 05. 05.
[ Borota ]
2025. 05. 02.
2025. 05. 02.
Fülöpjakab
2025. 04. 29.
2025. 04. 29.
[ Fülöpjakab ]