POLGÁRMESTEREK SZAKMAI FÓRUMA

közügyek Fi200 TOP-fejlesztések
Lajosmizsén került megrendezésre a városvezetők találkozója

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat szervezésében több éves hagyománya van a Polgármesterek Szakmai Fórumának. A tavaszi és őszi eseményen megyénk településeinek vezetői, alpolgármesterei és jegyzői teszik tiszteletüket. A 2022-es tavaszi rendezvénynek a lajosmizsei Geréby Kúria Hotel és Lovasudvar adott otthont.

A két napos fórumon neves előadók, elismert szakemberek hozták el azokat az információkat, tudnivalókat, jó gyakorlatokat, amelyek segítik a települések vezetőinek munkáját, a helyi közösségek, valamint a települése fejlődését.
A szakmai fórum első napja Rideg László megyei elnök köszöntőjével indult, aki beszédében kiemelte, hogy ez a tizedik alkalom a polgármesteri találkozásokra, 2 év kihagyás után, amelyet a pandémia okozott. A korábbiakban Kiskőrösön, Lakitelken és Zomborban is rendeztek már fórumot, közeljövőben pedig a tervek között szerepel egy Kolozsvárott megrendezett polgármesteri fórum.

A közgyűlés elnöke beszélt megyénk óriási fejlődéséről, amelyet az elmúlt évtizedben ért el és így már jelenleg, az előkelő ötödik helyen áll a megyék között. Az elmúlt uniós ciklusban már 600 projekt került megvalósításra, amelyet a megyei önkormányzat koordinált.  A közel 100 milliárdos beruházási keret lehetővé tette, hogy Bács-Kiskunban az összes településen megvalósulhattak településfejlesztési (TOP) beruházások. Az elnök bevezetőjében kiemelte azokat az Örömteli adatokat, amelyek megmutatták, hogy megyénkben nőtt a lakosságszám, a házasságkötések és a gyermekszületések száma.

A Polgármesterek Szakmai Fórumát megtisztelte jelenlétével Petőfi Sándor is, akivel az előadások szünetében kötetlen beszélgetéseket folytathattak a vendégek, de sok közös fénykép is emléket állít ennek a napnak.

A házigazda település nevében Basky András polgármester köszöntötte kollégáit, aki a „szamóca fővárosának” is nevezete Lajosmizsét. „Isztambul és London között félúton” cím, már régen is középpontba helyezte a várost, amely szlogent egy régi hirdetés szövegéből adoptálták, így látott újra napvilágot, mosolyt csalva sokak arcára a településvezetők között.  Napjainkban már több mint 12 ezer ember lakja a települést, ahol a nagy külterületek, ipari övezetek teszik lehetővé, hogy számos mezőgazdasági, ipari vállalkozás nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhet.

A 2021-27-es programozási időszak fejlesztési lehetőségeiről tartott előadást Dr. Ágostházy Szabolcs, európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár. A miniszterelnökség nevében a szakember kifejtette az uniós források jelentős fejlesztéseket hoztak Bács-Kiskun megye mind a 119 településére. Kormányzati támogatások reflektálásánál a megyei önkormányzat és az országgyűlési képviselők aktív munkája is jelentős szerepet kap. 11 év alatt csaknem a felére esett vissza a munkanélküliség, a rezsicsökkentés és a devizahitelek kivezetése pedig hozzájárult a mélyszegénységben élők életszínvonalának érdemi javításához.

A négy leghátrányosabb magyarországi régióba jelentős Eu-s források érkeznek a következő években, a helyreállítási alapból pedig a közlekedésre, egészségügyre, oktatásra és zöld fejlesztésre lesz lehetőségük a városoknak, községeknek.  Mindezek mellett a településfejlesztés és a turisztika is kiemelt fontossággal bír a kormányzat részéről. A magyar cél, hogy 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon Magyarország!

„Plusz-on innen, TOP-on túl, újdonságok az új területi programban” volt a címe Kicsiny László előadásának. A BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője a Bács-Kiskun Megye Előzetes Integrált Területi Programjának 2021-2028-as szakaszáról beszélt, ami a megyénkre jutó fejlesztési (TOP Plusz) források közel 100 milliárd forintos keretének és felhasználásának alapvetéseit rögzíti. A programban az élhető települések, a helyi gazdaságfejlesztés, a belterületi utak fejlesztése, a helyi és térségi turizmusfejlesztés, a szociális célú városrehabilitáció, az energetika, a gyermeknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése, a helyi egészségügyi és a szociális infrastruktúra fejlesztése szerepelnek. 

 

Különleges építészeti stílus jellemzi Katkics Tamás építész, a Bács-Kiskun Megyei Építész Kamara elnökének munkásságát. Előadásában a közösségi épületek tervezésének jó gyakorlatait mutatta be a meghívottaknak. Az építész többek között az „Év Homlokzata 2021" pályázaton a Baumit Kft. különdíját kapta, az általa tervezett szabadszállási Mézeskalács Bölcsőde homlokzatáért, de az Ő nevéhez fűződik a Tökház óvoda felújítása is. Az építész célja a gyerekek elvarázslása volt az épülettel, amelyből nem is akarnak a nap végén hazamenni. Színes, mesés, gazdag formai világot álmodott meg a létesítményekre, amelyek a városképet is színesítik.

 

Szabó Csaba főosztályvezető, a Pénzügyminisztérium RFP Programvégrehajtási Főosztályáról a településfejlesztési (TOP) zárás és TOP-Plusz aktualitás témakörében tájékoztatta a települések vezetőit. Az uniós ciklus zárásával kapcsolatos teendőkre hívta fel figyelmet, többek között a pályázatok fizikai előrehaladásáról, a sikeresen lezajló zárásokról, a határidőkről és a jogerős használatba vételi engedélyekről.

 

A Digitális Jólét Programot mutatta be Dr. Gál András Levente szakmai vezető. Hat és fél éve jött létre ez a program, melynek fő célja, hogy a magyar nemzet nyertese legyen a digitalizációnak. Magyarország tagolt településes struktúrával rendelkezik, de a Magyar Falu programnak köszönhetően sokan választják a városok helyett a kis települési életet. Ehhez csatlakozik a digitális Magyar Falu program is.

 

Dr. Czermann János projektvezető, a Digitális Termelői Piac NKft. ügyvezetője Élelmiszerellátás-fejlesztési programról, a magyar (termelői) élelmiszer és a helyi termelők, előállítók árualapjának új típusú integrációjáról tartott előadást. A program termelőket, élelmiszerellátókat segítő elképzeléssel jött létre, a Széchenyi Egyetemmel együttműködve. Az ágazati célkitűzések között az átlagos (kb. 500 km) élelmiszerút hosszának csökkentése, a magyar termékek arányának növelése és az integrált értékesítés alacsony mértékének javítása szerepelnek.

A szakmai fórum első napját Hegedűs Márta a Homo Regius Tanácsadó Iroda vezetési tanácsadója, ügyvezető igazgatójának a „Munkahelyi stressz csökkentés a szolgáltató önkormányzatért” című előadása zárta. Kitért a szakmai hitelesség fontosságára, a partnerségre, a nyilvánosság és az emberi minőség szerepére is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a depresszió 2030-ra a világ vezető betegsége lehet. Olyan változó világot élünk, ami kiszámíthatatlan előre és ebben a pandémia időszaka is nagy mértékben is közrejátszott.

A jegyzői szekció külön programjában dr. Bajmócyné dr. Balázs Tímea a 2022. április 3-i országgyűlési választással és az országos népszavazással kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg előadásában, valamint kitért a felkészülésre, az időközi választásokkal kapcsolatban.

A Polgármesterek Szakmai Fóruma április 22-én, pénteken újabb érdekes előadásokkal folytatódik!

További híreink

2024. 04. 18.

Két vármegyei beruházás is településfejlesztési díjat kapott 

Jánoshalma önkormányzata Településfejlesztési Díjat, Ballószög önkormányzata és a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség pedig Településfejlesztési Különdíjat kapott szerdán Gödöllőn, A jövő települései konferencián. Mindkét díjazott beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásából valósult meg. 

2024. 04. 18.

Nemesnádudvar

2024. 04. 17.

Értéket őriznek és mentenek

Ha valaki végigsétál Nemesnádudvar szemnek is tetszetős főutcáján, első látásra nem hiszi, hogy három évszázadnyi történelem veszi körül. Mint ahogyan sok környékbeli település esetében, itt is az 1700-as évek határozták meg Nádudvar jö­vőjét annak ellenére, hogy már a honfoglaló ma­gyarok 

2024. 04. 17.

[ Nemesnádudvar ]

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Design by WEBORIGO