Tanyamentés Kunszálláson

két folyó közt

Az épített környezetükért tenni akaró helyiek, gyerekek, de irodalomprofesszor és építészhallgató is ugyanazért a célért érkezett Kunszállás határába júliusban: menteni a menthetőt. Az összefogás eredménye egy felejthetetlen nyár és egy megmentett tanya.

Itt mindenki bátran és következmények nélkül sározhatja össze magát. Apró lábak keverik az agyagot a vízzel és a törekkel, így készül a kiváló minőségű vakolat. Mindez egy elhagyatottnak látszó tanyán történik Kunszállás határában, a gerendára felvésett évszám szerint egy 135 éve épült házban. A kunszállási tanyafelújítás a Nagyapám Háza program része. Az önkéntes tanyamegmentőket egy idős mester tanította a vályogozás
alapjaira. Tíz éve még lakott volt a ház, majd miután a tulajdonosa a községbe költözött, az önkormányzat megvásárolta, és a programnak öszönhetően most ugyanazzal a technológiával újítja fel, mint amelyikkel 1888-ban építették. Két-három év, mire a tanya újra lakható állapotba kerül.
Az önkormányzat közösségi térré szeretné alakítani az épületet, ahol meg lehet tartani például az aratónapot is. A leendő közösségi ház azonban visszatér eredetéhez, azaz sem villanyvilágítás, sem vezetékes víz nem lesz benne, hiszen 1888-ban sem volt. Lesz viszont szalmazsákdunyha és a falakból kitüremkedő történelem, viharos évtizedek nyugalma.

 

Tekintse meg a tanyamentésről készült videónkat itt.

További híreink

Kiskőrös

2024. 06. 23.

Kiskőrösi lány lett Magyarország Szépe

A kiskőrösi Katzenbach Andrea nyerte a Miss World Hungary Magyarország Szépe versenyt! A 23 éves, kiskőrösi közgazdász, grafikus és webdesigner végzettségű győztes egy éven át viselheti a Magyarország Szépe címet, és képviselheti az országot a nemzetközi Miss World világdöntőn.

2024. 06. 23.

[ Kiskőrös ]

2024. 06. 20.

Ők képviselik a nemzetiségeket Bács-Kiskunban

Csütörtökön a kecskeméti Megyeházán vehették át megbízóleveleiket a vármegyei nemzetiségi önkormányzati képviselők dr. Jobbágy Lajostól, a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökétől.

2024. 06. 20.

2024. 06. 19.

Átvették megbízólevelüket a vármegyei képviselők

A Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlésbe bekerült képviselők kedden a kecskeméti Megyeházán vehették át megbízóleveleiket dr. Jobbágy Lajostól, a Bács-Kiskun Vármegyei Területi Választási Bizottság elnökétől.

2024. 06. 19.

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

Design by WEBORIGO