Feledhazból Kiskunfélegyháza

Vármegyénk értékei két folyó közt

A 250 éves Kiskunfélegyháza

Mária Terézia királynő 250 évvel ezelőtt, 1774-ben adományozott mezővárosi rangot Félegyházának. A város azóta őrzi központi szerepét a térségben.

 

A Duna–Tisza köze Homokhátságára IV. Béla király telepítette le 1239-ben a tatárok elől menekülő kunokat. Kiskunfélegyháza nevét először egy 1389-ben kelt  királyi oklevél említi „Feledhaz” néven. Zsigmond király a feleségének, Borbálának ajándékozta ezt a középkori falut és a környékén levő kun földek egy részét,  ettől kezdve királynéi kunoknak tekintették az itt lakókat. 1526-ban az országra támadó török seregek elpusztították, és a vidék több mint 200 évre lakatlan  pusztává változott. 1745-ben – mint a Jászkun Kerület egyik települése – a község részt vett a jászkun redemptióban: a hajdani kun kiváltságok folytatásaként igazgatási és jogszolgáltatási önkormányzatot, szabadparaszti jogállást nyert. „Az igazi áttörést azonban 1774. február 4. hozta el, amikor Mária Terézia királynő  aláírta Félegyháza mezővárosi rangra emelő levelét, új jövőt, a változás és a fejlődés lehetőségét adva ezzel polgárainak kitartó újjáépítő, értékteremtő  munkájukért. Innentől városunk fejlődése töretlen, és büszkeséggel mondhatjuk, hogy – az elmúlt 250 év nehézségei dacára – Kiskunfélegyháza mindig megőrizte központi szerepét. Az itt élő emberek törekvéseinek köszönhető, hogy mára dinamikusan fejlődő, befogadó, nyitott városként tartjuk számon, ahol jó  élni, ahová érdemes családot tervezni, ahol érdemes megöregedni” – fogalmazott Csányi József polgármester a 250 éves jubileumot ünneplő gálán, február  elején. 

További híreink

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Nemesnádudvar

2024. 05. 08.

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron. 

2024. 05. 08.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 05. 08.

Mintaberuházás: új ipari csarnokot avattak Ballószögön

Néhány hónap alatt szinte a földből nőtt ki Ballószögön az az ipari csarnok, amely a települési önkormányzat és a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség országos szinten is mintaértékű együttműködése nyomán valósult meg. A 800 négyzetméteres, zéró károsanyag kibocsátással működő csarnok átadójára kedden került sor Ballószögön.  

2024. 05. 08.

Kömpöc, Nemesnádudvar, 1+

2024. 05. 06.

A településfejlesztés aranykora

Az elmúlt években 117 milliárd forint fejlesztési támogatás hasznosult Bács-Kiskunban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának koordinálásával minden településre jutott pályázati forrás. 

2024. 05. 06.

[ Kömpöc , Nemesnádudvar , Szabadszállás ]

2024. 05. 06.

Lánglovagok versenye, majdnem dobogósok lettünk

A dobogóról egy hajszállal maradt le a Bács-Kiskun vármegyei csapat az országos kismotorfecskendő-szerelő versenyen.  A bajnoki címüket megtartva idén is a Hajdú-Bihar vármegyei tűzoltók győzedelmeskedtek. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bajnokságát ötödik alkalommal rendezték meg a Vértes határában, Csókakőn néhány héttel ezelőtt.

2024. 05. 06.

Design by WEBORIGO