84 éves volt a legidősebb versmondó Kalocsán

Vármegyénk értékei két folyó közt

A nemzeti ünnepen tizenhárom versmondó mérette meg magát Kalocsán a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalocsai Gerillakertészek szervezésében tartott szavalóversenyen. 

A La-Coma bistro galériájában tartott eseményre helyi és környékbeli szavalók mellett még győri versenyzője is volt a mezőnynek, de kitettek magukért a dusnokiak, a fajsziak, a hajósiak, akik többen is képviselték településüket és ha már vármegyénk településeiről szólunk, illik megemlíteni Hartát, Uszódot is Kiskunlacházát is. A korosztályok tekintetében is megoszlott a mezőny, hiszen a legifjabb 18 éves mellett a középkorosztály is szép számmal megjelent és külön unikumnak számított a 84 éves Váczi Attila bácsi, aki a helyi irodalomkedvelőket erősítette.  
Petőfi Sándor: Magyar vagyok c. kötelező verse után, mindenki a szabadon választott versével rukkolt elő, feladva a leckét a háromtagú szakmai zsűrinek.

A délutánt betöltő irodalmi program legfontosabb üzenete a versek szeretete, a közösség építése, az irodalmi értékmentés fontossága voltak többek között. 

A program elején Bolvári Eszter szavalta el Petőfi Sándor: A XIX. század költői c. versét 

 

1.helyezett: Lakatos Zoltánné Jambrik Ibolya, Kalocsa
2.helyezett: Karaszi Anna, Dusnok
3.helyezett: Kovácsné Kövesdi Piroska, Kalocsa
A versenyzők szavazatai alapján a különdíjat Jaksa Máté kapta, aki Kiskunlacházáról érkezett.
A verseny igen előkelő pénzdíjjal járt, hiszen az első helyezett 50 ezer forinttal lett gazdagabb, míg a második 30, a harmadik pedig 20 ezer forintot vihetett haza és természetesen egy életre szóló élményt. A két helyi egyesület hagyományt szeretne teremteni a versenyből, így várhatóan jövőre is lesz versünnep Kalocsán. 

 

További híreink

2023. 11. 28.

Kilenc új érték

A vármegyei értéktár bizottság döntése értelmében kilenc új értékkel bővült a vármegyei értéktár. 

2023. 11. 28.

2023. 11. 28.

Szarvasoktól a medvékig: Virág Csaba fotókiállítása a Bor Bagolyban

A II. Vadkolbász és Borfesztivál keretében nyílik meg szombaton Virág Csaba fotográfus természetfotó kiállítása Nemesnádudvaron, a Bor Bagoly Présházban.

2023. 11. 28.

2023. 11. 28.

Evett már vadkacsa kolbászt? Itt az ideje!

Második alkalommal rendezik meg szombaton a Vadkolbász és Borfesztivált Nemesnádudvaron. Kóstolásra fel!

2023. 11. 28.

2023. 11. 28.

Letették esküjüket a területi választási bizottság tagjai

A választások során kiemelt feladat hárul Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának jegyzőjére, az általa vezetett területi választási irodára, valamint a területi választási bizottság tagjaira. Utóbbiak hétfőn tettek esküt a vármegyei közgyűlés elnöke előtt. 

2023. 11. 28.

Bácsszőlős

2023. 11. 27.

Játszótér felújítás Bácsszőlősön - projektzárás

Bácsszőlős Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Játszótér felújítás Bácsszőlősön” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00003). A projekt keretében 13,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a település élhetőbbé tétele azok számára, akik a szabadidejüket aktívan kívánják eltölteni.

2023. 11. 27.

[ Bácsszőlős ]

2023. 11. 27.

Műhelycsarnokot avattak Ballószögön

További lendületet adhat a vállalkozások betelepülésének és a munkahelyteremtésnek Ballószögön az a műhelycsarnok, amelyet hétfőn délután adtak át. A beruházás TOP-forrásból valósult meg.

2023. 11. 27.

Design by WEBORIGO