TALPRA, MAGYAR!

Petőfi 200 megyei érték turizmus
Mit üzen nekünk, a mai kor emberének Petőfi? Hordoz-e számunkra élete, törekvései értéket, példát, amelyek napjainkban is hasznosak lehetnek?

Mit üzen nekünk, a mai kor emberének Petőfi? Hordoz-e számunkra élete, törekvései értéket, példát, amelyek napjainkban is hasznosak lehetnek?  Megyénk neves költője nem csak verseivel alkotott maradandót. Petőfi Sándort az élete, a nemzettudata, a tenni akarása teszi a mai napig is modern ikonná. Egy érdekes megfogalmazás szerint Petőfi úgy hatott a környezetére, mint kora rocksztárja, influenszere: befolyásolt, lelkesített és tetteivel példát mutatott kortársainak. Nemcsak megénekelte a mindennapokat, a szerelmeket, a hazaszeretetet, hanem ő maga is kardot ragadott, meghozva a legdrágább áldozatot hőn szeretett hazájáért.

Törékeny alakja ma is példája, hogy nem a testi erő és a termet az, ami egy csatában helytállásra alkalmassá teszi a hétköznapok hőseit. Mint átlagemberek, mi magunk is tehetünk, teszünk mindennap környezetünkért, kultúránkért, gazdaságunkért. Petőfi Sándor az egész magyarságnak példaképet jelent.

Születésének 200. évfordulója alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kezdeményezte egy megyei, országos és Kárpát-medencei program elindítását Talpra, Magyar! címmel.

A közgyűlés szeptemberi ülésén döntött arról, hogy az Országgyűlésnél kezdeményezi 2022–2023-at Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítani. A testület tá­mogatja és szorgalmazza az anyaországban, a határon túl élő magyarság és a diaszpóra magyarsága között, valamint a V4 országaiban olyan programok lebonyolítását, amelyek méltó emléket állítanak költőnk munkásságának és a magyar szabadságnak. Ennek érdekében a következő év elején a megyei önkormányzat létrehozza a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottságot, amely a megyei feladatokat előkészíti, koordinálja, ezenkívül integrálja Bács-Kiskun társadalmi, közösségi szervezeteit, többek között a Kecskeméti Katona József Múzeumot, Kiskőrös Város Önkormányzatát, a Kecskemétfilm Kft.-t, a Katona József Könyvtárat és a Neumann János Egyetemet.

A program olyan magasztos célokat tűzött zászlajára, mint az elhivatott tenni akarás, az értékek megismerése, megmentése a jövőnek, a nemzettudat erősítése és a megmaradásunk biztosítása a Kárpát-medencében, amelyek Petőfi neve alatt egy mindenki számára értelmezhető, hiteles brandként a minőséget is jelentik.

A következő év elején kezdődik a szerteágazó feladatkörök, beavatkozási pontok feltárása, amelyek eredménye 2022–23-ban szökkenhet szárba. Rendezvényekben, kulturális és sport­eseményekben teljesednek ki, és helyet kapnak közöttük a termékfejlesztés, a turizmus, a kultúra, az ifjúságnevelés elemei is. A bizottság tagjai azt szeretnék, hogy az emlékév minden napjára jusson olyan esemény, verseny, kiállítás, színházi előadás, amely a költőhöz kötődik.

A mostani előkészítő időszak, az ötletgyűjtés lehetővé teszi, hogy az itt élőktől, Önöktől induló kezdeményezések is helyet kapjanak a nagy ívű programcsoportban.

Önnek mi jut eszébe Petőfi Sándorról? Mit üzen a költő munkássága, a szabadságharcos tettrekészsége a mai kor emberének? Milyen eseményeknek örülne, ha megvalósulnának? Ossza meg velünk gondolatait az info@bacskiskun.hu címen, hogy azok bekerülhessenek a Bács-Kiskun megyei Talpra Magyar! programba.

További híreink

2023. 03. 28.

Látványos videó: így épül a Kalocsa-Paks Duna-híd

A kalocsai ártéri hídon már a korlátokat szerelik; a mederhídon gőzerővel építik a főtartókat; a paksi oldalon pedig zajlik a hídszerkezet tolása a Duna Aszfalt által kivitelezett nagyszabású hídépítő projektben – írja a Magyar Építők.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

MEGHÍVÓ - DÍJÁTADÓ ÉS KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

Március 31-én, pénteken 14 órakor szeretetel várjuk Önöket a KÉP-SZÖVEG-PETŐFI cimű illusztrátori pályázat és a Petőfi 200 Videó- és fotópályázat díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségére.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

ÁLDOZAT MINDENKI LEHET!

Áldozat mindenki lehet, de mit is jelent valójában a mindennapokban? Kit tekintünk áldozatnak, és ha már az, akkor milyen segítségre számíthat, hol, és kitől? Ezekre a kérdésekre ad választ többek között Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy. 

2023. 03. 28.

Kiskunhalas

2023. 03. 27.

Tavaszi aprók tánca Kiskunhalason

"Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom Minden madár társat választ, virágom, virágom" - szól a magyar népdal. A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület és a Fészekrakó Egyesület szervezte meg az aprók tánca rendezvényt március 25-én, a városi könyvtárban. Az esemény remek hangulatban zajlott le néptánccal, énekkel és népi játékokkal.

2023. 03. 27.

[ Kiskunhalas ]

2023. 03. 27.

Videók: Utazás tündérvilágba és tudósítás Petőfi Sándor esküvőjéről

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. A döntőre március 25-én került sor, amin díszvendégként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent. 

2023. 03. 27.

2023. 03. 27.

Petőfivel a virtuális valóságban: ezért is érdemes lesz Bács-Kiskunba látogatni

Virtuális sétát tehetünk a Pilvax kávéházban vagy elkaphatjuk a Nemzeti dal repkedő lapjait, de még a gyerekek is elmerülhetnek egy 360 fokos kifestőben. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának projektjében VR-szemüvegen keresztül ismerhetjük meg közelebbről a 200 éve született Petőfi Sándort. 

2023. 03. 27.

Design by WEBORIGO