Hét dolgozat érkezett a Csatári Bálint pályázatra

zöld Bács-Kiskun két folyó közt

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács a természetes vízmegtartó megoldások ösztönzése és fontosságának tudatosítása érdekében már másodízben ír ki pályázatot alapszakos és mesterszakos hallgatók részére. Idén a Kecskeméti Neumann János Egyetemről és a Szegedi Tudományegyetem egyetemről hét hallgató nyújtott be pályázatot.

A témaválasztás széles skáláját felhasználva, az integrált tájhasználat és klímavédelemtől, a tanyák jövőbeni fenntarthatóságáig több különleges dolgozatot is bírálhatnak a szakemberek. A mindennapok gyakorlatába is hasznosítható pályamunkák között prioritás a vízvisszatartásra, vízgazdálkodásra irányuló törekvés, kutatás. 

 

A pályázat célkitűzése is a klímaváltozással járó hatások következményeinek kezelése. 
A növekvő vízhiány és az egyre fokozódó nyári hőség a legszembetűnőbb jelei a klímaváltozásnak, melynek hatása különösen a Duna-Tisza közi Homokhátság területén érezhető. Részben emberi tevékenységből eredően, részben éghajlati okokra visszavezethetően – évtizedek óta komoly vízhiány sújt; a talajvíztükör egyes helyeken több métert süllyedt. Noha a süllyedés sebessége lassult, összességében továbbra is megoldandó problémának számít a vízhiány kezelése, amit az éghajlati paraméterek változása a közeljövőben várhatóan tovább nehezít. Hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy a Homokhátság területén a vízhiány mellett időszakos jelleggel, belvíz formájában víztöbblet is jelentkezik. 

Ezért is fontos szempont a pályamunkáknál a vízvisszatartás, illetve a vízpótlás problematikájának megoldására irányuló munkák, támogatva a fenntartható területi-, települési, vízügyi-, agrár-, vagy természetvédelmi tervezést.

 

A dolgozatok, pályamunkák címe is sejtetni engedi, hogy igen mélyreható kutatást végeztek a hallgatók: 

Inváziós növényfajok 2009-2018 közötti elterjedésének élőhely típusokon belüli változásai Magyarországon, 
A Dél-Alföldi tanyák korszerű és fenntartható fejlődésének jövőképe,

Fővárosi agglomerációs gyűrű DK-i szektorával határos Vasad település tanyavilágának átalakulása,

Nagyfelbontású drónfelvételek alkalmazási lehetőségei a búza fejlődésének monitoringjában,

Esőkertek alkalmazási lehetőségei a városi csapadékvíz menedzsmentben,

A Dél-Alföldi gazdálkodók attitűdvizsgálata és alkalmazkodása a klímaváltozással szemben,

A városi zöldterületek szolgáltatásainak és funkcióinak a társadalomföldrajzi összehasonlító elemzése Szeged példáján.

További híreink

Kecskemét

2024. 04. 16.

 Turisztikai kiállítás lesz Kecskeméten április 26-án!

Kecskemét és Térsége Turisztikai kiállítást rendez hagyományteremtő szándékkal április 26-án, pénteken 10-18 óra között a Tourinform Iroda környékén (Kecskemét, Szabadság tér 5/A)  az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, az Iroda üzemeltetője.

2024. 04. 16.

[ Kecskemét ]

Bátya

2024. 04. 15.

Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen - projektindítás

Bátya Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhívásra „Épületenergetikai fejlesztések Bátya településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00041). A projekt keretében 73,76 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból két önkormányzati épület energetikai korszerűsítése valósul meg. 

2024. 04. 15.

[ Bátya ]

Császártöltés

2024. 04. 15.

Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen - projektindítás

Császártöltés Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Belterületi Kerékpárút II. ütem és játszótér fejlesztés Császártöltésen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00026). A projekt keretében 235,50 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a közterületek rekreációs célú megújítása.

2024. 04. 15.

[ Császártöltés ]

Balotaszállás

2024. 04. 15.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektindítás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél az elavult útburkolatok felújítása.

2024. 04. 15.

[ Balotaszállás ]

Kiskunmajsa

2024. 04. 11.

Folytatódnak a fejlesztések Bács-Kiskunban 

Csaknem félszáz fejlesztési beruházás támogatói szerződését írták alá 12 milliárd forint értékben csütörtökön Kiskunmajsán, a Bács-Kiskun Vármegyei Polgármesterek Szakmai Fórumának keretében. Az eseményen elhangzott: a napokban döntés született arról, hogy újabb 8,5 milliárd forint pályázati forrás érkezik a vármegyébe. 

2024. 04. 11.

[ Kiskunmajsa ]

2024. 04. 10.

Újabb települések nyertek fejlesztési forrást

Útfejlesztésre és az egészségügyi, szociális alapszolgáltatások fejlesztésére nyertek támogatást Bács-Kiskun vármegyei települések a TOP Plusz program keretében. 

2024. 04. 10.

Design by WEBORIGO