Hármas jubileumot ünnepel Kiskőrös

két folyó közt

Kerek 50 éve annak, hogy Kiskőröst várossá nyilvánították. Ennek a rangnak a megszerzésével egyidejűleg készült el a település művelődési központja, és innentől beszélhetünk a városban szervezett zeneoktatásról is.

A hármas jubileumot ennek megfelelő, méltó módon ünnepelték a város lakói, akik május 19-én kora délutántól kezdve egészen késő estig a megemlékezéshez kapcsolódó programokon vehettek részt.

 

Az első program a városháza előtti Wattay-dombormű koszorúzása volt, ahol a Szlovák Népdalkör és Citerazenekar működött közre.
Ezt követően a Petőfi Műfordítói Szoborparkban Choli Daróczi József író, költő és műfordító szobrának avatásán vehettek részt az érdeklődők.

Ezután az 50 éves átadási évfordulóját ünneplő, Petőfi Sándor Művelődési Központban folytatódtak az események. Az évforduló alkalmára, Turán István helytörténész tablókiállítással és előadásokkal készült, melyben megemlékezett a legfontosabb kulcsmozzanatokról a várossá válás útján.

 

A művelődési központ kamaratermében kiállított tablók bemutatása előtt Domonyi László polgármester köszöntötte az érkezőket, majd Turán István emelt ki beszédében érdekességeket, melyeket hosszú kutatómunkája közben talált.

 

A várossá válás útjának bemutatása a színházteremben folytatódott. Egy kisfilm levetítésével nagyon sok érdekességet, képeket, videófelvételeket mutattak be, ahol látható volt az a hosszú út, amin a településnek végig kellett mennie a fejlesztések mentén ahhoz, hogy a városi rangot végül 1973-ban újra megkaphassa. 

 

A várossá válás és a művelődési központ átadása mellett megemlékeztek arról is, hogy a településen idén 50. éve folyik szervezetten a zeneoktatás.

 

A 2018-ban megjelent Kiskőrös Története című könyv egy átfogó mű a város életével kapcsolatban. Boldoczki Sándor, a város fúvószenekarának alapítója kereste meg Turán István helytörténészt, hogy a kiemelkedő szereppel bíró városi zenei életet érdemes lenne bemutatni egy ezt feldolgozó, önálló műben is. Az ötletet megragadva, több év kutatást és munkát befektetve, ezen a napon került bemutatásra a Zenei élet Kiskőrösön című könyv.

 

A napot egy nagyon különleges esemény zárta. Markóné Csányi Gabriella, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola vezetője mondott beszédet, amiben kiemelte, hogy a városban elindult zenei oktatás 50 éve alatt sok olyan tanulót engedhettek útnak, akik azóta már országos, vagy akár világhírre tettek szert. Az innen elinduló művészek gyűltek össze, és adtak hangversenyt a város lakói számára.

Fellépett Kiskőrös Rézfúvós Együttese: Szászi Benedek, Kőházi Attila, Kutyifa Gergő, Zubor Imre, Muhari Krisztián, Opauszki Gergely, Boldoczki Róbert, Gruber Tamás, Tóth Ferenc, Sztranyák Dávid és Szászi Domokos. 

 

Őket követően az est folyamán a színpadra lépett: Csővári Csilla, Szalai Éva, Rónaszéki Tamás, Szokody Anikó, Szűcsné Hegedűs Orsolya, Nagy Ferenc, Balázs-Nagy Gabriella, Farkas Berta.

A hangverseny előtt és után a művelődési központ emeletén lehetőség volt megvásárolni többek között az újonnan bemutatott Zenei élet Kiskőrösön című könyvet.

 

Forrás: vira.hu

További híreink

Kiskőrös

2024. 03. 01.

Százharminc diák verselt

Vármegyénk számos településéről érkeztek versmondók a kiskőrösi EGYMI ( Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola) felhívására. Az országos hírű, szakmailag elismert intézmény korábbi igazgatója, néhai Szerencsés Terézia emlékére rendezett versmondó versenyre százharminc diák érkezett Bács-Kiskun több általános-, és középiskolájából, sőt egy óvodás produkciót is hallhatott a háromtagú zsűri. 

2024. 03. 01.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 01.

Az OVSZ vérdásra invitálja a lakosságot

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2024. 03. 01.

Bugac, Bugacpusztaháza, 3+

2024. 02. 29.

Indul a 2024-es hajtányszezon

A menetrend szerinti hajtányjáratok mellett több településen is lesznek hajtányos napok.

2024. 02. 29.

[ Bugac , Bugacpusztaháza , Kecskemét , Kiskunmajsa , Szank ]

Kalocsa

2024. 02. 25.

Köszönet és hála a szolgálatért!

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke az ünnepi szentmisén a papság, a hívek jelenlétében szentelte szerpappá Hódi Dávid papnövendéket, egyben az életében is jelentős napra emlékezett: a Szentszék 25 évvel ezelőtt nevezte ki a kalocsai érsekké. 

2024. 02. 25.

[ Kalocsa ]

Bácsbokod

2024. 02. 23.

A teljesség igénye nélkül

Bácsbokodon tartotta közgyűlését  Bács-Kiskun vármegye önkormányzata pénteken - négy igen jelentős, helyi identitást erősítő pályázat zárult le az elmúlt év végén.

2024. 02. 23.

[ Bácsbokod ]

2024. 02. 23.

Adj vért és ments meg három életet

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei kiszállásos véradási helyszíneit közöljük február 26. – március 3. között

2024. 02. 23.

Design by WEBORIGO