Szürkemarha-pörkölt

RECEPTRE FEL BÁCS-KISKUN!

A szürkemarha tartása gyakorlatilag egybefonódik népünk történelmével. Szerencsére manapság egyre több helyen láthatunk az országutak melletti alföldi legelőkön ilyen állatokat. Itt, az Alföld szívében, a tiszakécskei járásban is számos helyen tartanak szürkemarhát, ami nemcsak a népléleknek tesz jót, de az állat gasztronómiai értéke is kimagasló. Nem is lehet kérdés, ha autentikus magyaros ételt akarunk készíteni, akkor a szürkemarhából készült pörkölt a telitalálat.

HOZZÁVALÓK:

20 személyre:

13 kg vegyes szürkemarha hús

só, bors ízlés szerint

5 ek őrölt, pirospaprika

köménymag

4 db gerezd fokhagyma

3 kg vöröshagyma

0,5 kg paradicsom

0,5 kg fehérpaprika

20 dkg mangalica sertészsír

Az étel elkészítésekor először a vöröshagymát megpirítjuk a sertészsíron, s ugyanígy teszünk megpucolt, felszeletelt fokhagymával és fehérpaprikával is. Ezt követően tesszük rá a felkockázott marhahúst, amit tovább pirítunk a hagymás alappal. Ha a hús levet enged, mehet rá az őrölt pirospaprika, a só, a bors, a köménymag.

Amikor a pörkölt háromnegyed főzésben van, tovább ízesítjük ízlés szerint, ekkor rakjuk hozzá a meghámozott paradicsomokat is. Minimális vizet rakunk csak hozzá, sőt nem ártunk vele az ízeknek, ha sört is öntünk a pörkölt levébe. Ez a szaft állagának is jót tesz. Időnként megkevergetjük és végig lassú tűzön főzzük. Köretnek tálalhatunk főtt burgonyát vagy galuskát a pörkölthöz. Savanyú vagy kovászos uborkával fogyasztjuk.

Elkészítette: Marsa Istvánné, Tiszaalpár

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO