Gátéri Fehér-tó

Az országos jelentőségű, védett szikes tó 667 hektáros területéből 420 hektár tartozik Gátér közigazgatási területéhez. Része a Natura 2000 hálózatnak. 

Gátéri Fehér-tó

Az országos jelentőségű, védett szikes tó 667 hektáros területéből 420 hektár tartozik Gátér közigazgatási területéhez. Része a Natura 2000 hálózatnak. 

Eredetileg fehér vizű szikes tó volt, amelyet a XX. században a vízrendezések, a mezőgazdálkodás alaposan átalakított. A gyakori magas víz és kiszáradás sajátságos élőhelyet hozott létre, ám ez a legsérülékenyebbek közé tartozik.

A gátéri Fehér-tó (más alföldi szikes tavakhoz hasonlóan) fontos szerepet tölt be a madárvonulásban, tömegekben pihennek itt nagy lilik, nyári ludak, tőkés récék. Fészkelésben is fontos élőhely. A területen az elmúlt 10 évben legalább 170 madárfaj fordult elő. Egyéb védett állatfajok is találhatók, például vidra, mocsári teknős, vízisikló, dunai és pettyes gőte, béka fajok, réti csík. A tarka sáfrány, a mocsári kosbor, az agárkosbor, az őszi füzértekercs, a poloskaszagú kosbor, az erdélyi útifű pedig a védett növényfajok közé tartozik. A gátéri Fehér-tó kezelésénél a természetesség a fő cél. Erre a legalkalmasabb a legeltetés, kismértékben a kaszálás. Mindkettőt nagyban befolyásolja az „évjárat”: az aszály, avagy a víz.

A különleges értékeket hordozó szikes tó gyerekek és felnőttek számára egyaránt a természet szépségeinek, értékeinek közvetlen megfigyelésére is lehetőséget ad, akár egy gyalogtúrával egybekötött madárles során. A korábbi ornitológiai tábor sikerén felbuzdulva a jövőben természetvédelmi nyári táborokat szerveznek. Kialakítanak egy erdei iskolát is, a gátéri tó a területén lévő tanösvénnyel pedig bekapcsolhatóvá válik a megye turisztikai útvonalába. 

Kapcsolat

6111 Gátér

Több Kevesebb chevron down

Kapcsolódó értékeink

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Veránka-sziget

arrow
Veránka nem csak országos, hanem nemzetközi hírű településrésze Érsekcsanádnak. 

Érsekcsanád

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO