Kiválasztották Bács-Kiskun Megye Pálinkáját és legjobb főzdéjét

A kiskőrösi Mátyás Pálinkaház 2021-es évjáratú szilva pálinkája és a lajosmizsei Gusto Pálinkafőzde lett Bács-Kiskun Megye legjobb pálinkája, illetve főzdéje.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat nemesnádudvari pincéjében, a Bor Bagolyban ma délelőtt hat pálinkaszakértő értékelte a 7 pálinkafőzdéből érkezett 28 tétel pálinkát. Bács-Kiskun Megye Pálinkáját és a Legeredményesebb Pálinkafőzdéjét választották ki a megye legkiválóbb pálinkáiból.  Éghajlati adottságaink kedveznek a gyümölcs, főként a barack, a szilva, a meggy és a körte termesztésének. Térségünk zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, melyre számos példát is találhatunk megyénk főzdéi között, erre bizonyíték volt a mostani  verseny is. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a borok mellett a megyei pálinkák elismertségét is fontosnak tartja. A verseny nem titkolt célja a pálinka kulturált fogyasztásának, és mint hungarikumnak a népszerűsítése határon innen és túl, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése megyénkben.  A versenyben ugyanis csak a Bács-Kiskun megyei székhellyel rendelkező pálinkafőzdék gyümölcspálinkái kerülhetnek az ítészek elé.

Nemesnádudvar polgármestere dr. Kovács István köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy a település büszke arra, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat itt találta meg azt a pincét, ami  a megyei borait, pálinkáit is hivatott népszerűsíteni.

Pásztor Sándor, a Pálinka Nemzeti Tanács képviseletében fejezte ki elismerését a pálinkaverseny szervezéséért, a hungarikum  további jó hírének erősítéséért. Mint mondta, a pálinkafőzés és fogyasztás kultúrája is sok változáson esett át, egyre jobban ismerik, keresik a magyar pálinkákat a hazai és külföldi piacon is.

Borsos Botond, a bíráló bizottság elnöke kiemelte, hogy a verseny országosan  egyedülálló és példaértékű.   


A verseny a szabályzatban meghatározott szigorú keretek között zajlott, az ítészek minden tételt részletesen értékeltek, egyeztették a szakmai véleményeket az íz és az illat tisztasága, karaktere és harmóniája alapján.

A verseny győztese egy évig, illetve az adott tétel erejéig jogosult viselni a kitüntető címet.
A győztes elismerő oklevelet kap, valamint jogosult a Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2022, illetve Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2022 logó elektronikus, illetve öntapadós változatának használatára, melyeket a győztes pálinka forgalmazása során felhasználhat. A díjat június 11-én, a vadgasztronómiai fesztivál és a „Mi napunk”  keretében adja át Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke,  a Megye Bora díjjal együtt Nemesnádudvaron.
A Mátyás Pálinkaház egyébként már ötödször nyerte el a Megye Pálinkája címet.

 

Nevezni az alábbi kategóriákban megadott gyümölcsökből készülő pálinkákkal lehetett:
Meggy vagy cseresznye, alma, vagy körte, vagy birs, kajszibarack, vagy őszibarack, szilva, vagy kökény, szőlő, vagy törköly. Egyéb kategóriát képeznek az előző kategóriákba nem besorolható pálinkák.             

A 2022 évi verseny győztesei:

Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2022

1.Mátyás Pálinkaház - Szilva (2021)  - Kiskőrös

2. Solti Pálinkárium – Mátrai Muskotály (2020) – Solt  

3. Pajor Pálinka  – Cigánymeggy (2021) – Kecskemét


Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Főzdéje 2022

Gusto Pálinkafőzde – Lajosmizse

 

Mátyás Pálinkaház- Kunság-Szesz Zrt. - Kiskőrös
A gondosan válogatott gyümölcsök hamisítatlan íze adja a Mátyás Pálinkák összetéveszthetetlen zamatát.
Borban az igazság, pálinkában az őszinteség” – tartja a mondás és így tartják a pálinkák készítői is a kiskőrösi székhelyű Kunság-Szesz Zrt-nél.
Vallják, hogy pálinkát főzni ugyan állítólag bármiből lehet, de igazán JÓ PÁLINKÁT csak minőségi alapanyagból, hozzáértéssel, odafigyeléssel lehet készíteni.
A hungaricumok bővülő kínálatában szükségét érezték egy a magyar tradíciókat hordozó különleges minőség megalkotásának. Ezért hívták életre anyavállalatuk, a Kunság-Szesz Zrt. szárnyai alatt Magyarország egyik legkorszerűbb pálinkafőző üzemét a Mátyás Pálinkaházat.
A korszerű technológia csak akkor érvényesül, ha megfelelő szakértelem, és kiváló alapanyag párosul hosszá. A szakemberek felkészültségének, hosszútávon szerződött kiskőrösi gyümölcstermelő gazdáknak köszönhetően minden lehetőség megvan a kiváló minőségre.
A cég hitvallásaként is hirdeti: „ A pálinka nem egy szeszesital a sok közül. A pálinka a gyümölcs valódi lelke. Benne van a termelő szakértelme, a főzőmester tapasztalata. Így születik a pálinka”
 

 

 

Gusto Pálinkafőzde

A lajosmizsei cég elismert múlttal és sok éves tapasztalattal rendelkezik az alkoholos italok előállításában. Családi tradíciók és receptek szintúgy, mint a mindig tökéletesre való törekvés segítik tevékenységük iránti elkötelezettségüket. Vállalt feladatuknak és kötelességüknek tartják az évszázados tradíciók megőrzését és az ezeken alapuló szakértelem továbbörökítését. 

A tökéletesre való törekvés, a részletekre legaprólékosabban odaadó figyelem, a legkorszerűbb technológia és technikai felszerelés mind részei annak, hogy  e nemes párlatokat olyan színvonalon képesek előállítani, hogy azok a legkifinomultabb ízlésűeknek is páratlan gasztronómiai élményt nyújtsanak. Legmagasabb minőségi kategória eléréséhez hozzájárul az is, hogy pálinka lepárló üzemük a magyar gyümölcstermesztés egyik fellegvárában, Lajosmizsén helyezkedik el. Ez a körzet Magyarország egyik napfényben leggazdagabb vidéke. Gyümölcspálinkáik kiváló ízvilágát az aranyhomok egyedülálló körülményei biztosítják. 

 

 

 

 

 

A bírálóbizottság tagjai:

A pálinkák minősítését olyan szakemberekből álló bizottság végzi, akik nem rendelkeznek kereskedelmi érdekeltséggel a Bács-Kiskun megyében előállított pálinkatermékkel kapcsolatban.
 

Balogh Krisztián

Czetis Pálinka Manufaktúra - alapító, főzőmester

Pálinka Mester szakmérnök képzésén végzett. 2005 óta foglalkozik pálinka készítéssel. Alapítója és főzőmestere volt a Czetis Pálinka Manufaktúrának. Pálinka bírálóként több éve az ország minden neves versenyén részt vesz.

 

Borsos Botond- a bíráló bizottság elnöke

Spiritus Primus Pálinka - ügyvezető, tulajdonos

Országos és nemzetközi pálinka minősítő versenyek elismert szakértője, bírálója. Tanácsaival rendszeresen támogatja az események sikeres lebonyolítását. Pályafutása során, tapasztalt pálinkafőző mesterként, saját készítésű pálinkáival több kiváló eredményt ért el.

 

Dr. Gyenesei István

Gyenesei Pálinkárium - tulajdonos, ügyvezető

Pálinkamester szakmérnök, hatszoros nemzet győztes magánfőző, Magyarország, Kárpát-medence és Európa Legjobb Párlata címek birtokosa, a Magyar Pálinka Lovagrend ceremónia mester, hazai és nemzetközi pálinka és párlatversenyek bírálója.

 

Nagy Attila
Brill Pálinkaház Kft.

Élelmiszermérnök a Brill Pálinkaház Kft. ügyvezető tulajdonosa. Pályafutását 1982-ben kezdte az ital szakmában, jelenleg pálinka és párlat készítéssel foglalkozik. Egyedülálló módon a tavalyi évben harmadszor nyerte el "Magyraország legjobb pálinkája" címet.

 

 

 

Pach Gábor

Pálinkatanoda Kft.

A Balatonnál Zamárdiban él, a Fenegyerek pálinka tulajdonosaként. 12 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést és a bírálatot. A 2016-os Destillata verseny Nemzetgyőztese.

 

Raffai Tamás

Gyümölcs Wellness Központ - tulajdonos

Az ország több kereskedelmi és bérfőzdéjében dolgozott, illetve dolgozik pálinkamesterként, vagy üzemvezetőként és készített díjnyertes pálinkákat, pálinka kiválóságokat. Okleveles pálinkabírálóként évek óta részt vesz országos és regionális pálinka- és párlatversenyeken, pálinkamustrákon.íy

 

 

További híreink

2025. 05. 15.

Van, lehet megoldás a vízmegtartásra

A Cserhát déli oldalán fekvő Püspökszilágy az elmúlt években a magyarországi vízmegtartás mintatelepülésévé vált. A község polgármestere ismertette a sikerprojektet a Duna- Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén.

2025. 05. 15.

Bácsalmás

2025. 05. 14.

Multikulturális balkáni gasztronómia a Bácskában

A Fi200 klubban találkoztunk Bartuc Ottóval, aki bemutatta nekünk több mint 30 éve működő pizzériájukat, ahol eredeti módon képviselik a balkáni gasztronómiát. 

2025. 05. 14.

[ Bácsalmás ]

Borota, Kecskemét

2025. 05. 13.

Junibor: a fiatal borászok egyesülete

Fiatal, borász, hölgy. Ő az ifjú borászok, azaz a Junibor egyesületének az elnöke. Ilyen háttérrel nem is csoda, hiszen Koch Pálma a tizenegyedik generáció a borász famíliában.

2025. 05. 13.

[ Borota , Kecskemét ]

2025. 05. 13.

Fi200 klub: Bácsalmáson is lendületet vett a közösségi gazdaságépítés

Folytatódott a fi200 klub Bácsalmáson: második alkalommal gyűltek össze helyi vállalkozók, termelők, civilek és önkormányzati szereplők, hogy a közösségi gazdaságépítés érdekében jobban megismerjék egymás tevékenységét és igényeit.

2025. 05. 13.

Kunszentmiklós

2025. 05. 12.

Huszárkiállítás Virágh Gedeon emlékére

Időszaki huszárkiállítás- megnyitóval tisztelegtek Kunszentmiklóson a kétszáz éve született Virágh Gedeon emléke előtt. A megemlékezést a Honvédelmi Minisztérium mellett a vármegyei önkormányzat is támogatta. VIDEÓ

2025. 05. 12.

[ Kunszentmiklós ]

2025. 05. 08.

VÉRADÁS

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2025. 05. 08.

Design by WEBORIGO