TALPRA, MAGYAR!

Fi200 Vármegyénk értékei szabadidő
Mit üzen nekünk, a mai kor emberének Petőfi? Hordoz-e számunkra élete, törekvései értéket, példát, amelyek napjainkban is hasznosak lehetnek?

Mit üzen nekünk, a mai kor emberének Petőfi? Hordoz-e számunkra élete, törekvései értéket, példát, amelyek napjainkban is hasznosak lehetnek?  Megyénk neves költője nem csak verseivel alkotott maradandót. Petőfi Sándort az élete, a nemzettudata, a tenni akarása teszi a mai napig is modern ikonná. Egy érdekes megfogalmazás szerint Petőfi úgy hatott a környezetére, mint kora rocksztárja, influenszere: befolyásolt, lelkesített és tetteivel példát mutatott kortársainak. Nemcsak megénekelte a mindennapokat, a szerelmeket, a hazaszeretetet, hanem ő maga is kardot ragadott, meghozva a legdrágább áldozatot hőn szeretett hazájáért.

Törékeny alakja ma is példája, hogy nem a testi erő és a termet az, ami egy csatában helytállásra alkalmassá teszi a hétköznapok hőseit. Mint átlagemberek, mi magunk is tehetünk, teszünk mindennap környezetünkért, kultúránkért, gazdaságunkért. Petőfi Sándor az egész magyarságnak példaképet jelent.

Születésének 200. évfordulója alkalmából a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kezdeményezte egy megyei, országos és Kárpát-medencei program elindítását Talpra, Magyar! címmel.

A közgyűlés szeptemberi ülésén döntött arról, hogy az Országgyűlésnél kezdeményezi 2022–2023-at Petőfi Sándor-emlékévvé nyilvánítani. A testület tá­mogatja és szorgalmazza az anyaországban, a határon túl élő magyarság és a diaszpóra magyarsága között, valamint a V4 országaiban olyan programok lebonyolítását, amelyek méltó emléket állítanak költőnk munkásságának és a magyar szabadságnak. Ennek érdekében a következő év elején a megyei önkormányzat létrehozza a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottságot, amely a megyei feladatokat előkészíti, koordinálja, ezenkívül integrálja Bács-Kiskun társadalmi, közösségi szervezeteit, többek között a Kecskeméti Katona József Múzeumot, Kiskőrös Város Önkormányzatát, a Kecskemétfilm Kft.-t, a Katona József Könyvtárat és a Neumann János Egyetemet.

A program olyan magasztos célokat tűzött zászlajára, mint az elhivatott tenni akarás, az értékek megismerése, megmentése a jövőnek, a nemzettudat erősítése és a megmaradásunk biztosítása a Kárpát-medencében, amelyek Petőfi neve alatt egy mindenki számára értelmezhető, hiteles brandként a minőséget is jelentik.

A következő év elején kezdődik a szerteágazó feladatkörök, beavatkozási pontok feltárása, amelyek eredménye 2022–23-ban szökkenhet szárba. Rendezvényekben, kulturális és sport­eseményekben teljesednek ki, és helyet kapnak közöttük a termékfejlesztés, a turizmus, a kultúra, az ifjúságnevelés elemei is. A bizottság tagjai azt szeretnék, hogy az emlékév minden napjára jusson olyan esemény, verseny, kiállítás, színházi előadás, amely a költőhöz kötődik.

A mostani előkészítő időszak, az ötletgyűjtés lehetővé teszi, hogy az itt élőktől, Önöktől induló kezdeményezések is helyet kapjanak a nagy ívű programcsoportban.

Önnek mi jut eszébe Petőfi Sándorról? Mit üzen a költő munkássága, a szabadságharcos tettrekészsége a mai kor emberének? Milyen eseményeknek örülne, ha megvalósulnának? Ossza meg velünk gondolatait az info@bacskiskun.hu címen, hogy azok bekerülhessenek a Bács-Kiskun megyei Talpra Magyar! programba.

További híreink

Tiszakécske

2024. 07. 26.

Csobbanjon Bács- Kiskunban sorozat

VIDEÓ - A Kerekdombi Termálfürdőt és annak különlegességeit is bemutatjuk.

2024. 07. 26.

[ Tiszakécske ]

Hajós

2024. 07. 24.

Értéktár sorozat: Hajósi Barokk Kastély - VIDEÓ

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete.

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben - Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat

VIDEÓ - Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. 

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat II.

VIDEÓ - A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. 

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO