Természetismereti és ökotúrák a Kiskunsági Nemzeti Parkban

zöld Bács-Kiskun két folyó közt szabadidő

Az ökoturizmus a természeti értékek bemutatására alapozott formája a turizmusnak, ahol a turisták elsődleges igénye a természeti és kulturális értékek megfigyelése, megismerése. 

A Kiskunsági Nemzeti Parkot 1975-ben alapították és létesítése után megyei turizmusban fontos természeti vonzerővé vált. Legtöbb látogatója ekkor Apajon, Bugacon és a Tőserdőben volt. Ez a látogatói létszám meghaladta a 100 000 főt a kommunista érában. Persze a többség nem volt természetjáró vagy ökoturista, inkább a pusztaromantika pozitív oldala vonzotta ide többségében a külföldi látogatókat.     

A vállalati természetjáró mozgalmak is aktívak voltak ebben az időben. Az egyesület tagjai járták természetet, turistautakat jelöltek ki. Pl. a „Zöld út a Kiskunságban” turista úthálózat ekkor alakult ki.  

Tulajdonképpen már a kezdetektől fogva igénybe lehetett venni az ide látogató csoportoknak az úgynevezett szakvezetéseket, amelyek célja nem volt más mint természeti értékek általános bemutatása. Itt még nem beszélhetünk egy kiépített szolgáltatási és kínálati rendszerről, mert nem voltak meg teljesen a személyi feltételei. 

A rendszerváltás után a pusztai turizmus trendje átalakult, jelentősége hanyatlani kezdett. Így a látogatói igények és szokások is megváltoztak. Ez az időszak egybeesik azzal a fejlődési periódussal, amikor hazánkban leraktuk az ökoturizmus alapjait. Ekkor már láttuk, hogy a tömegturizmus mellett, valamilyen újabb alternatívákat kell nyújtanunk a régi elemek helyett. 

Az 1990-es évek végén vagyunk, az akkori nemzeti parkos kollégák látták, hogy külföldön hogyan szervezik és menedzselik az ökoturizmust. A külföldi példák és a hazai innováció elhozta a hazai ökoturizmus sikerét, szakmai alapjainak a lerakását. Sorra nyíltak a nemzeti parki fogadóközpontok és kiállítóhelyek, tanösvények létesülnek és ezek működtetéséhez ökoturisztikai szakembereket képeztek ki és alkalmaztak a nemzeti parkoknál. 

Az egykori Környezet Gazdálkodási Intézet ökoturisztikai szolgálatának munkatársai az ökoturizmus szervezeti és módszertani alapjainak a lerakásával 1998-tól sokat tettek a nemzeti parkok természeti turizmusáért, ami addig ugyan létezett, de szervezettsége és célorientáltsága innen datálódik.  

 

A Kiskunsági Nemzeti Parkban először 1998-tól kezdjük meg bevezetni a tematikus túrákat, német és angol minták alapján.  A mozaikos területi jelleg és sok más egyéb szempont miatt az érdeklődőket olyan helyekre vezettük, amelyek nehezen megközelíthetők vagy védettség szempontjából a tömegturizmus jelenléte volt nem kívánatos.

Ekkor adtuk ki az első éves programajánlót, mely egy összefoglalója volt a nemzeti parki kínálati elemeknek. Ugyancsak ekkor jelentettük meg az első nemzeti parki turista térképet és turisztikai kalauzt, ami a nemzeti parki területek természeti és kulturális vonzerő leltárát összegzését adta.  

A nemzeti parki kínálatban tehát megjelentek a tematikus v. specifikus kínálati elemek, melyek egy-egy természeti különlegességre, jelenségre vagy folyamatra fokuszálnak, pl. túzokles, orchidea túra, tiszavirágzás megfigyelő túra, és sok más egyéb. 

 



Az értékek megóvása és bemutatása szempontjából a Kiskunsági Nemzeti Parknak különleges szerepe van, hiszen küldetéséből adódóan a természeti értékek fenntartása és megőrzése, mellett számtalan lehetősége van és lesz majd arra, hogy vonzerőit, értékeit, természeti viszonyokon alapuló antropogén hagyományait méltó módon tárja az érdeklődök elé.

Ezeket szem előtt tartva dolgoztuk ki a tematikus túrák rendszerét, tartalmi vonatkozásait, amelyből évente kb. 100 db kerül meghirdetésre. Ezekre a túrákra online lehet regisztrálni. Harminc főnél több vendéget nem szoktunk fogadni, szem előtt tartva a természet védelmét és a szakmai hitelességet. Képzett szakvezetőinknek immár törzsvendégeik vannak, ami jelzi vezetett túráinknak a népszerűségét. 

 

Egyedül 2020-ban a pandémia rendkívül negatívan hatott a nemzeti park ökoturisztikai és környezeti nevelési programjaira. Az erre az évre tervezett ökoturisztikai rendezvényeink közül szinte semmit nem tudtunk megvalósítani, az erdei iskolai programjaink jelentős része elmaradt, a tavaszi, nyári iskolás kirándulók, táborozók csak szórványosan keresték fel az igazgatóságot a látogatási kötöttségek feloldása után.  

 

Napjainkban már egy kiegyensúlyozottabb turisztikai szezonról beszélhetünk. A tematikus túráink gyorsan betelnek. A kollégák véleménye és észlelése alapján a nyilvánosan és szabadon látogatható, az igazgatóság által kezelt turisztikai-látogatói övezetekben a szezonális és hétvégi kiránduló létszám dinamikus emelkedése tapasztalható, főleg a tanösvényeken. 

 

Az igazgatóságon kívül sok civil szervezet kerékpáros, gyalogos, futó rendezvényt szervez a védett területek közforgalmú hrsz-os útjain. Ez is egyre gyakoribb. 

Több száz km turistaút van a Kiskunságban, de ezek látogatottsága, kihasználtsága különböző. A rövidebb, hurokszerű utak a népszerűbbek vagy ahol, civil szervezetek szervezik tömegsportot, ott nagyobb aktivitás mutatkozik. 

 

A 2022 és a 2023 évi   turisztikai szezon szempontjából nagy jelentőséget tulajdonítunk a Petőfi emlékévnek, mert Bács-Kiskun vármegye természeti értékeit, tájait  újra felfedezhettük és újra értékelhettük Petőfi Sándor tájköltészetének tükrében. A reklámok, az image filmek, tájséták, tematikus túrák népszerűek voltak, hozzájárultak szülőföldünk jobb megismeréséhez.

 


A Petőfi túrákról

 

E táj bemutatása, nemzeti kincsként való megszerettetése a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik alapfeladata. Küldetésünk tudatában vártuk és fogadtuk a Petőfi emlékév látogatóit a Kiskunságba! 

Ebben a szellemben hívjuk és várjuk vendégeinket a nemzeti parkba, hogy szembesüljenek a természet gazdagságával és átalakulásával

Az ökoturizmus a természeti értékek bemutatására alapozott formája a turizmusnak, ahol a turisták elsődleges igénye a természeti és kulturális értékek megfigyelése, megismerése. 

A védett területek turizmusának megszervezése és a látogathatóság feltételeinek a kialakítása tudatos és tervezett folyamat, mivel a turizmus környezeti terheléssel jár és veszélyezteti az adott ökoszisztémát. 

 

                                                                                                                                                                     Tóth Endre
                                                                                                                   a KNPI munkatársa 1994 óta, földrajz-turizmus szakos tanár

 

A programokról, túrákról itt tájékozódhat: https://www.knp.hu/hu/programok
vagy https://www.facebook.com/KiskunsagiNemzetiPark/events/

 

További híreink

Ballószög

2024. 05. 16.

Lezajlott a vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő

2024. május 13-án hétfőn tartotta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a „Nemzeti értékek versenye 2024” ifjúsági vetélkedő döntőjét Ballószögön a Faluházban.

2024. 05. 16.

[ Ballószög ]

2024. 05. 16.

Német népviseletre pályázhatnak

Az önkormányzat támogatni kívánja 2024-ben is a teljes autentikus magyarországi német (lehetőleg bácskai) népviselet, illetve a viselet egy vagy több elemének megvásárlását.

2024. 05. 16.

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Nemesnádudvar

2024. 05. 08.

Kiválasztották Bács-Kiskun legjobb borait

A gyümölcsös alföldi boroké a jövő – hangzott el a szerdán tizenegyedik alkalommal megrendezett Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyen Nemesnádudvaron. 

2024. 05. 08.

[ Nemesnádudvar ]

Design by WEBORIGO