84 éves volt a legidősebb versmondó Kalocsán

megyei érték két folyó közt

A nemzeti ünnepen tizenhárom versmondó mérette meg magát Kalocsán a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalocsai Gerillakertészek szervezésében tartott szavalóversenyen. 

A La-Coma bistro galériájában tartott eseményre helyi és környékbeli szavalók mellett még győri versenyzője is volt a mezőnynek, de kitettek magukért a dusnokiak, a fajsziak, a hajósiak, akik többen is képviselték településüket és ha már vármegyénk településeiről szólunk, illik megemlíteni Hartát, Uszódot is Kiskunlacházát is. A korosztályok tekintetében is megoszlott a mezőny, hiszen a legifjabb 18 éves mellett a középkorosztály is szép számmal megjelent és külön unikumnak számított a 84 éves Váczi Attila bácsi, aki a helyi irodalomkedvelőket erősítette.  
Petőfi Sándor: Magyar vagyok c. kötelező verse után, mindenki a szabadon választott versével rukkolt elő, feladva a leckét a háromtagú szakmai zsűrinek.

A délutánt betöltő irodalmi program legfontosabb üzenete a versek szeretete, a közösség építése, az irodalmi értékmentés fontossága voltak többek között. 

A program elején Bolvári Eszter szavalta el Petőfi Sándor: A XIX. század költői c. versét 

 

1.helyezett: Lakatos Zoltánné Jambrik Ibolya, Kalocsa
2.helyezett: Karaszi Anna, Dusnok
3.helyezett: Kovácsné Kövesdi Piroska, Kalocsa
A versenyzők szavazatai alapján a különdíjat Jaksa Máté kapta, aki Kiskunlacházáról érkezett.
A verseny igen előkelő pénzdíjjal járt, hiszen az első helyezett 50 ezer forinttal lett gazdagabb, míg a második 30, a harmadik pedig 20 ezer forintot vihetett haza és természetesen egy életre szóló élményt. A két helyi egyesület hagyományt szeretne teremteni a versenyből, így várhatóan jövőre is lesz versünnep Kalocsán. 

 

További híreink

2023. 03. 28.

Látványos videó: így épül a Kalocsa-Paks Duna-híd

A kalocsai ártéri hídon már a korlátokat szerelik; a mederhídon gőzerővel építik a főtartókat; a paksi oldalon pedig zajlik a hídszerkezet tolása a Duna Aszfalt által kivitelezett nagyszabású hídépítő projektben – írja a Magyar Építők.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

MEGHÍVÓ - DÍJÁTADÓ ÉS KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

Március 31-én, pénteken 14 órakor szeretetel várjuk Önöket a KÉP-SZÖVEG-PETŐFI cimű illusztrátori pályázat és a Petőfi 200 Videó- és fotópályázat díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségére.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

ÁLDOZAT MINDENKI LEHET!

Áldozat mindenki lehet, de mit is jelent valójában a mindennapokban? Kit tekintünk áldozatnak, és ha már az, akkor milyen segítségre számíthat, hol, és kitől? Ezekre a kérdésekre ad választ többek között Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy. 

2023. 03. 28.

Kiskunhalas

2023. 03. 27.

Tavaszi aprók tánca Kiskunhalason

"Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom Minden madár társat választ, virágom, virágom" - szól a magyar népdal. A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület és a Fészekrakó Egyesület szervezte meg az aprók tánca rendezvényt március 25-én, a városi könyvtárban. Az esemény remek hangulatban zajlott le néptánccal, énekkel és népi játékokkal.

2023. 03. 27.

[ Kiskunhalas ]

2023. 03. 27.

Videók: Utazás tündérvilágba és tudósítás Petőfi Sándor esküvőjéről

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. A döntőre március 25-én került sor, amin díszvendégként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent. 

2023. 03. 27.

2023. 03. 27.

Petőfivel a virtuális valóságban: ezért is érdemes lesz Bács-Kiskunba látogatni

Virtuális sétát tehetünk a Pilvax kávéházban vagy elkaphatjuk a Nemzeti dal repkedő lapjait, de még a gyerekek is elmerülhetnek egy 360 fokos kifestőben. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának projektjében VR-szemüvegen keresztül ismerhetjük meg közelebbről a 200 éve született Petőfi Sándort. 

2023. 03. 27.

Design by WEBORIGO