Latinovits Sírkápolna

Bácsborsód - Bácsalmási járás

Latinovits Illés 1880-ban építette fel a későbbi családi sírkápolnát, melyet a Boldogságos Szűz Mennybemenetelének tiszteletére szenteltek fel. A kápolna külső hossza 12,9 méter, szélessége 8,2 méter, homlokzatának magassága 9,3 méter, tornyostól 15,6 méter.

A családi kápolnát nagyrészt temetkezési helynek használtál, ide temették a család több tagját. A kápolna alatt található családi kriptában a márványtábla tanúsága szerint 1877-ben hunyt el a legrégebben itt nyugvó Latinovits.

A kápolna fenntartására Horthy István 1271 négyszögöl földet adományozott.

A Latinovits-család elszegényedésével párhuzamosan a kápolna állapota is egyre rosszabb lett. Egy monda következtében, mely szerint aranykardok vannak a sírokban eltemetve, egyre több rablás történt.

Ennek következtében a kápolna igen erősen leromlott, a kriptában lévő koporsók nagy részét feltörték és kirabolták. A sírkápolnát körülvevő fenyőliget szinte teljesen megsemmisült.

A kápolna magánkézben, Latinovits Illés tulajdonában volt, aki valószínűleg külföldre távozott a második világháború idején.

A kápolnát és környékét az önkormányzat 1990-től sajátjaként kezelte, és tulajdonos hiányában, 2009-ben elbirtoklással került önkormányzati tulajdonba.

A Boldogságos Szűz Mária-kápolnát az önkormányzat bekerítette, majd 2009-ben IPA forrásra pályázott sikertelenül.

FRESCO forrás hátterével azonban a kápolna felújítása 2015-ben megkezdődött, 2016 júniusában pedig sor került az ünnepélyes átadására. A felújított épület helyi történeti kiállításnak ad otthont, mely előre egyeztetett időpontban bárki számára megtekinthető. 

Helyi védelem alatt álló építészeti érték.

 

Kapcsolat

6454 Bácsborsód Petőfi Sándor utca 3

https://bacsborsod.asp.lgov.hu/latinovits-sirkapolna
Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow

Bácsborsód

event card

Volt Latinovits Frigyes Kastély

arrow

Bácsborsód

event card

Kocsányos tölgy

arrow

Bácsborsód

event card

Latinovits Sírkápolna

arrow

Bácsborsód

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Értékeink

chevron left
event card

Római katolikus templom Bácsborsód

arrow
Bácsborsód templomát a Latinovitsok építették 1781-ben késői barokk stílusban. Eredetileg vályogból tervezték megalkotni, ám a kalocsai érsek csak tégla épületet engedélyezett. 

Bácsborsód

event card

3 db Kocsányos tölgy

arrow
Bácsborsód északi határánál, a műút mellett, az erdő előtt három kocsányos tölgy áll, melyek a település 2001-ben megalkotott címérében is szerepelnek. 

Bácsborsód

event card

Latinovits Frigyes Kastély

arrow
Az első bácsborsódi kastély 1767-ben épült barokk stílusban, melyet Latinovits József építetett, későbbiekben pedig Latinovits Frigyes tulajdonába került. 

Bácsborsód

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

chevron right
Design by WEBORIGO