Komoly tekintélye van a Kunsági Borvidéknek

Vármegyénk értékei két folyó közt

Frittmann János soltvadkerti borász néhány hónapja a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökeként áll a szőlészek, borászok érdekképviseletének élére. A korábban alelnökként tevékenykedő szakember pontosan látja az ágazat gondjait. Önmagában nem lett volna elég pusztán a kihívás ehhez a hatalmas felelősséghez, amit most vállalt, azonban úgy érezte, hogy ezzel is erősítheti a Kunsági Borvidék presztízsét. A legfontosabb feladatokról, tervekről, lehetőségekről, a térség ágazati kérdéseiről, a borvidékünk helyzetéről beszélgettünk a Frittmann Borházban, ahol éppen egy előadást tartott a borvidék borászainak, termelőinek az aktualitásokról. 

 

Az előadást hallgatva úgy tűnik, vannak árnyoldalai az ágazatnak, és nem csak itthon. 


–Egész Európában gond van a szőlőágazattal, hiszen a bor nem alapélelmiszernek számít. A borászati alapanyagok árai az egekbe szöktek.  A polcokon viszont úgy emelkedtek a borok árai, hogy abból a termelő semmit nem vett észre. A jövedelmezőség kérdésében rendet kell tenni, ez most a legfontosabb.


Néhány héttel ezelőtt igen hatékony lépést tett a borászatok védelmében. 


–Sikerült a kormány számára olyan érveket felvonultatnom, ami az eredetileg az üveges palackra vonatkozó termékdíj mértékét felülírta.  Több borászat ment volna tönkre, de szerencsére a kormány elállt ettől az egyébként július 1-től bevezetni kívánt szándékától. 


Az előadás során nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok megszólítására.


–Fő prioritás a borfogyasztás népszerűsítése a fiatalok körében, hogy ne a tömény italok, a magas alkoholtartalmú koktélok, sőt ne a kábítószer után nyúljanak. A bor szakrális termék, a múltunk, a történelmünk része is, ezért az egyetemi borklubokat ismét életre kell kelteni. Korábban ezek kiválóan működtek, az első klubok megalakításában aktívan részt vettem magam is, borászatunk számos alkalommal mutatkozott be ezekben a körökben. Túlzás nélkül mondhatom, hogy az első sikereinket ezeknek a borkluboknak köszönhetjük. A borászatok mostanában elhanyagolták ennek a fontosságát Magyarországon, ezért ebben óriási feladatunk van. A hazai borok kiválóan alkalmasak arra, hogy megismertessük, megszerettessük a fiatalokkal ezt az italt.   
Természetesen rengeteg a feladat, a minőségi borok presztízsének erősítésén továbbra is nagy erővel kell dolgozni megtalálva a helyes arányokat, a piacokat. Mondom ezt azért, mert sokan aggasztónak tartják például a Bianka térhódítását. Én ezt nem látom akkora problémának. 
Ez az a szőlő, amit gazdaságosan lehet termelni, és versenyképes például az olasz alsó kategóriás borokkal is nem csak a magyar piacon, hanem nemzetközi szinten is. 
Azt persze sajnos ki kell mondani, hogy nem kedvez most a politikai környezet a magyar borok exportjának, de a következő lépcső, hogy megcélozzuk azokat az országokat, ahol a magyar bor sikeres lehet. Fehérborokban, rozéban Magyarország száz százalékban világszínvonalat tud, de ezt el kell ismertetni, nem elég, hogy mi tudjuk.


Átalakult a borfogyasztási szokásunk, a borkultúra, Európában is csökken a borfogyasztás. Ennek mi az oka? 


–Ez elég összetett. Részben igen erős az ellenkampány, hiszen ha az alkoholfogyasztás következményeiről, káros hatásairól beszélnek, akkor mindig a bor kerül előtérbe, pedig hát számtalan egyéb alkohol kapható a piacon, ami sokkal károsabb, és hangsúlyozni szeretném, hogy az egészséges borfogyasztásnak, a mértékkel fogyasztott bornak nincs káros hatása.  
Nagy a termékek közötti verseny, de fontos kiemelni, hogy a borban nem mesterkélten termelődik az alkohol, hanem teljesen természetesen. Komoly nagy szeszipari lobbi is nehezíti a helyzetünket, de a borágazat létjogosultsága nem lehet kérdés.  
A másik felvetés, ami a borfogyasztási kultúra átalakulására irányul: jól látható, hogy a vörösborokból kevesebb fogy, de nekünk törekedni kell arra, hogy megtaláljuk a piaci egyensúlyt és a jövedelmezőséget mindenképpen. A fehérborok irányába terelődött figyelmet a klímaváltozás és az étkezési szokások, az életvitel, a gasztrokultúránk változása okozza. A könnyedebb ételek felé fordultunk főként, és ezek leginkább a fehérboroknak, a rozéknak kedveznek. A nagy melegben például keveseknek jut eszébe, hogy egy testes vörösbort igyanak, inkább egy frissítő fehéret választ mindenki. 

A Kunsági Borvidék az ország legnagyobb borvidéke. Milyen a megítélése, elfogadása? 

–A Kunsági borok zöme családi borászatokhoz köthető. A HNT kutatása szerint is hatalmasat nőtt a borvidék presztízse a fogyasztók körében, és szerencsére ez folyamatosan növekvő tendenciát mutat. 
Az Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres térhódítása töretlen, és ezek a fajták innen indultak. De ha már fajtánál tartunk, a jövő nagy fajtájának tartom a Generosát. Természetesen a nagy világfajták is jelen vannak, de így van ez jól, főként ha megvan a piaci egyensúly. 


Képes-e őrizni a borvidékünk a méretét? Milyen a telepítési kedv, hajlandóság? 


–Csökken a telepítési kedv, a fiatalokat kevésbé érdekli, éppen a jövedelmezősége miatt. Valójában nem is cél a terület növelése, sokkal inkább a szőlők megújítása lenne a fontosabb, ezeket kell versenyképessé tennünk.   


Milyen termésre készülhetnek az idén a gazdák? 


–A tavalyihoz hasonló lesz, úgy gondolom, de kellene még úgy 30-40 mm eső szüret előtt. Tavasszal még úgy nézett ki, hogy később lesz a szüret, de a hirtelen jött jó idő átrajzolta a dátumot. Augusztus 20. előtt megkezdődik idén is a szüret.


Milyen felvásárlási árakra lehet számítani? 


–A nagy borászatok nem prognosztizáltak még árakat, így felelőtlenség lenne részemről jóslatokba bocsátkozni. Nagyon bízom a felvásárlási árak emelkedésében. A reális 15-20 százalékos emelés lenne, bár nem szeretem a százalékos meghatározást, mert nem ad reális képet, de forintálisan még nem érdemes találgatni. Az a legfontosabb célkitűzésem a HNT elnökeként, hogy a kisebb családi borászatok, és természetesen a szőlőtermelők is – akik, valljuk be, az ágazat presztízsét jelentik és adják – meg tudjanak élni és jól tudjanak élni, hogy továbbra is színezzék a vidéket. 

főfotó: borespiac.hu



További híreink

2025. 09. 05.

Fi200: így működik a közösségi gazdaságfejlesztés

Még áprilisban kezdte meg munkáját a fi200 klub a Sváb-sarokban. Az egyre bővülő közösségben a térség vállalkozói, civiljei és önkormányzati szereplői azon dolgoznak, hogy egymást, és ezzel a Sváb-sarok gazdaságát erősítsék. 

2025. 09. 05.

2025. 08. 27.

Közlemény

Ezúton tájékoztatom a lakosságot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában, a Bács-Kiskun Vármegyei Kirendeltség illetékességi területén működő intézmények székhelyén, illetve azok telephelyein 2025. szeptember 01. napjától megállapított intézményi térítési díjakról. A közlemény szövege a lenti linkre kattintva érhető el.   dr. Bajmócyné dr. Balázs Tímea vármegyei jegyző

2025. 08. 27.

2025. 08. 27.

Bács-Kiskun nagy részén nem lesz áram a következő napokban, itt vannak a helyszínek és időpontok

Az MVM által végzett tervezett karbantartási munkálatok miatt több településen nem lesz áram. Cikkünkben részletesen felsoroljuk az érintett településeket, valamint az áramszünetek pontos időpontjait.

2025. 08. 27.

2025. 08. 27.

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt.

Augusztus 29-től szeptember 26. napjáig, minden nap 16 órától 8 óráig erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt. a vagyonkezelésében lévő erdőterület térképen megjelölt részein. 

2025. 08. 27.

2025. 08. 25.

Lesz elég víz! Akasztón 160 hektárnyi föld vált újra öntözhetővé

Akasztón a napokban adták át azt a beruházást, amelynek köszönhetően több mint 156 hektárnyi termőföld vált újra öntözhetővé. A fejlesztés három családi gazdaság összefogásával, öntözési közösség létrehozásával valósult meg.

2025. 08. 25.

2025. 08. 21.

Teljesen megújult Zsana legforgalmasabb útszakasza 

Az államalapítás ünnepén rendezett falunap keretében adták át Zsanán a Kossuth Lajos utca megújult szakaszát. A beruházásra egyebek között a TOP Plusz program 60 millió forintos támogatásával nyílt lehetőség.

2025. 08. 21.

Design by WEBORIGO