Honismerettel foglalkozó szakemberek tanácskoztak

Vármegyénk értékei épülő Bács-Kiskun két folyó közt

Honismerettel foglalkozó szakemberek gyűltek össze Lajosmizsén. Az ország minden pontjáról érkeztek érdeklődők a tudományos tanácskozásra. Kiskunhalas és szakirodalma is terítékre került Végső István történész előadásában.

Hagyomány, honismeret, és értékteremtés a 21. században címmel konferenciát tartottak május 31-én a Lajosmizsei Városházán. A  Lajosmizsei Helytörténeti és Kulturális Egyesület, Lajosmizse Önkormányzata, Lajosmizsei Művelődési Ház és Könyvtár és a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület közös eseményén a szakmai jeles képviselői tartottak kitűnő előadásokat.   

Köztük Végső István történész a Pásztortűz Egyesület és a helytörténeti szakirodalom problémáiról beszélt. Előadásában felvázolta, hogy milyen buktatói vannak az évfordulók, jeles napok, személyek megünneplésének. A délelőtti szekciókban identitásról, fesztiválokról, hagyományőrzésről, táncház- és honismereti mozgalomról, Honismeret folyóiratról is beszéltek az előadók.
Ebéd után kirándulások voltak a 15. századi kun település templomromjához, majd a Budai Malomhoz is. Ezután pedig kerekasztal formájában folytatták a diskurzust a volt Földeáki csárda épületében, a jelenlegi helytörténeti gyűjteményben a honismerők, helytörténészek. A téma továbbra is a helytörténet, hagyományápolás és honismeret, a modernitás kihívásai és az arra adott válaszok és az ezekkel kapcsolatos kérdések voltak.

 

 

Fotó: B. Kiss János, Berta István 

 

 

További híreink

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

2024. 06. 07.

Június 9. – a választás napja

2024. június 9-ére tűzte ki Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

2024. 06. 07.

2024. 06. 06.

Orbán Viktor a Tomori Pál-híd átadásán: Dél-Magyarország jelentősége felértékelődik

A Kalocsát Pakssal összekötő új híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál-híd átadásán csütörtökön Kalocsán.

2024. 06. 06.

2024. 06. 06.

Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

2024. 06. 06.

Design by WEBORIGO