SZABIO – CSALÁDI HAGYOMÁNY ÉS MINŐSÉG!

zöld Bács-Kiskun
CSEMEGÉZZEN BÁCS-KISKUNBAN! - FÜSTÖLT FŰSZERPAPRIKA

Bátyán a Szabó család generációk óta foglalkozik paprikatermesztéssel. A föld és a paprika szeretete apáról fiúra szállt, így nem is volt kérdés a pályaválasztásnál, hogy Szabó Péter is a paprikatermesztést választja majd hivatásul.
Nagyapám óriási odafigyeléssel ültette, trágyázta, ápolta a palántákat, válogatta ki a legszebb darabokat – magyarázta Péter. Nagyrabecsüléssel beszélt a nagypapájáról és arról, hogy tőle tanulta meg, hogy ebben a munkában a gondoskodás és a szeretet kapja a kulcsszerepet. A nagypapát annak idején a gondoskodás vezérelte, hogy a családja mindenből a legjobbat kapja. Így kezdődött a Szabó család és a paprikatermesztés kapcsolata.
Több, mint negyven év telt el azóta, de néhány dolog nem változott. A paprika életútját a gazdaságban azóta is személyesen nyomon követik. Péter minden fontos mozzanatnál jelen van, szinte együtt él a palántákkal. A gazda magabiztosan mondta, hogy ő és a családja hisz abban, hogy a paprika meghálálja a gondoskodást, a törődést. Büszkén mesélte, hogy kizárólag magyar fajta paprikát termeszt. Péter az igazi magyar zöldségfajták termesztésének elkötelezett híve.
Kézi szedés és válogatás után saját maga dolgozza fel a zöldséget. Hangsúlyozta, hogy forgatás nélküli gazdálkodást folytat.
Az egyik különleges terméke a füstölt fűszerpaprika, melyet tölgyfával és fűzfa fűrészporral füstöl. Az igazi magyar paprika és a füstös íz nagyon jó és érdekes kombináció, ezt a fűszert előszeretettel használják a bográcsos, magyaros ételek ízesítőjeként.
Tudományos tény, hogy a paprika ritkítja a vért, valamint serkenti a vérkeringést. A kálium és egyes b-vitaminok hatására a paprika csökkenti a koleszterint a vérben. A paprika mindkét fajtája, de különösen az erős paprika serkentően hat az emésztésre.

Fotó: szabio.hu

További híreink

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

2025. 05. 06.

Ezek lettek idén Bács-Kiskun legjobb borai – először zsűriztek pezsgőket is

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a Bács-Kiskun Vármegye Bora versenyt, amelyet idén első alkalommal pezsgőkategóriával is kibővítettek. A megmérettetésnek a nemesnádudvari Bor Bagoly Présház adott otthont.

2025. 05. 06.

Borota

2025. 05. 05.

Koch Csaba kapta az elismerést

A Magyar Sommelier Szövetség idén tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről. 

2025. 05. 05.

[ Borota ]

2025. 05. 02.

(Nem csak) egy méhész története

Több méhészet is működik a Sváb-sarokban, olyan viszont bizonyosan csak egy van, amely a létrejöttét egy ínhüvelygyulladásnak köszönheti

2025. 05. 02.

Fülöpjakab

2025. 04. 29.

Egészség és helyi gazdaság

Bács-Kiskunból Neked - Több évnyi elhivatott munka során lett igazi brand a fülöpjakabi Gyöngyösi Sándor biogombája. Bács- Kiskun egyedi klímája, két évtized szaktudása és az egyik legrejtélyesebb élőlény szerencsés együttműködésének köszönhetően.  

2025. 04. 29.

[ Fülöpjakab ]

Design by WEBORIGO