Hármas jubileumot ünnepel Kiskőrös

két folyó közt

Kerek 50 éve annak, hogy Kiskőröst várossá nyilvánították. Ennek a rangnak a megszerzésével egyidejűleg készült el a település művelődési központja, és innentől beszélhetünk a városban szervezett zeneoktatásról is.

A hármas jubileumot ennek megfelelő, méltó módon ünnepelték a város lakói, akik május 19-én kora délutántól kezdve egészen késő estig a megemlékezéshez kapcsolódó programokon vehettek részt.

 

Az első program a városháza előtti Wattay-dombormű koszorúzása volt, ahol a Szlovák Népdalkör és Citerazenekar működött közre.
Ezt követően a Petőfi Műfordítói Szoborparkban Choli Daróczi József író, költő és műfordító szobrának avatásán vehettek részt az érdeklődők.

Ezután az 50 éves átadási évfordulóját ünneplő, Petőfi Sándor Művelődési Központban folytatódtak az események. Az évforduló alkalmára, Turán István helytörténész tablókiállítással és előadásokkal készült, melyben megemlékezett a legfontosabb kulcsmozzanatokról a várossá válás útján.

 

A művelődési központ kamaratermében kiállított tablók bemutatása előtt Domonyi László polgármester köszöntötte az érkezőket, majd Turán István emelt ki beszédében érdekességeket, melyeket hosszú kutatómunkája közben talált.

 

A várossá válás útjának bemutatása a színházteremben folytatódott. Egy kisfilm levetítésével nagyon sok érdekességet, képeket, videófelvételeket mutattak be, ahol látható volt az a hosszú út, amin a településnek végig kellett mennie a fejlesztések mentén ahhoz, hogy a városi rangot végül 1973-ban újra megkaphassa. 

 

A várossá válás és a művelődési központ átadása mellett megemlékeztek arról is, hogy a településen idén 50. éve folyik szervezetten a zeneoktatás.

 

A 2018-ban megjelent Kiskőrös Története című könyv egy átfogó mű a város életével kapcsolatban. Boldoczki Sándor, a város fúvószenekarának alapítója kereste meg Turán István helytörténészt, hogy a kiemelkedő szereppel bíró városi zenei életet érdemes lenne bemutatni egy ezt feldolgozó, önálló műben is. Az ötletet megragadva, több év kutatást és munkát befektetve, ezen a napon került bemutatásra a Zenei élet Kiskőrösön című könyv.

 

A napot egy nagyon különleges esemény zárta. Markóné Csányi Gabriella, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola vezetője mondott beszédet, amiben kiemelte, hogy a városban elindult zenei oktatás 50 éve alatt sok olyan tanulót engedhettek útnak, akik azóta már országos, vagy akár világhírre tettek szert. Az innen elinduló művészek gyűltek össze, és adtak hangversenyt a város lakói számára.

Fellépett Kiskőrös Rézfúvós Együttese: Szászi Benedek, Kőházi Attila, Kutyifa Gergő, Zubor Imre, Muhari Krisztián, Opauszki Gergely, Boldoczki Róbert, Gruber Tamás, Tóth Ferenc, Sztranyák Dávid és Szászi Domokos. 

 

Őket követően az est folyamán a színpadra lépett: Csővári Csilla, Szalai Éva, Rónaszéki Tamás, Szokody Anikó, Szűcsné Hegedűs Orsolya, Nagy Ferenc, Balázs-Nagy Gabriella, Farkas Berta.

A hangverseny előtt és után a művelődési központ emeletén lehetőség volt megvásárolni többek között az újonnan bemutatott Zenei élet Kiskőrösön című könyvet.

 

Forrás: vira.hu

További híreink

Nemesnádudvar

2023. 05. 31.

Nem szörnyeteg, óriásharcsa!

Első látásra akár szörnyeteg is lehetne ez az óriás harcsa amit a Nádudvari Tőzeges Tóban fogott Talabér Krisztián és barátai. Közösségi oldalukon akadtunk a szenzációs felvételre.   

2023. 05. 31.

[ Nemesnádudvar ]

Kerekegyháza

2023. 05. 31.

Nézzenek oda! Itt az utánpótlás ÉLŐ KAMERA

Különleges élményben lehet részünk, ha egy kicsit megállunk és követjük a kerekegyházi gólyacsalád életét. 

2023. 05. 31.

[ Kerekegyháza ]

Tataháza

2023. 05. 31.

Csapadékvíz elvezetés Tataházán

Tataháza Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezetés Tataházán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00041). A projekt keretében 160 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a település környezeti állapotának javítása.

2023. 05. 31.

[ Tataháza ]

Harta

2023. 05. 31.

Mini bölcsőde épült Hartán

Harta Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-1.4.1-19 BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA, BŐVÍTÉSE felhívásra „Mini bölcsőde építése Hartán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-1.4.1-19-BK1-2019-00040). A projekt keretében 123 677 956 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél, egy korszerű, mai követelményeknek megfelelő egységes mini bölcsőde építése volt.

2023. 05. 31.

[ Harta ]

Érsekhalma

2023. 05. 31.

Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-3.2.1-16 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2021-00103). A projekt keretében 49 935 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból, valamint 6 008 875 Ft TOP hazai társfinansszírozásból a fő cél, hogy a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalon legyenek elérhetőek.

2023. 05. 31.

[ Érsekhalma ]

Mélykút

2023. 05. 31.

Árvereznék a mélykúti gyerekek javára

Hihetetlen, mégis igaz!  Több ezer, pontosan 2319 darab műanyag kupakból készítette el  Árpád Mária mélykúti könyvtáros Petőfi portréját. Két hét rekord idő alatt öltött, ha nem is alakot, de arcot a 200 éve született költő. 

2023. 05. 31.

[ Mélykút ]

Design by WEBORIGO