

Az egészséges ételek, konyhai praktikák nagy ismerői a tapasztalt konyhatündérek, a nagymamák. A szinte misztériumnak számító, elleshetetlen titkok őrzői elbűvölő ételeket varázsoltak az asztalra sokszor szinte a semmiből. Ezt a tudást, praktikát szeretnénk átmenteni a jelennek és a jövő generációinak, hogy még sok-sok éven át ne csak az emlékeinkben éljenek tovább ezek a csodálatos, felejthetetlen ízek.
A „Nagyanyámtól tanultam” receptgyűjtő és gasztronómiai feltáró kaland a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kezdeményezésével indult útjára, amelynek célja a térségi identitás erősítése, az értékeink megismerése, hagyományaink ápolása a gasztronómiában is. Bács-Kiskun megye különösen gazdag alapanyag- és íz világa lehetővé teszi, hogy egy színes, kalandos utazást tegyünk településeink elfeledett és máig virágzó konyhaművészetében. Az értékeink, régi ízeink megőrzése a fiatalok számára is át tudja örökíteni hagyományos konyhánk titkait.
A globalizálódó világban természetes jelenség, hogy egy-egy étel új értelmezést kap és megváltozik, formálódik. Ezek a folyamatok a változó környezet kihívásainak is eleget téve színesítik, gazdagítják gasztronómiánkat. Nemzetközi konyhák, főzőműsorok alakítják ízlésvilágunkat, változtatják meg a magyar gasztronómiához fűződő viszonyunkat, de sarkallnak arra is, hogy az alapértékek megőrzésével óvjuk a nemzeti konyhánk büszkeségeit.
A “Receptre Fel Bács-Kiskun” program részeként a települések, térségek gasztronómiáját összegyűjtve, rendszerezve elkészül egy térségi receptes könyv, amely a hozzávalókkal, elkészítés módjával, fényképekkel lesz hivatott rögzíteni a gasztronómiai kalandozást. Különleges élmény lesz az olvasónak a régi recepteket böngészni, elképzelni a régi konyhákat, tűzhelyeket, nagyanyáinkat, ahogy egész nap tüsténkedtek, s nemcsak ételt, hanem a melegséget is a család asztalára varázsolták.
2018 júliusától pályázat formájában két térségben és ezen belül 13 településen indul útjára a receptgyűjtés. A beérkezett pályamunkákat egy szeptemberi rendezvényen a készítője be is mutathatja a nagyközönségnek, amely ételeket szakmai zsűri fogja értékelni. A receptek gyűjtése leves, főétel, desszert főkategóriában történik. Az értékelésnél fontos szempont a régi ízek új technológiával történő előállítása, a térségre, településre jellemző stílusjegyek, a különleges ízvilág, a helyi termékek felhasználása és az étel tálalása is.
A pályázat kifejezett célja, hogy az egészséges, egyszerűen előállítható ételek és a településre különösen jellemező gasztro-titkok napvilágra kerüljenek. Nem az ételek ismertsége, népszerűsége vagy gasztronómiai attraktivitása a legfontosabb szempont. Az egyszerű ételek, a magyar népi konyha, mindig sikerrel alkalmazkodott a környezeti, történelmi kihívásokhoz és éltette egészségben megyénk lakóit. Fontos, hogy ez az alkalmazkodóképesség, amely jellemzi a magyar konyhát megőrződjön, hozzásegítse a jövő generációit a helyben boldoguláshoz, megismertesse őket az egyszerű konyhában rejlő nagyszerűséggel, csodával.
A felhívásban résztvevő Tiszakécskei térség települései:
Tiszakécske, Lakitelek, Szentkirály, Tiszaalpár, Tiszaug.
A felhívásban résztvevő Kiskunmajsai térség települései:
Kiskunmajsa, Csólyospálos, Kömpöc, Szank, Móricgát, Jászszentlászló, Bugac, Bugacpusztaháza.
A receptek beérkezésének határideje: 2018. augusztus 24.
Bővebb információ: Mayer Andrea; Telefon: +36-30/953-6208;
E-mail: mayer.andrea@bacskiskun.hu
Versenyfelhívás: http://adattar.bacskiskun.hu/nagyanyamtol/Versenyfelhivas_Nagyanyamtol_tanultam.doc
Jelentkezési lap: http://adattar.bacskiskun.hu/nagyanyamtol/Jelentkezesi_lap_Nagyanyamtol_tanultam.doc
Plakát: http://adattar.bacskiskun.hu/nagyanyamtol/nagyanyamtol_plakat.pdf
2025. 05. 22.
2025. 05. 22.
2025. 05. 21.
2025. 05. 21.
2025. 05. 20.
2025. 05. 20.
2025. 05. 20.
2025. 05. 20.
Hajós
2025. 05. 20.
2025. 05. 20.
[ Hajós ]
Apostag
2025. 05. 19.
2025. 05. 19.
[ Apostag ]