Petőfi Sándor bronz mellszobra ékesíti számos településünk köztereit

megyei érték két folyó közt

A napokban Móricgát és Jásszentlászló központi parkjában avatták fel a nemzet költőjének szobrát.  A Petőfi emlékévek nemcsak a magyarság tudatában, lelkében hagynak nyomot, de identitásunk erősítésében számos kézzelfogható, tárgyi emlék is őrzi a költő munkásságát, az emlékévek jelentőségét. Még javában tartanak az emlékév eseményei, rendezvényei. 

Március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát Móricgáton. Csontos Máté polgármester köszöntőjében felidézte a családi legendáriumban megőrzött régi emléket, mely szerint a bugaci pusztán lévő egykori fakilincses csárdában nemcsak a betyárok, hanem maga Petőfi Sándor is időzött. Így a móricgáti emberekhez is közel áll hazánk nagy költője. A polgármester köszönetet mondott Lezsák Sándor országgyűlési képviselőnek, amiért a falu első bronzból készült műalkotása ezentúl a Faluház előtti parkot díszítheti.

 

 A Szabadság, szerelem! című verset elsőként Deli Hedvig szavalta el magyarul, majd a műfordító pályázat nyertesei, az azeri Ramil Ehmed, a kazah Dauren Berikqazhyuly, a kirgiz Toluk Bek Baizak, a török Dursun Ayan, a türkmén Akmyrat Rejebow és az üzbég Rustam Musurmon anyanyelvükön, saját fordításukban. 

 

Az ünnepségen elmondott szép szavalatáért Csontos Csenge, Deli Hedvig és Müller Lili a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány ajándékcsomagját vette át Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől. 

 

Jászszentlászlón, Közép-ázsiai műfordítók jelenlétében avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát

                               

A vendégek anyanyelvükön, saját műfordításukban szavalták el Petőfi Sándor Szabadság, szerelem! című versét.

 

A helyi Szent László Óvoda és Bölcsőde, valamint a Szent László Általános Iskola gyermekeinek műsora után Nagy András polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Mint fogalmazott: 175 esztendő telt el azóta, hogy győzött a magyar forradalom, ebben az esztendőben emlékezünk emellett nagy költőnk születésének 200. évfordulójára is. Petőfi Sándor és generációja végrehajtotta a lehetetlent: a reformkor politikusai után az ő generációja, a fiatal értelmiségiek nem arctalan tömegként, hanem közösen kiállva követelték a szabadságot. Ezekben a napokban nemcsak sorsfordító napokat vittek véghez, hanem történelmet is írtak. 

 

A szoboravató ünnepségen részt vettek a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett nemzetközi műfordító pályázat nyertesei is. Bellér Kristóf 8. osztályos tanuló magyar nyelvű szavalata után, itt is anyanyelvükön szavalták el a Szabadság szerelem c. verset. 

További híreink

2023. 03. 28.

Látványos videó: így épül a Kalocsa-Paks Duna-híd

A kalocsai ártéri hídon már a korlátokat szerelik; a mederhídon gőzerővel építik a főtartókat; a paksi oldalon pedig zajlik a hídszerkezet tolása a Duna Aszfalt által kivitelezett nagyszabású hídépítő projektben – írja a Magyar Építők.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

MEGHÍVÓ - DÍJÁTADÓ ÉS KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

Március 31-én, pénteken 14 órakor szeretetel várjuk Önöket a KÉP-SZÖVEG-PETŐFI cimű illusztrátori pályázat és a Petőfi 200 Videó- és fotópályázat díjátadó és kiállításmegnyitó ünnepségére.

2023. 03. 28.

2023. 03. 28.

ÁLDOZAT MINDENKI LEHET!

Áldozat mindenki lehet, de mit is jelent valójában a mindennapokban? Kit tekintünk áldozatnak, és ha már az, akkor milyen segítségre számíthat, hol, és kitől? Ezekre a kérdésekre ad választ többek között Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy. 

2023. 03. 28.

Kiskunhalas

2023. 03. 27.

Tavaszi aprók tánca Kiskunhalason

"Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom Minden madár társat választ, virágom, virágom" - szól a magyar népdal. A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület és a Fészekrakó Egyesület szervezte meg az aprók tánca rendezvényt március 25-én, a városi könyvtárban. Az esemény remek hangulatban zajlott le néptánccal, énekkel és népi játékokkal.

2023. 03. 27.

[ Kiskunhalas ]

2023. 03. 27.

Videók: Utazás tündérvilágba és tudósítás Petőfi Sándor esküvőjéről

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. A döntőre március 25-én került sor, amin díszvendégként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent. 

2023. 03. 27.

2023. 03. 27.

Petőfivel a virtuális valóságban: ezért is érdemes lesz Bács-Kiskunba látogatni

Virtuális sétát tehetünk a Pilvax kávéházban vagy elkaphatjuk a Nemzeti dal repkedő lapjait, de még a gyerekek is elmerülhetnek egy 360 fokos kifestőben. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának projektjében VR-szemüvegen keresztül ismerhetjük meg közelebbről a 200 éve született Petőfi Sándort. 

2023. 03. 27.

Design by WEBORIGO