RAGULEVES MÁJGOMBÓCCAL

RECEPTRE FEL BÁCS-KISKUN!

Talán az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar ételünk az aranysárga színű tyúkhúsleves, ami egy vasárnapi, vagy ünnepi ebédről sem hiányozhat. Természetesen a legfinomabb a nagymama húslevese, amely igazi háztáji baromfiból készül. Gyógyító hatásában is sokan hisznek, mivel ha valaki megbetegszik a családból, annak szinte kijár a gyógyító húsleves. Ennek egyik változata a raguleves májgombóccal, amely egy tartalmas leves, melyet családi ünnepeken, lakodalmakban főztek.

Hozzávalók:
Leves:
1 db egész tyúk
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zeller
1 db karalábé
1 fej káposzta

Májgombóc:
6 db csirkemáj 
1 fej reszelt hagyma
2 egész tojás
só, bors ízlés szerint
8-10 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:
A tyúk háját kisütjük, rárakjuk a kis darabokra összevágott tyúkhúst és élénk tűzön átpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldségeket, tovább pároljuk, majd felöntjük vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, és lassú tűzön gyöngyözve főzzük. A főzés végén apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük. 
Amíg a leves fő elkészítjük a májgombócnak valót. A májat megmossuk, leszedjük róla az ereket, hártyákat és késsel deszkán elkaparjuk. Hozzátesszük a tojásokat, a zsíron kicsit megpirított reszelt hagymát, sót, borsot, apróra vágott petrezselyem zöldet és annyi zsemlemorzsát, hogy szaggatható masszát kapjunk. Arra is figyeljünk, hogy amíg áll a massza, még sűrűsödni fog.
Mikor a leves megfő, beleszaggatjuk a májgaluskákat és 10 perc alatt készre főzzük. 

Elkészítette: 
Szabó István, Solt
 

További híreink

Bácsalmás

2025. 05. 14.

Multikulturális balkáni gasztronómia a Bácskában

A Fi200 klubban találkoztunk Bartuc Ottóval, aki bemutatta nekünk több mint 30 éve működő pizzériájukat, ahol eredeti módon képviselik a balkáni gasztronómiát. 

2025. 05. 14.

[ Bácsalmás ]

Borota, Kecskemét

2025. 05. 13.

Junibor: a fiatal borászok egyesülete

Fiatal, borász, hölgy. Ő az ifjú borászok, azaz a Junibor egyesületének az elnöke. Ilyen háttérrel nem is csoda, hiszen Koch Pálma a tizenegyedik generáció a borász famíliában.

2025. 05. 13.

[ Borota , Kecskemét ]

2025. 05. 13.

Fi200 klub: Bácsalmáson is lendületet vett a közösségi gazdaságépítés

Folytatódott a fi200 klub Bácsalmáson: második alkalommal gyűltek össze helyi vállalkozók, termelők, civilek és önkormányzati szereplők, hogy a közösségi gazdaságépítés érdekében jobban megismerjék egymás tevékenységét és igényeit.

2025. 05. 13.

Kunszentmiklós

2025. 05. 12.

Huszárkiállítás Virágh Gedeon emlékére

Időszaki huszárkiállítás- megnyitóval tisztelegtek Kunszentmiklóson a kétszáz éve született Virágh Gedeon emléke előtt. A megemlékezést a Honvédelmi Minisztérium mellett a vármegyei önkormányzat is támogatta. VIDEÓ

2025. 05. 12.

[ Kunszentmiklós ]

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

2025. 05. 07.

Fi200 klub: új üzleti kapcsolatok a Sváb-sarokban

Csaknem harminc résztvevővel folytatódott a fi200 klub kedden a Sváb-sarokban. A közösségi gazdaságfejlesztést célul kitűző üzleti reggelire ezúttal Hajóson, a barokk kastélyban került sor. 

2025. 05. 07.

Design by WEBORIGO