HELYI ÉRTÉK DIÁKSZEMMEL

Vármegyénk értékei
Ők a kisfilmes pályázat győztesei

 

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat az elmúlt évben hirdette meg a „HELYI ÉRTÉK DIÁKSZEMMEL” című pályázatát, melyben rövid filmek készítésére kérték fel a fiatalokat.

A pályázóknak olyan 3 perces rövidfilmet kellett készíteniük, amelyek bemutatják a pályázó által kiválasztott helyi vagy megyei jelentőségű értéket.

A mai napon délben a harmadik, fél 1-kor a második, és 1 órakor az első helyezett nevét és film címét közöljük!

Fontos eleme volt a kiírásnak, hogy a beküldő mutassa be a kisfilmben, mi számára a legfontosabb, és mi az, ami miatt érdemes Bács-Kiskun megyében maradni, élni. A filmben az alkotónak be kellett mutatnia, hogy ez az érték milyen régi dologra emlékezteti és környezetében meg szeretné óvni.

Pályázat célja volt az értékkommunikálás, a pályázók megyei identitástudatának és a szülőföldjükhöz kötődésük megerősítése, ismereteik bővítése a helyi és megyei értékekről.

Háromtagú szakmai zsűri a kisfilmeket többször és több szempontból is megnézte, és az alábbi döntés született:

  1. helyezett Kovács Lóránt. Alkotásának a címe: Kerekegyháza értékei

2. helyezett Nagy Ninett. Kisfilmjének a címe: A Kondor-tó

  1. helyezett Vinkó Kitti. Rövidfilmjének címe: Felcseperedés a szanki horgásztónál

Szeretettel gratulálunk mindhárom helyezettnek!

Az alábbiakban a zsűri egyik tagjának az értékelését olvashatják:

Kovács Lóránt: Kerekegyháza értékei

Kerekegyháza három helyi és megyei értékét mutatja be. Az információkat, az értékek megnevezését, egy-egy jellemzőjét, különlegességét feliratokból és képek alapján tudjuk meg.  Különösen szépek a Kunpusztai Református templomról készült téli, havas képek.  Megfelel a felhívásban foglaltaknak (kivéve, hogy nem egy, hanem három értékről szól, de ez inkább a javára mondható el). A film láttán, az információk alapján kedvünk lesz megnézni ezeket az értékeket, részt venni a rendezvényen. A legkevésbé az Aratófesztiválra vonatkozó rész nyerte el a tetszésemet, mivel pont az aratás nem jelenik meg rajta és a másik két érték bemutatása sokkal inkább személyes és színvonalasabb. -olvasható az egyik zsűritag értékelésében.

 Nagy Ninett: A Kondor-tó

 A tó már nem létezik, kiszáradt, véglegesen, ezt többször is elmondja az alkotó a filmben, és tulajdonképpen ennek a kiszáradt tónak állít emléket a film. Szépek a felvételek, nagyon szépen indul a film, ahogyan elvezet a bemutatni szánt tóhoz. Szép a szöveg, ahogyan a saját szavaival mesél a készítő, de mivel a tó már nem létezik, tulajdonképen egy nem létező értéket mutat be, ezt már nem lehet megóvni. A Kunpuszta szépsége viszont megragadja az embert, de a film koncepciója nem ennek bemutatása, mégis magával ragadja az embert a Kondor-tóból és környékéből megmaradt táj, építmények, emlékek.  

Vinkó Kitti: Felcseperedés a szanki horgásztónál

Nagyon kedves, személyes film. Teljes mértékben megfelel a felhívásban foglaltaknak. Kiválasztott egy számára kedves helyi értéket, bemutatja igen szép felvételekkel és szereplőkkel, a múltra fotókkal utal. Felirat vagy szöveg hiányában azonban magáról a tóról, történetéről keveset tudunk meg, de ezért kárpótol a film kedvessége.

Mindhárom filmet hamarosan közzétesszük a https://www.facebook.com/bacskiskunamimegyenk Facebook oldalon!

 

További híreink

Hajós

2024. 07. 24.

A Hajósi Barokk Kastély története

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete. VIDEÓ

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben

Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. VIDEÓ

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon a kiskunfélegyházi Thermal fürdőben!

A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. VIDEÓ

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Kunszállás

2024. 07. 17.

Órák Háza

Vármegyei értéktárunk része - VIDEÓ

2024. 07. 17.

[ Kunszállás ]

Design by WEBORIGO