A hagyományokat éltetni kell

két folyó közt

Kiskunhalason a városi kútnál ma kora délután, hagyományos húsvéti locsolkodást szervezett a Pásztortűz Egyesület a Vadvirág és a Barkóca tánccsoport kíséretében.

A hagyományok éltetése nem csupán a hagyományőrző csoportok feladata (lenne). A húsvéti locsolkodás hagyománya elől "menekülők" idén is megtöltötték a szállodákat, a kirándulóhelyeken is nagyobb volt a forgalom az átlagosnál. Évek, évtizedek múltán a fiatalok már végképp nem tudják majd, hogy milyen is egy igazi húsvét hétfői nap, és tisztelet minden családnak, ahol fontos a locsolkodás, a vendégvárás. Bízhatunk azonban a hagyományokat éltető együttesek, csoportok értékmentő munkájában is, akik ezt a szép szokást is őrzik, átörökítik az utókornak. Szerencsére vármegyénkben is több település óvja és gyakorolja a locsolkodást, a lányok olykor egy egész vödör vizet kapnak a nyakukba, de a szódásüveg is szolgálatban van ilyenkor több helyen. 

Kiskunhalason a Pásztortűz Egyesület szervezésében, a városi kútnál locsolkodtak, de természetesen a táncos bemutató sem maradt el, sőt, húsvéti játékokkal is megörvendeztették a közönséget. 

 

Kiskőrösön, a Szivárvány Szlovák Néptánc Együttes gondoskodott a húsvét hétfői hagyományokról. 

A Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben is színes kavalkád fogadta a látogatókat. A zenés programok, játékok, kulináris élvezetek, és természetesen a locsolkodás sem maradt el. 

És ha már húsvét hétfő, akkor kicsit nézzünk utána, hogy mi végről is kerül tojás az asztalra. 

Korszakokon és földrajzi tájegységeken átívelő utazásra szeretnénk invitálni kedves Virtuális Látogatóinkat! A tojás – formájából adódóan is – „egyetemes képzet szerint a […] kozmosz jelképe”. Nem meglepő tehát, hogy ezen a képzettársításon túllépve több kultúra teremtésmítoszában központi, kiindulási helyet tölt be. A legtöbbször ezek a nagyon hasonló sémán alapuló mitikus történetek, melyekben felbukkan a tojás, többek között megtalálhatóak a kínai, az indiai, az egyiptomi és antik görög kultúrában, valamint a finnek 19. században összeállított őseposzában, a Kalevalában is. A mitológiákon túllépve és a Kárpát-medence területére tévedve, a térség idővonalán fokozatosan előrelépdelve számos olyan régészeti kultúrával találkozunk, amelyeknek temetkezési szokásaiban esetenként hangsúlyos szerepet kapott a tojás. IDE kattintva kibomlik előttünk ez az időskála, melynek főszereplője a tojás, s a végén talán eljutunk a húsvéti tojásig!

(a tojásról szóló írás: Hajagos Csaba történész) 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO