SOLT VÁROSI ARCULATÁNAK FEJLESZTÉSE

Városképi jelentőségű kereskedelmi-szolgáltató központtal, többfunkciós parkkal gazdagodott Solt

Jelentős mérföldkőhöz érkezett december 7-én, kedden Solt város központjának megújítása, a zöldváros program. Ünnepélyesen is átadták a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat félmilliárdos TOP pályázati forrásából megvalósított, városképi jelentőségű kereskedelmi-szolgáltató központot, valamint a Sákor-csatorna melletti rekreációs célú beruházást. A két nagy fejlesztési terület mellett egyéb, kisebb volumenű kiegészítő beruházások, például egy fásított köztér, valamint a kereskedelmi épület melletti 40 parkolóhely kialakítása is megvalósult. A nemzetiszínű avatószalag átvágását megelőzően Németh István polgármester, Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet.

Németh István a vendégek, köztük Kicsiny László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség vezetőjének köszöntése után elmondta:

„Jó két évvel ezelőtt hangzott el először, hogy mi, Soltiak egy élhetőbb, szerethetőbb és vonzóbb várost szeretnénk létrehozni. Azt gondolom, hogy a most átadott beruházás is egy mérföldkő, hogy ezt elmondhassuk magunkról. A szolgáltató házban négy üzlet, az emeleten négy iroda kerül kialakításra, hozzá több mint 40 parkolóhely tartozik. Egy zöldvároshoz méltóan több száz cserje, fa került elültetésre. Megújult a Sákor-csartornánk, a híd egyik oldalán egy a 21. századnak megfelelő játszótér, a mások oldalán szabadtéri fitnesz eszközökkel felszerelt futópálya, sétaút és tanösvény létesült. A többfunkciós park méltó helyszínéül szolgál a családok aktív és tartalmas időtöltésének, pihenésének és várhatóan növeli a lakosság környezettudatosságát is. Két sáros utcánk díszburkolatot kapott, tehát nagyot léptünk előre a város szépítése terén. A megvalósulásért köszönetet kell mondanunk a Magyar Államnak, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak, hogy 500 millió forinttal támogatta beruházásunkat. Köszönöm Font Sándor országgyűlési képviselő úrnak és Rideg László elnök úrnak, hogy mindenben segítettek és támogattak bennünket. A tervezőt, a kivitelezőt, a projektmenedzsert szintén köszönet illeti, mint ahogy a városlakókat is, hogy az építkezéssel járó kellemetlenségeket elviselték, és építő kritikával segítették munkánkat. Bejelenthetem, hogy nem szeretnénk leállni, teli vagyunk tervekkel, ötletekkel, és ha megkapjuk ugyanezt a segítséget, amit eddig kaptunk, egy még szebb, még élhetőbb, még szerethetőbb kisvárosunk lesz, amit úgy hívnak, Solt” –zárta beszédét a polgármester.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke projektátadó beszédében emlékeztetett:

„Polgármester úr visszatekintett az elmúlt két évre, de ez a projekt sokkal korábban indult. Az uniós pénzekből megvalósuló fejlesztéseket hét évvel ezelőtt a megyei önkormányzatra bízták. Azt a 63 milliárd forintot is, amit a megye határain belül lehetett hasznosítani. Akkor a közgyűlés ügy döntött, hogy ebből a forrásból a megye valamennyi települése részesüljön. A kezdetekkor Font Sándor képviselő úr feladata volt, hogy kormánybiztosként segítse ezeknek a pénzeknek a fölhasználását. A tervezés területén végzett munkájáért külön köszöntöm a jelen lévő Mess Gabriellát és munkatársait, akik óriási szakmai segítséget nyújtottak ennek, és a megye valamennyi projektjének a megvalósulásához. Ez egy hatalmas szakmai feladat volt. A megyei önkormányzat a megye mind a 119 településének felkínálta ezt a segítséget, amelyet Solt is igénybe vett. Gondoljunk bele, hogy nagyon sok kicsi falunk van, ahol szakember hiányában mindenestül rászorultak erre a segítségre. Éppen a tegnapi napon érkezett egy köszönő levél az irányító hatóságtól, hogy mintaszerűen fejeztük be az eddigi projekteknek a zárását. Több mint 600 ehhez hasonló projekt létesült a megyében, és még fog, mert a következő évben további száznál több projekt vár arra, hogy megvalósuljon. A most hétvégén megjelent új projektek pályázati felhívásai előtt már egyeztettünk Németh István polgármester úrral, hogy mire van szüksége a következő időszakban Solt városnak. Ezeket fogjuk megépíteni a januártól beadható pályázatok keretében” – mondta Rideg László.

Hozzátette:

„El kell, hogy mondjam, Solton megvalósult a bölcsődei fejlesztés, Akasztó irányába folytatódik a kerékpárút építés, és remélem, tavaszra összeér a kerékpárút-hálózat, amelynek Solt lesz a legnagyobb nyertese. A megye közepén levő, ma már összefüggő kerékpárút - hálózat becsatakozik a Duna menti Euro Velo6-os hálózatba, és akinek kedve lesz, a megye közepétől akár a Duna forrásáig tekerhet. Köszönöm szépen az együtt gondolkodást, és azt ígérhetem, ezt fogjuk folytatni jövőre is!”– zárta beszédét a megyei közgyűlés elnöke.

Font Sándor országgyűlési képviselő hangsúlyozta:

„Aki ismeri ennek a projektek az indítását, az tudja, hogy elég komoly belső viták voltak, hogy ezt a zöldváros projektet milyen elemekkel lehet megvalósítani, és az hogyan hasznosulna legjobban Solt város lakói, vállalkozói, szolgáltatói számára. Melyek azok az elemek, amelyek az itt élők hétköznapi életét teszik könnyebbé, illetve kikapcsolódási lehetőséget adnak. Nem kétséges, hogy Solt város arculatformálása történt meg ezzel a projekttel, a sportcsarnok közeli átadásával és a kerékpárút építéssel, amelynek a legutolsó 5 kilométeres szakasza is a megvalósítás stádiumába lépett, miután a Kiskunsági Nemzeti Park is megadta az engedélyt.” – mondta a képviselő, hozzátéve:

„A Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács arról döntött, hogy a Solt - Dunaföldvár hídtól déli irányba, a Szekszárdi hídig a Duna mindkét oldalán kerékpárút épül a töltés koronán, de a kerékpárosok a Kalocsa-Paks között épülő Duna-hídon is át tudnak majd menni, egy kisebb túrát megtéve.”

A képviselő a továbbiakban az országos úthálózat fejlesztés Soltot érintő, várhatóan kedvező hatásairól beszélt. Megemlítette: a gazdaság fejlődése megkívánja, hogy Solton egy ipari park épüljön. Ez azért izgalmas kérdés, mert a Budapestet körül ölelő M0-ástól 60 kilométerre egy új körgyűrű fog épülni, ami Komárom - Székesfehérvár-Dunaújváros – Kecskemét-Szolnok és Eger útvonalon fűzi fel Magyarország összes sugár irányú autópályáját. Ez olyan közel lesz Solthoz - a dunaújvárosi híd 8-10 kilométer -, hogy a vállalkozások azt fogják nézni, erre az új körgyűrűre melyik ponton, például Solthoz közel tudnak a leggyorsabban rácsatlakozni. Le kell porolni azt az aktát is, ami a Solt elkerülő út terveit tartalmazza, hogy az immár az állam tulajdonában lévő nyomvonal lehessen majd elérni az autópályát.

Az esemény záróakkordjaként Font Sándor, Rideg László és Németh István átvágta az avatószalagot, majd ez esemény emlékére egy-egy kőrisfát ültetettek az újonnan létesített parkban.

További híreink

Császártöltés, Érsekcsanád, 3+

2024. 05. 23.

Hamarosan evezhetünk a DVCS-n

A Duna-völgyi-főcsatorna lehet a Sváb sarok egyik aktív turisztikai kitörési pontja.

2024. 05. 23.

[ Császártöltés , Érsekcsanád , Érsekhalma , Hajós , Sükösd ]

Baja

2024. 05. 23.

Nőtt a sportra fordított támogatások összege

Szekeres Pál az egészségmegőrzésre is felhívta a figyelmet

2024. 05. 23.

[ Baja ]

2024. 05. 22.

Figyelem! Út- és járdaépítésre lehet pályázni

Utak, hidak, járdák építéséhez, felújításához pályázhatnak támogatásra az 5000 fő alatti állandó lakosságszámú települések.

2024. 05. 22.

2024. 05. 22.

A Gedeon Birtok rozéja lett Szeged Város Bora

A Szegedi Borfesztivál keretében megrendezett borversenyen erős mezőnyben értek el kiváló eredményeket Bács-Kiskun vármegyei borászatok.

2024. 05. 22.

Hajós

2024. 05. 21.

Családi nap az Őrjegben

A Natúrparki családi a nap az Orbán napi borünnep keretén belül színes programokkal, érdekes bemutatókkal, foglalkozásokkal várja a családokat május 25.-én, szombaton 10-től 18 óráig.

2024. 05. 21.

[ Hajós ]

Soltvadkert

2024. 05. 20.

Az "Év Pálinkás Bonbonja" a Szent Korona Cukrászdában készült

A hétvégén rendezett Gyulai Pálinkafesztiválon az "Az Év Pálinkás Bonbonja" címet a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda Vilmoskörtés parmezános bonbonja nyerte el.  A 133 nevezett finomságból minden lehetséges érmet elhozott a Szervánszky Család kézműves bonbonműlye, sőt különdíjat is érdemeltek. Három arany, három ezüst és egy bronzéremmel tért haza a méltán népszerű cukrászda csapata. A siker azonban dupla, hiszen az Év Pálinkás Bonbonja díj mögött a cukrászok szakértelme mellett a szintén soltvadkerti Schiszler Pálinkák remekei állnak.  A főzde hét érmet hozott el a fesztiválról. 

2024. 05. 20.

[ Soltvadkert ]

Design by WEBORIGO