Aranyérmes a kiskőrösi Propoliszos krémméz  

Vármegyénk értékei két folyó közt

A Szomor méhészet Propoliszos krémméze a 2023-as Év Kiváló Magyar Méze versenyen a Mézkülönlegességek kategóriában országos első helyezést ért el.  Az ezzel járó serleget, elismerő oklevelet többek között dr. Nagy István agrárminiszter adta át a fiatal kiskőrösi termelőnek, Szomor Balázsnak. 

A méz áldásos hatásait aligha kell bemutatni és a méhek életünkben betöltött szerepe is egyre nagyobb nyilvánosságot kap, és lássuk be szükség is van a folyamatos tájékoztatásra. 
A propoliszt pedig fantasztikus hatásai miatt, bátran az egészség középpontjába állíthatjuk. 
A Szomor méhészet különleges ötvözetként egyesítette a kettőt: 

A propoliszos krémméz, a méz és a propolisz jótékony hatásait ötvözi. Krémesített vegyes virágméz és alkoholban oldott propolisz kivonat egysége. Magas hatékonyságú a betegségek megelőzése és az immunrendszer erősítése szempontjából. A propolisz baktérium-, gombaölő és fertőtlenítő hatású, a méz pedig szervezet,- és immunrendszer erősítő, köhögés csillapító, gyulladás csökkentő, nyugtató hatású.
A propoliszos krémmézben az alkoholos propolisz fanyar íze mellett a méz édes ízét élvezhetjük. Jótékony hatásait rendszeres, napi fogyasztás mellett tudja kifejteni. Adagolása: napi 2 kiskanál. Alkoholtartalma miatt 14 éves kor alatt nem ajánlott.

 

Vármegyénkben sok sikeres méhészet működik, több éves, sőt évtizedes tapasztalattal. 
Szomor Balázs hivatásos pénzügyőr, az új generációhoz tartozó méhész szakember.

Érdemes megismerni a háromgyermekes  édesapát,  hitvallását.

 

-Feleségemmel és három gyermekünkkel Kiskőrösön élünk. A méhészkedéssel feleségem családja és rokonsága révén kerültem kapcsolatba.

A 2010-es évek elején több alkalommal hívtak segédkezni a méhekhez, ekkor tetszett meg ez a világ.

Apósom, Vincze-Faragó László a 2000-es évekig visszamenően könyvbe fűzte a Méhészet szaklap összes számát, amit elkértem, valamint párhuzamosan több szakkönyvet is olvastam a „LEG-jeink” közül: Örösi Pál Zoltán, Zsidei Barnabás, dr. Vicze Ernő, Nikovicz Antal. Ittam minden szavát ezeknek a könyveknek. A „fejben méhészkedés” ekkor kezdődött.

2011-ben diplomáztam a Rendőrtiszti Főiskolán, felszereltem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, 2012-ben elvégeztem a méhész tanfolyamot, és a következő évben Hajas Bálint kiskőrösi méhész mellett kezdtem el ténylegesen méhészkedni 10 családdal. Ez nagyon hasznosnak bizonyult. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy a kezdeti lépéseket egy tapasztalt méhész segítségével tegye meg. Sajnos Bálint bácsi 2020 novemberében elhunyt.

2014-ben indítottam önálló vállalkozásomat.

Eszközpark hiányában apósomnál zajlottak az első pörgetések, műhelymunkák, kaptárgyártás. Feleségemmel 2014-ben vásároltunk egy kis parasztházat, amelyet felújítottunk, a melléképületet alakítottam ki pörgető- és raktárhelyiségnek. Ősi, kézi pörgetőgéppel, kezdetleges állapotokkal, de annál nagyobb odaadással végeztem minden munkát. Közben folyamatosan olvastam és ástam bele magam e szép szakma rejtelmeibe.

Kezdőként örömömre szolgált a Magyar Méhészeti Nemzeti Program által nyújtott lehetőség, mely az eszközök kedvezményes megvásárlását teszi lehetővé. A méhészetből származó kezdeti csekély bevételt teljes mértékben visszaforgattam, és a bővülő állomány eszköz- és kaptárszükségleteire költöttem.

Folyamatosan terveztem, lehetőségeket kutattam, méhlegelőket kerestem, dolgoztam a céljaimért. A kezdeti 40-60 család mára megduplázódott. Hét fajta mézet termelünk és értékesítünk különböző kiszerelésben. 


Mivel napi 8,5 órát irodában, számítógép előtt ülök, a méhészeti munka felüdít, átmozgat, kikapcsol, egy egészen más világba vezet. Talán azért is működhet ilyen jól ez a páros, mert nem hagyom túlnőni a méhészetet annál, mintsem, hogy elvesszen a kisüzemi varázsa, valamint a főállásomat sem adnám fel.

 

Az évek alatt világossá vált számomra, hogy a mézet a legkiválóbb minőségben lehet, és szabad csak megtermelnem, hiszen amit csinálok az nem kevesebb, mint élelmiszer-előállítás. Vallom, hogy a mézhez sem hozzátenni, sem elvenni nem kell. A méhészeti munkák nagy részét egyedül végzem, de a feleségem állandó segítségem, legyen az a méheknél végzendő munka, pergetés, vagy az üvegek címkézése. A családi házunknál 2019-ben épült korszerű épületben tároljuk és szereljük ki a mézet. Célunk, hogy a fogyasztó ismerje meg azt a sokszínűséget, amit a természet kínál, az elfogyasztott méz minden ízét élvezze, és tapasztalja meg az egészségére való jótékony hatását.

A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően ma már igényes, letisztult dizájn jellemzi a csomagolásunkat. 

 

Tapasztalom, hogy az emberi munka és Isten áldása érvényesült és érvényesül a mai napig. 

Minden kedves méhésztársamnak egy bibliai igeverssel kívánok boldog, sikeres új esztendőt: „Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? – Vagy: mit igyunk? – Vagy: Mit öltsünk magunkra?… A ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van mind erre. De keressétek először az Ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek.”

 

 

 

(info: Szomor Méhészet, magyarmezogazdasag.hu) 

 

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO