

A szürkemarha tartása gyakorlatilag egybefonódik népünk történelmével. Szerencsére manapság egyre több helyen láthatunk az országutak melletti alföldi legelőkön ilyen állatokat. Itt, az Alföld szívében, a tiszakécskei járásban is számos helyen tartanak szürkemarhát, ami nemcsak a népléleknek tesz jót, de az állat gasztronómiai értéke is kimagasló. Nem is lehet kérdés, ha autentikus magyaros ételt akarunk készíteni, akkor a szürkemarhából készült pörkölt a telitalálat.
HOZZÁVALÓK:
20 személyre:
13 kg vegyes szürkemarha hús
só, bors ízlés szerint
5 ek őrölt, pirospaprika
köménymag
4 db gerezd fokhagyma
3 kg vöröshagyma
0,5 kg paradicsom
0,5 kg fehérpaprika
20 dkg mangalica sertészsír
Az étel elkészítésekor először a vöröshagymát megpirítjuk a sertészsíron, s ugyanígy teszünk megpucolt, felszeletelt fokhagymával és fehérpaprikával is. Ezt követően tesszük rá a felkockázott marhahúst, amit tovább pirítunk a hagymás alappal. Ha a hús levet enged, mehet rá az őrölt pirospaprika, a só, a bors, a köménymag.
Amikor a pörkölt háromnegyed főzésben van, tovább ízesítjük ízlés szerint, ekkor rakjuk hozzá a meghámozott paradicsomokat is. Minimális vizet rakunk csak hozzá, sőt nem ártunk vele az ízeknek, ha sört is öntünk a pörkölt levébe. Ez a szaft állagának is jót tesz. Időnként megkevergetjük és végig lassú tűzön főzzük. Köretnek tálalhatunk főtt burgonyát vagy galuskát a pörkölthöz. Savanyú vagy kovászos uborkával fogyasztjuk.
Elkészítette: Marsa Istvánné, Tiszaalpár
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.
2025. 05. 06.
2025. 05. 06.
Borota
2025. 05. 05.
2025. 05. 05.
[ Borota ]
2025. 05. 02.
2025. 05. 02.
Fülöpjakab
2025. 04. 29.
2025. 04. 29.
[ Fülöpjakab ]