Petőfi Sándor bronz mellszobra ékesíti számos településünk köztereit

Vármegyénk értékei két folyó közt

A napokban Móricgát és Jásszentlászló központi parkjában avatták fel a nemzet költőjének szobrát.  A Petőfi emlékévek nemcsak a magyarság tudatában, lelkében hagynak nyomot, de identitásunk erősítésében számos kézzelfogható, tárgyi emlék is őrzi a költő munkásságát, az emlékévek jelentőségét. Még javában tartanak az emlékév eseményei, rendezvényei. 

Március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát Móricgáton. Csontos Máté polgármester köszöntőjében felidézte a családi legendáriumban megőrzött régi emléket, mely szerint a bugaci pusztán lévő egykori fakilincses csárdában nemcsak a betyárok, hanem maga Petőfi Sándor is időzött. Így a móricgáti emberekhez is közel áll hazánk nagy költője. A polgármester köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek, amiért a falu első bronzból készült műalkotása ezentúl a Faluház előtti parkot díszítheti.

 

 A Szabadság, szerelem! című verset elsőként Deli Hedvig szavalta el magyarul, majd a műfordító pályázat nyertesei, az azeri Ramil Ehmed, a kazah Dauren Berikqazhyuly, a kirgiz Toluk Bek Baizak, a török Dursun Ayan, a türkmén Akmyrat Rejebow és az üzbég Rustam Musurmon anyanyelvükön, saját fordításukban. 

 

Az ünnepségen elmondott szép szavalatáért Csontos Csenge, Deli Hedvig és Müller Lili a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány ajándékcsomagját vette át Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől. 

 

Jászszentlászlón, Közép-ázsiai műfordítók jelenlétében avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát

                               

A vendégek anyanyelvükön, saját műfordításukban szavalták el Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét.

 

A helyi Szent László Óvoda és Bölcsőde, valamint a Szent László Általános Iskola gyermekeinek műsora után Nagy András polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Mint fogalmazott: 175 esztendő telt el azóta, hogy győzött a magyar forradalom, ebben az esztendőben emlékezünk emellett nagy költőnk születésének 200. évfordulójára is. Petőfi Sándor és generációja végrehajtotta a lehetetlent: a reformkor politikusai után az ő generációja, a fiatal értelmiségiek nem arctalan tömegként, hanem közösen kiállva követelték a szabadságot. Ezekben a napokban nemcsak sorsfordító napokat vittek véghez, hanem történelmet is írtak. 

 

A szoboravató ünnepségen részt vettek a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordító pályázat nyertesei is. Bellér Kristóf 8. osztályos tanuló magyar nyelvű szavalata után, itt is anyanyelvükön szavalták el a Szabadság szerelem c. verset. 

További híreink

2023. 11. 28.

Kilenc új érték

A vármegyei értéktár bizottság döntése értelmében kilenc új értékkel bővült a vármegyei értéktár. 

2023. 11. 28.

2023. 11. 28.

Szarvasoktól a medvékig: Virág Csaba fotókiállítása a Bor Bagolyban

A II. Vadkolbász és Borfesztivál keretében nyílik meg szombaton Virág Csaba fotográfus természetfotó kiállítása Nemesnádudvaron, a Bor Bagoly Présházban.

2023. 11. 28.

2023. 11. 28.

Evett már vadkacsa kolbászt? Itt az ideje!

Második alkalommal rendezik meg szombaton a Vadkolbász és Borfesztivált Nemesnádudvaron. Kóstolásra fel!

2023. 11. 28.

2023. 11. 28.

Letették esküjüket a területi választási bizottság tagjai

A választások során kiemelt feladat hárul Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának jegyzőjére, az általa vezetett területi választási irodára, valamint a területi választási bizottság tagjaira. Utóbbiak hétfőn tettek esküt a vármegyei közgyűlés elnöke előtt. 

2023. 11. 28.

Bácsszőlős

2023. 11. 27.

Játszótér felújítás Bácsszőlősön - projektzárás

Bácsszőlős Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Játszótér felújítás Bácsszőlősön” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00003). A projekt keretében 13,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a település élhetőbbé tétele azok számára, akik a szabadidejüket aktívan kívánják eltölteni.

2023. 11. 27.

[ Bácsszőlős ]

2023. 11. 27.

Műhelycsarnokot avattak Ballószögön

További lendületet adhat a vállalkozások betelepülésének és a munkahelyteremtésnek Ballószögön az a műhelycsarnok, amelyet hétfőn délután adtak át. A beruházás TOP-forrásból valósult meg.

2023. 11. 27.

Design by WEBORIGO