Hármas jubileumot ünnepel Kiskőrös

két folyó közt

Kerek 50 éve annak, hogy Kiskőröst várossá nyilvánították. Ennek a rangnak a megszerzésével egyidejűleg készült el a település művelődési központja, és innentől beszélhetünk a városban szervezett zeneoktatásról is.

A hármas jubileumot ennek megfelelő, méltó módon ünnepelték a város lakói, akik május 19-én kora délutántól kezdve egészen késő estig a megemlékezéshez kapcsolódó programokon vehettek részt.

 

Az első program a városháza előtti Wattay-dombormű koszorúzása volt, ahol a Szlovák Népdalkör és Citerazenekar működött közre.
Ezt követően a Petőfi Műfordítói Szoborparkban Choli Daróczi József író, költő és műfordító szobrának avatásán vehettek részt az érdeklődők.

Ezután az 50 éves átadási évfordulóját ünneplő, Petőfi Sándor Művelődési Központban folytatódtak az események. Az évforduló alkalmára, Turán István helytörténész tablókiállítással és előadásokkal készült, melyben megemlékezett a legfontosabb kulcsmozzanatokról a várossá válás útján.

 

A művelődési központ kamaratermében kiállított tablók bemutatása előtt Domonyi László polgármester köszöntötte az érkezőket, majd Turán István emelt ki beszédében érdekességeket, melyeket hosszú kutatómunkája közben talált.

 

A várossá válás útjának bemutatása a színházteremben folytatódott. Egy kisfilm levetítésével nagyon sok érdekességet, képeket, videófelvételeket mutattak be, ahol látható volt az a hosszú út, amin a településnek végig kellett mennie a fejlesztések mentén ahhoz, hogy a városi rangot végül 1973-ban újra megkaphassa. 

 

A várossá válás és a művelődési központ átadása mellett megemlékeztek arról is, hogy a településen idén 50. éve folyik szervezetten a zeneoktatás.

 

A 2018-ban megjelent Kiskőrös Története című könyv egy átfogó mű a város életével kapcsolatban. Boldoczki Sándor, a város fúvószenekarának alapítója kereste meg Turán István helytörténészt, hogy a kiemelkedő szereppel bíró városi zenei életet érdemes lenne bemutatni egy ezt feldolgozó, önálló műben is. Az ötletet megragadva, több év kutatást és munkát befektetve, ezen a napon került bemutatásra a Zenei élet Kiskőrösön című könyv.

 

A napot egy nagyon különleges esemény zárta. Markóné Csányi Gabriella, a SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola vezetője mondott beszédet, amiben kiemelte, hogy a városban elindult zenei oktatás 50 éve alatt sok olyan tanulót engedhettek útnak, akik azóta már országos, vagy akár világhírre tettek szert. Az innen elinduló művészek gyűltek össze, és adtak hangversenyt a város lakói számára.

Fellépett Kiskőrös Rézfúvós Együttese: Szászi Benedek, Kőházi Attila, Kutyifa Gergő, Zubor Imre, Muhari Krisztián, Opauszki Gergely, Boldoczki Róbert, Gruber Tamás, Tóth Ferenc, Sztranyák Dávid és Szászi Domokos. 

 

Őket követően az est folyamán a színpadra lépett: Csővári Csilla, Szalai Éva, Rónaszéki Tamás, Szokody Anikó, Szűcsné Hegedűs Orsolya, Nagy Ferenc, Balázs-Nagy Gabriella, Farkas Berta.

A hangverseny előtt és után a művelődési központ emeletén lehetőség volt megvásárolni többek között az újonnan bemutatott Zenei élet Kiskőrösön című könyvet.

 

Forrás: vira.hu

További híreink

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

Ordas

2024. 04. 23.

Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason - projektindítás

Ordas Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Művelődési ház energetikai felújítása és zöldterület fejlesztése Ordason” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00030). A projekt keretében 59,49 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közösségi épület korszerűsítése.

2024. 04. 23.

[ Ordas ]

Drágszél

2024. 04. 22.

Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Drágszél Község Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Művelődési ház épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00007). A projekt keretében 49,63 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a település művelődési házának energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 22.

[ Drágszél ]

2024. 04. 22.

Ma van a Föld Napja

2024-ben újra fókuszban a műanyagok a 34. magyar és az 54. világméretű Föld napján. A mindent uraló műanyagok is veszélyeztetik létünk alapját, az élővilág változatosságát, a biológiai sokféleséget. 

2024. 04. 22.

Császártöltés, Érsekcsanád, 4+

2024. 04. 22.

Evezővel Bács-Kiskunban

Folytatódik a vármegye aktívturisztikai fejlesztése: a Vajas-fok és a Duna-völgyi-főcsatorna többnapos vízitúrákra is alkalmassá válik a jövőben.

2024. 04. 22.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Hajós , Kalocsa , Nemesnádudvar , Sükösd ]

2024. 04. 22.

A Kádár-kockák megmentése

Magyarország településein még ma is több mint 800 ezer Kádár-kocka áll.

2024. 04. 22.

Design by WEBORIGO