84 éves volt a legidősebb versmondó Kalocsán

Vármegyénk értékei két folyó közt

A nemzeti ünnepen tizenhárom versmondó mérette meg magát Kalocsán a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalocsai Gerillakertészek szervezésében tartott szavalóversenyen. 

A La-Coma bistro galériájában tartott eseményre helyi és környékbeli szavalók mellett még győri versenyzője is volt a mezőnynek, de kitettek magukért a dusnokiak, a fajsziak, a hajósiak, akik többen is képviselték településüket és ha már vármegyénk településeiről szólunk, illik megemlíteni Hartát, Uszódot is Kiskunlacházát is. A korosztályok tekintetében is megoszlott a mezőny, hiszen a legifjabb 18 éves mellett a középkorosztály is szép számmal megjelent és külön unikumnak számított a 84 éves Váczi Attila bácsi, aki a helyi irodalomkedvelőket erősítette.  
Petőfi Sándor: Magyar vagyok c. kötelező verse után, mindenki a szabadon választott versével rukkolt elő, feladva a leckét a háromtagú szakmai zsűrinek.

A délutánt betöltő irodalmi program legfontosabb üzenete a versek szeretete, a közösség építése, az irodalmi értékmentés fontossága voltak többek között. 

A program elején Bolvári Eszter szavalta el Petőfi Sándor: A XIX. század költői c. versét 

 

1.helyezett: Lakatos Zoltánné Jambrik Ibolya, Kalocsa
2.helyezett: Karaszi Anna, Dusnok
3.helyezett: Kovácsné Kövesdi Piroska, Kalocsa
A versenyzők szavazatai alapján a különdíjat Jaksa Máté kapta, aki Kiskunlacházáról érkezett.
A verseny igen előkelő pénzdíjjal járt, hiszen az első helyezett 50 ezer forinttal lett gazdagabb, míg a második 30, a harmadik pedig 20 ezer forintot vihetett haza és természetesen egy életre szóló élményt. A két helyi egyesület hagyományt szeretne teremteni a versenyből, így várhatóan jövőre is lesz versünnep Kalocsán. 

 

További híreink

Császártöltés, Érsekcsanád, 3+

2024. 05. 23.

Hamarosan evezhetünk a DVCS-n

A Duna-völgyi-főcsatorna lehet a Sváb sarok egyik aktív turisztikai kitörési pontja.

2024. 05. 23.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Érsekhalma , Hajós , Sükösd ]

Baja

2024. 05. 23.

Nőtt a sportra fordított támogatások összege

Szekeres Pál az egészségmegőrzésre is felhívta a figyelmet

2024. 05. 23.

[ Baja ]

2024. 05. 22.

Figyelem! Út- és járdaépítésre lehet pályázni

Utak, hidak, járdák építéséhez, felújításához pályázhatnak támogatásra az 5000 fő alatti állandó lakosságszámú települések.

2024. 05. 22.

2024. 05. 22.

A Gedeon Birtok rozéja lett Szeged Város Bora

A Szegedi Borfesztivál keretében megrendezett borversenyen erős mezőnyben értek el kiváló eredményeket Bács-Kiskun vármegyei borászatok.

2024. 05. 22.

Hajós

2024. 05. 21.

Családi nap az Őrjegben

A Natúrparki családi a nap az Orbán napi borünnep keretén belül színes programokkal, érdekes bemutatókkal, foglalkozásokkal várja a családokat május 25.-én, szombaton 10-től 18 óráig.

2024. 05. 21.

[ Hajós ]

Soltvadkert

2024. 05. 20.

Az "Év Pálinkás Bonbonja" a Szent Korona Cukrászdában készült

A hétvégén rendezett Gyulai Pálinkafesztiválon az "Az Év Pálinkás Bonbonja" címet a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vilmoskörtés parmezános bonbonja nyerte el.  A 133 nevezett finomságból minden lehetséges érmet elhozott a Szervánszky Család kézműves bonbonműlye, sőt különdíjat is érdemeltek. Három arany, három ezüst és egy bronzéremmel tért haza a méltán népszerű cukrászda csapata. A siker azonban dupla, hiszen az Év Pálinkás Bonbonja díj mögött a cukrászok szakértelme mellett a szintén soltvadkerti Schiszler Pálinkák remekei állnak.  A főzde hét érmet hozott el a fesztiválról. 

2024. 05. 20.

[ Soltvadkert ]

Design by WEBORIGO