Orbán Napi Borünnep

Hajós - Kalocsai járás

A hajósi pincefalu, a bor, Szent Orbán és a kultúra rendezvénnyé történő összefonódása manapság senki előtt nem titok. Ha azt mondjuk Hajós, azt mondjátok Pincefalu. Ha azt mondjuk Pincefalu, azt mondjátok Orbán-nap. 
Aki pedig május utolsó hétvégéjén idén is az Orbán-napi Borünnepet választja nem fog csalódni!

Hajóson már évszázados hagyománya van a borászatnak, már 1728-ból is vannak írásos emlékek arról, hogy az ide települt svábok szőlővel és borral foglalkoznak. A kis faluban ráadásul 1200 présház van, ami azt jelenti, hogy minden második ott élőre jut egy. Ott tehát láthatóan tényleg minden a borról és a szőlőről szól. 

A löszfalba vájt, a termő szőlőtőkék alatt húzódó 20-50 méter hosszú pincealagutakban sorakoznak a zamatos vörös- és fehérbort rejtő hordók.
A pincefaluhoz köthető Hajós népünnepélye is, a sok ezer fős tömeget vonzó Orbán-napi Borünnep. Minden év májusának utolsó hétvégéjén a térség és az ország minden szegletéből érkeznek ide a látogatók, Hajós lakossága pedig mondhatni kiköltözik a pincefaluba.

Az egész évben nyugalmas és csendes pincefalu ilyenkor megtelik élettel és vidámsággal. Ilyenkor eljönnek a távol élő rokonok, barátok és a hajósi néppel együtt tisztelegnek a borászok védőszentje, Szent Orbán előtt és emelik poharaikat a majd 300 éve ideérkezett első szőlőtermesztők egészségére.

Ajánlataink

chevron left
event card

Zarándokház

arrow

Hajós

event card

Szent Imre Római Katolikus Templom

arrow

Hajós

event card

Hajós Pincefalu

arrow

Hajós

event card

Német Nemzetiségi Tájház

arrow

Hajós

chevron right
Design by WEBORIGO