Orbán Napi Borünnep

Hajós - Kalocsai járás

A hajósi pincefalu, a bor, Szent Orbán és a kultúra rendezvénnyé történő összefonódása manapság senki előtt nem titok. Ha azt mondjuk Hajós, azt mondjátok Pincefalu. Ha azt mondjuk Pincefalu, azt mondjátok Orbán-nap. 
Aki pedig május utolsó hétvégéjén idén is az Orbán-napi Borünnepet választja nem fog csalódni!

Hajóson már évszázados hagyománya van a borászatnak, már 1728-ból is vannak írásos emlékek arról, hogy az ide települt svábok szőlővel és borral foglalkoznak. A kis faluban ráadásul 1200 présház van, ami azt jelenti, hogy minden második ott élőre jut egy. Ott tehát láthatóan tényleg minden a borról és a szőlőről szól. 

A löszfalba vájt, a termő szőlőtőkék alatt húzódó 20-50 méter hosszú pincealagutakban sorakoznak a zamatos vörös- és fehérbort rejtő hordók.
A pincefaluhoz köthető Hajós népünnepélye is, a sok ezer fős tömeget vonzó Orbán-napi Borünnep. Minden év májusának utolsó hétvégéjén a térség és az ország minden szegletéből érkeznek ide a látogatók, Hajós lakossága pedig mondhatni kiköltözik a pincefaluba.

Az egész évben nyugalmas és csendes pincefalu ilyenkor megtelik élettel és vidámsággal. Ilyenkor eljönnek a távol élő rokonok, barátok és a hajósi néppel együtt tisztelegnek a borászok védőszentje, Szent Orbán előtt és emelik poharaikat a majd 300 éve ideérkezett első szőlőtermesztők egészségére.

Kapcsolat

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

Hírek

chevron left

Hajós

2025. 12. 05.

Találkozott a bácsalmási és a sváb-sarki fi200 klub

Különleges találkozón gyűlt össze kedden mintegy félszáz vállalkozó, termelő, civil és önkormányzati szereplő Nemesnádudvaron, ahol a fi200 klub bácsalmási csoportja a Sváb-sarok közösségével épített kapcsolatot. A rendezvény célja a két térség együttműködésének erősítése és a közösségi gazdaságfejlesztés új lehetőségeinek feltárása volt.

2025. 12. 05.

[ Hajós ]

down arrow

Hajós

2025. 12. 03.

Lakner Farm: boldogok a sajtkészítők

Hajóson, a Lakner Farmon minden sajtdarabnak története van – és gyakran neve is. Lakner Kristóf néhány hónapja még nem értette, mit keres a fi200 klubban, ma pedig már  helyi éttermekben találkozni termékeikkel, közös projektekben dolgoznak más tagokkal, és prémium méz kerül a joghurtjaikba. A napi 140 liter tejből készülő adalékanyag-mentes sajtok mögött hajnali fejések, állatszeretetből épülő gazdaság és egy olyan család áll, amely a környéken egyedülálló értéket teremt – sok munkával, mégis őszinte szenvedéllyel.  

2025. 12. 03.

[ Hajós ]

down arrow
széles asztal egyik oldalán emberek ülnek, a beszélőre figyelve

Hajós

2025. 11. 04.

Elérjük a célunk: egyre több együttműködés születik!

A Sváb-sarki fi200 klub novemberi üzleti reggelije ismét bizonyította, hogy a helyi vállalkozók együttműködése kézzelfogható eredményeket hoz: a Road 54 Kisvendéglő például már a Hildi Sajtműhely és a Kelchili termékekivel is bővítette kínálatát, miközben az új vendégek is sikeres kapcsolatépítéssel indították első találkozójukat.

2025. 11. 04.

[ Hajós ]

down arrow

Hajós

2025. 06. 10.

Az év feltörekvő borásza és az Ezerjó visszatérése

Kicsi, de életerős. Alig több, mint fél hektáron termel szőlőt a vármegye idei feltörekvő borásza. Matos Patrik többszörösen elismert fiatal borosgazdaként egyfajta missziót is teljesít: visszahozza a hajósi köztudatba az Ezerjót.  

2025. 06. 10.

[ Hajós ]

down arrow
chevron right
Design by WEBORIGO