ÚJ TORONYÓRÁT KAPOTT A HOMOKMÉGYI KATOLIKUS TEMPLOM

közügyek
Örömünnepen áldották meg és szólalt meg először az új toronyóra

 

Negyvenöt év után új toronyórát kapott Homokmégy ékessége, a katolikus templom. Az alkalomból március 26-án, szombaton a községben ünnepi szentmisét és bált tartottak, amelyen talpig népviseletbe öltözött a község apraja-nagyja.

„Kis falunkban megállt az idő! Segítsetek homokmégyiek, hogy együtt büszkék lehessünk! Egy hatalmas összefogásra kérek, buzdítok mindenkit! Homokmégy temploma falunk legnagyobb ékessége. Ha hazaérünk munkából, kirándulásból, több kilométerről előre köszönt bennünket. Éjjel-nappal láthatjuk, de sajnos a toronyóra kb. 45 éve nem működik benne. Egy kivételes összefogásra kérek mindenkit.

Árajánlatot kértem egy toronyórás cégtől, kijöttek megvizsgálták és megállapították, hogy vezérlőegységet, óra szerkezetet, számlapot és a mutatókat is kell cserélni. Többféle árajánlatot kaptam az órára. A legolcsóbb ajánlat 2 700 000, a legdrágább 5 400000 Ft-ba kerül. Ha még kérünk időjelző kalapácsot, az még plusz 500 000 Ft. Úgy gondolom, hogy 40 év után az is hatalmas dolog lenne, ha a legolcsóbbat választanánk, hisz az óraszerkezet ugyanaz, csak a kinézete lenne más.

Így 4 db 1400mm átmérőjű alumínium alapú óraszámlapot alumínium óra mutatókkal fekete - fehér porfestett kivitelben kapnánk szerkezettel, vezérlővel 2 700 000 Ft-ért. Plusz ha összejön rá a pénz, 500 000 Ft - ba kerülne az időjelző kalapács.

Ez nem önkormányzati vagy egyházi kezdeményezés! Kérek mindenkit Aki (bárhol legyen is a világban), de egy picit is Homokmégyinek érzi magát, hogy keressen engem és segítsen amennyivel tud, hogy örömmel nézhessünk fel a toronyórára. Előre is köszönök minden segítséget, bízom abban, hogy a mai őrült világban még sok embernek „ketyeg” ott bent valami. Tegyük együtt még jobb hellyé Homokmégyet! Kérlek titeket, hogy szóban, megosztással, vagy bármilyen egyéb módon segítsetek, hogy eljusson mindenkihez ez az üzenet. Szeretném, ha február végéig összejönne a pénz, így március 15 - re mi is elmondhatjuk, hogy egy nagy dolgot tettünk! Köszönök minden segítséget előre is!” - írta közösségi médiás bejegyzésében Karcsák László vállalkozó, ötletgazda és a megvalósítás főszervezője még 2022. január 16-án, aki akkor talán maga sem gondolta, hogy felhívására megmozdul a település apraja-nagyja és mindenki, aki valamilyen kötődése révén homokmégyinek érzi magát a nagyvilágban.

 

És most ugorjunk két hónapot és 10 napot az időben, mígnem eljött 2022. március 26.-a, amikor is a 17 órakor kezdődő szentmisén Móró László, a község plébánosa a templomot zsúfolásig megtöltő hívek és a közönség jelenlétében megáldotta az új toronyórát, majd a Kalocsai Fúvószenekar Betlenné Dajkó Ágnes karnagy vezényletével az alkalomhoz és a templombelsőhöz, a szakrális környezethez illő darabokat adott elő, amit a közönség vastapssal jutalmazott.
 

A műsorfolyam Karcsák László első osztályos fia szavalatával folytatódott, a verset a március 15-én Kalocsa Város Díszpolgárává avatott Papp Róbert külön erre az alkalomra írta.

 

Az egyházi ceremónia a művelődési házban rendezett bállal folytatódott, ahol a homokmégyiek és vendégeik a vacsorát követően a kalocsai Have-rock zenekar muzsikájára hajnalig mulattak.

 

A szombati bált követően Karcsák László portálunknak elmondta: a felhívásra több mint ötmillió forint gyűlt össze, így amellett, hogy a valamivel több mint hárommillió forintból megújított óra elkészült, és a szerkezet a GPS távvezérlésnek, a szünetmentes áramforrásnak köszönhetően éjjel-nappal mutatja a pontos időt, a fennmaradó összegből még a templom esővízcsatornájának megújítására is futja. Nagyon büszke vagyok mindenkire, aki egy picit is segített, hogy összehozhassuk ezt az egészet! Szeretem Kalocsát. Nagyon jó helyen van ott a vállalkozásunk, nagyon sok kalocsai barátom van, de ha már egyszer valaki, ha csak egy pár évig is homokmégyi volt, az tudja, hogy homokmégyinek lenni, az a világ egyik legjobb dolga! – fogalmazott Karcsák László főszervező, ötletgazda, aki maga is jelentős összeggel járult hozzá a megvalósításhoz.

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO