

Bátyán a Szabó család generációk óta foglalkozik paprikatermesztéssel. A föld és a paprika szeretete apáról fiúra szállt, így nem is volt kérdés a pályaválasztásnál, hogy Szabó Péter is a paprikatermesztést választja majd hivatásul.
Nagyapám óriási odafigyeléssel ültette, trágyázta, ápolta a palántákat, válogatta ki a legszebb darabokat – magyarázta Péter. Nagyrabecsüléssel beszélt a nagypapájáról és arról, hogy tőle tanulta meg, hogy ebben a munkában a gondoskodás és a szeretet kapja a kulcsszerepet. A nagypapát annak idején a gondoskodás vezérelte, hogy a családja mindenből a legjobbat kapja. Így kezdődött a Szabó család és a paprikatermesztés kapcsolata.
Több, mint negyven év telt el azóta, de néhány dolog nem változott. A paprika életútját a gazdaságban azóta is személyesen nyomon követik. Péter minden fontos mozzanatnál jelen van, szinte együtt él a palántákkal. A gazda magabiztosan mondta, hogy ő és a családja hisz abban, hogy a paprika meghálálja a gondoskodást, a törődést. Büszkén mesélte, hogy kizárólag magyar fajta paprikát termeszt. Péter az igazi magyar zöldségfajták termesztésének elkötelezett híve.
Kézi szedés és válogatás után saját maga dolgozza fel a zöldséget. Hangsúlyozta, hogy forgatás nélküli gazdálkodást folytat.
Az egyik különleges terméke a füstölt fűszerpaprika, melyet tölgyfával és fűzfa fűrészporral füstöl. Az igazi magyar paprika és a füstös íz nagyon jó és érdekes kombináció, ezt a fűszert előszeretettel használják a bográcsos, magyaros ételek ízesítőjeként.
Tudományos tény, hogy a paprika ritkítja a vért, valamint serkenti a vérkeringést. A kálium és egyes b-vitaminok hatására a paprika csökkenti a koleszterint a vérben. A paprika mindkét fajtája, de különösen az erős paprika serkentően hat az emésztésre.
Fotó: szabio.hu
2025. 05. 08.
2025. 05. 08.
2025. 05. 07.
2025. 05. 07.
2025. 05. 06.
2025. 05. 06.
Borota
2025. 05. 05.
2025. 05. 05.
[ Borota ]
2025. 05. 02.
2025. 05. 02.
Fülöpjakab
2025. 04. 29.
2025. 04. 29.
[ Fülöpjakab ]