TALPRA, MAGYAR!

Fi200 Vármegyénk értékei szabadidő
Mit üzen nekünk, a mai kor emberének Petőfi? Hordoz-e számunkra élete, törekvései értéket, példát, amelyek napjainkban is hasznosak lehetnek?

Mit üzen nekünk, a mai kor emberének Petőfi? Hordoz-e számunkra élete, törekvései értéket, példát, amelyek napjainkban is hasznosak lehetnek?  Megyénk neves költője nem csak verseivel alkotott maradandót. Petőfi Sándort az élete, a nemzettudata, a tenni akarása teszi a mai napig is modern ikonná. Egy érdekes megfogalmazás szerint Petőfi úgy hatott a környezetére, mint kora rocksztárja, influenszere: befolyásolt, lelkesített és tetteivel példát mutatott kortársainak. Nemcsak megénekelte a mindennapokat, a szerelmeket, a hazaszeretetet, hanem ő maga is kardot ragadott, meghozva a legdrágább áldozatot hőn szeretett hazájáért.

Törékeny alakja ma is példája, hogy nem a testi erő és a termet az, ami egy csatában helytállásra alkalmassá teszi a hétköznapok hőseit. Mint átlagemberek, mi magunk is tehetünk, teszünk mindennap környezetünkért, kultúránkért, gazdaságunkért. Petőfi Sándor az egész magyarságnak példaképet jelent.

Születésének 200. évfordulója alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kezdeményezte egy megyei, országos és Kárpát-medencei program elindítását Talpra, Magyar! címmel.

A közgyűlés szeptemberi ülésén döntött arról, hogy az Országgyűlésnél kezdeményezi 2022–2023-at Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítani. A testület tá­mogatja és szorgalmazza az anyaországban, a határon túl élő magyarság és a diaszpóra magyarsága között, valamint a V4 országaiban olyan programok lebonyolítását, amelyek méltó emléket állítanak költőnk munkásságának és a magyar szabadságnak. Ennek érdekében a következő év elején a megyei önkormányzat létrehozza a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottságot, amely a megyei feladatokat előkészíti, koordinálja, ezenkívül integrálja Bács-Kiskun társadalmi, közösségi szervezeteit, többek között a Kecskeméti Katona József Múzeumot, Kiskőrös Város Önkormányzatát, a Kecskemétfilm Kft.-t, a Katona József Könyvtárat és a Neumann János Egyetemet.

A program olyan magasztos célokat tűzött zászlajára, mint az elhivatott tenni akarás, az értékek megismerése, megmentése a jövőnek, a nemzettudat erősítése és a megmaradásunk biztosítása a Kárpát-medencében, amelyek Petőfi neve alatt egy mindenki számára értelmezhető, hiteles brandként a minőséget is jelentik.

A következő év elején kezdődik a szerteágazó feladatkörök, beavatkozási pontok feltárása, amelyek eredménye 2022–23-ban szökkenhet szárba. Rendezvényekben, kulturális és sport­eseményekben teljesednek ki, és helyet kapnak közöttük a termékfejlesztés, a turizmus, a kultúra, az ifjúságnevelés elemei is. A bizottság tagjai azt szeretnék, hogy az emlékév minden napjára jusson olyan esemény, verseny, kiállítás, színházi előadás, amely a költőhöz kötődik.

A mostani előkészítő időszak, az ötletgyűjtés lehetővé teszi, hogy az itt élőktől, Önöktől induló kezdeményezések is helyet kapjanak a nagy ívű programcsoportban.

Önnek mi jut eszébe Petőfi Sándorról? Mit üzen a költő munkássága, a szabadságharcos tettrekészsége a mai kor emberének? Milyen eseményeknek örülne, ha megvalósulnának? Ossza meg velünk gondolatait az info@bacskiskun.hu címen, hogy azok bekerülhessenek a Bács-Kiskun megyei Talpra Magyar! programba.

További híreink

2024. 03. 04.

Évértékelő nem csak borászoknak

Év elején fontosnak tartom, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökeként megálljak egy pillanatra, számba vegyem a tavalyi év kihívásait, eredményeit, számot adjak az olvasóknak a 2023-ban elvégzett munkáról és a 2024-ben előttünk álló feladatokról - nyilatkozta Frittmann János.   

2024. 03. 04.

Kiskőrös

2024. 03. 01.

Százharminc diák verselt

Vármegyénk számos településéről érkeztek versmondók a kiskőrösi EGYMI ( Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola) felhívására. Az országos hírű, szakmailag elismert intézmény korábbi igazgatója, néhai Szerencsés Terézia emlékére rendezett versmondó versenyre százharminc diák érkezett Bács-Kiskun több általános-, és középiskolájából, sőt egy óvodás produkciót is hallhatott a háromtagú zsűri. 

2024. 03. 01.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 01.

Az OVSZ vérdásra invitálja a lakosságot

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2024. 03. 01.

Bugac, Bugacpusztaháza, 3+

2024. 02. 29.

Indul a 2024-es hajtányszezon

A menetrend szerinti hajtányjáratok mellett több településen is lesznek hajtányos napok.

2024. 02. 29.

[ Bugac , Bugacpusztaháza , Kecskemét , Kiskunmajsa , Szank ]

Kalocsa

2024. 02. 25.

Köszönet és hála a szolgálatért!

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke az ünnepi szentmisén a papság, a hívek jelenlétében szentelte szerpappá Hódi Dávid papnövendéket, egyben az életében is jelentős napra emlékezett: a Szentszék 25 évvel ezelőtt nevezte ki a kalocsai érsekké. 

2024. 02. 25.

[ Kalocsa ]

Bácsbokod

2024. 02. 23.

A teljesség igénye nélkül

Bácsbokodon tartotta közgyűlését  Bács-Kiskun vármegye önkormányzata pénteken - négy igen jelentős, helyi identitást erősítő pályázat zárult le az elmúlt év végén.

2024. 02. 23.

[ Bácsbokod ]

Design by WEBORIGO