Pompázik a kikeleti hóvirág Uszódon és a Duna-menti ligeterdőkben

A hóvirág legnagyobb példányszámú állományai Solt, Ordas, Harta, Dunavecse térségében találhatóak.

A legtöbb kora tavaszi, lombfakadás előtt virágzó társához hasonlóan a hóvirág virágzása is erősen függ az időjárástól. Az idei enyhe tél hatására február 23-án az uszódi kiserdőben kaptunk lencsevégre a gyönyörű „hóvirágszigetet”, de mint a Varázslatos Magyarország beszámol róla, a Kiskunság ártereiben is a szokásosnál hamarabb kezdett nyílni a kikeleti hóvirág, meseszép szőnyeggel borítva be az erdők alját. A hóvirág legnagyobb példányszámú állományai Solt, Ordas, Harta, Dunavecse térségében találhatóak.

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) nemesített rokonfajai a kertekben már több hete virítanak. A hó olvadása után, illetve a kemény fagyok elmúltával általában február végén, gyakran már a hónap közepén megjelennek fehér leplű, lecsüngő virágai. Enyhe tél esetén akár hetekkel korábban is virágzásnak indulhatnak.

Magassága virágzáskor rendszerint 7-15 cm között mozog – egyes kerti fajok ennél jóval nagyobbak is lehetnek.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a Duna-menti ligeterdőkben fordul elő a faj,

 LEGNAGYOBB PÉLDÁNYSZÁMÚ ÁLLOMÁNYAI SOLT, ORDAS, HARTA, DUNAVECSE TÉRSÉGÉBEN TALÁLHATÓAK.

Itteni populációi a múlt hét végén kezdtek virágozni, az enyhe idő hatására már teljes pompájukban nyílnak. A hóvirágmezőben már felfedezhetjük az ibolya és a tavaszi csillagvirág ragyogó kékes-lilás virágait is.

Mint az elsők között megjelenő tavaszi virágot, régebben tömegesen gyűjtötték, ami az állományok megfogyatkozásához, a genetikai állomány leromlásához vezetett. A gyűjtők pont a legnagyobb, legszebb példányokat szedték/szedik le, így csak a gyengébb, kisebb termetű és virágú példányok tudnak magot érlelni, és tovább szaporodni (majd még közülük is újra és újra letépik a nagyobb virágúakat, és így tovább). Emiatt az Európai Közösség természetvédelmi szempontból jelentős növényei közé került,

2005 ÓTA GYŰJTÉSE ÉS ÁRUSÍTÁSA TILOS. EGY SZÁL HÓVIRÁG LESZEDÉSE 10.000 FT BÜNTETÉST VONHAT MAGA UTÁN! 

Inkább vadon, természetes élőhelyén, vagy akár egy arborétumban (pl. Fővárosi Állat- és Növénykert, Alcsúti Arborétum) tett kirándulás keretében gyönyörködjünk bennük!

A hóvirághoz valamelyest hasonló, vele nagyjából egy időben nyíló tavaszi tőzike (Leucojum vernum) a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén nem fordul elő, de a Dunántúli lelőhelyein (mint pl. a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó csáfordjánosfai, több milliós állomány) is lassacskán virágzásnak indul – érdemes arrafelé is tenni egy túrát, ha lehetőség nyílik rá! Mindkét hazai tőzike fajunk (a most nyíló tavaszi, és a májusban virágzó nyári tőzike) védett, ne vigyük őket haza, legfeljebb csak fényképen.

Forrás: Varázslatos Magyarország/ vm-magazin.hu Fotó: Zsiga Ferenc

További híreink

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

2024. 04. 10.

Újabb települések nyertek fejlesztési forrást

Útfejlesztésre és az egészségügyi, szociális alapszolgáltatások fejlesztésére nyertek támogatást Bács-Kiskun vármegyei települések a TOP Plusz program keretében. 

2024. 04. 10.

Design by WEBORIGO