Ezért lesz Bács-Kiskun is nyertese a vasútfejlesztésnek

TOP-fejlesztések
A teherforgalom döntő részének vissza kell kerülnie a vasútra – ebből a szempontból is stratégiai fontosságú a Budapest- Belgrád vasútvonal felújítása – hangzott el szerdán Kiskunhalason egy szakmai konferencián.

A 140 éves Budapest-Belgrád vasútvonal a leginkább elavult vasúti szakasz Európában, miközben kulcsszerepe lenne nem csak a kontinens áruszállításában, hanem a Nyugat-Balkán uniós integrációjában is. Erről Firbás György logisztikai szakértő beszélt a kiskunhalasi Városházán megrendezett eseményen.

Mint elmondta, Magyarországon egy négyzetkilométerre 20,5 méter gyorsforgalmi út jut, amivel Európában – meghaladva többek között Németországot és Ausztriát is – a top 5-be, világviszonylatban pedig a top 10-be tartozunk.

„Ugyanakkor szakmai körben ismert az úgynevezett Los Angeles effektus: ha kétszer nyolcsávos autópályát építünk, akkor kétszer nyolc sávon lesz dugó, vagyis nem ez a jövő, szükség van a vasúti reneszánszra” – tette hozzá a szakértő.

Firbás György hangsúlyozta: nem csak Szerbia és Magyarország, hanem az egész Európai Unió érdekét is szolgálja, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal megújuljon, hiszen ez része annak a korridornak, amely a görög és montenegrói kikötőket összeköti a Baltikummal. A személyközlekedés felgyorsulásával, a közúti teherforgalom átirányításával és a logisztikai lehetőségek kihasználásával Magyarország, és ezen belül Bács-Kiskun megyei is nyertese lesz a beruházásnak.  

A vasúti reneszánszt jelezi – amint arról Oszter Vilmos, a Közlekedésfejlesztési Kutatóközpont munkatársa beszélt –, hogy a régió más vasútvonalain is komoly vasútfejlesztések történnek. Például az Arad-Békéscsaba vonalon vagy éppen Horvátországban. Ezek a korridorok erősíthetik és szükség esetén tehermentesíthetik egymást.

A konferencián szerb részről Milan Vučinić mutatta be a felújítás alatt álló vasútvonal mentén működő, illetve tervezett szerbiai logisztikai központokat. Mint mondta, már jelenleg is érezni a beruházás gazdaságélénkítő hatását.

A konferencia az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg-IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

A témáról bővebben a Bács Megyeháza decemberi számában olvashatnak majd.

További híreink

Kunadacs

2024. 05. 17.

Bács-Kiskun motívumvilága -Kunadacsi övveret

A vármegyei értékmentő munka egyik büszkesége az a Motívumos könyv, melyben igyekeztünk megmutatni az ősi mintáktól, egészen napjainkig használatos motívumokat. Mindennapjainkban köszönhetnek vissza akár egy bútordarabon, ékszerben, mézeskalácsban, bőrdíszműveken, edényzeten, vagy egy-egy ruhakölteményben, melyből a nagyközönség is láthatott tizenegy csodálatos minta kollekciót már.   A motívumos könyvet forgatva feltárulnak előttünk gazdag kultúránk csodálatos hagyatékai. Ezekből szemezgetünk hétről hétre, hogy Önök is megismerjék, és rácsodálkozzanak talán éppen a saját településük csodáira.  

2024. 05. 17.

[ Kunadacs ]

Ballószög

2024. 05. 16.

Lezajlott a vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő

2024. május 13-án hétfőn tartotta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata a „Nemzeti értékek versenye 2024” ifjúsági vetélkedő döntőjét Ballószögön a Faluházban.

2024. 05. 16.

[ Ballószög ]

2024. 05. 16.

Német népviseletre pályázhatnak

Az önkormányzat támogatni kívánja 2024-ben is a teljes autentikus magyarországi német (lehetőleg bácskai) népviselet, illetve a viselet egy vagy több elemének megvásárlását.

2024. 05. 16.

Kiskőrös

2024. 05. 13.

Népünnepély felsőfokon

Az Év Emlékhelye lett a kiskőrösi Petőfi Sándor Szülőház és Emlékmúzeum. Ez a történelminek is nevezhető ünnepi program is részét képezte a Kiskőrösi Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztiválnak. Annál is inkább, mert itt, a helyszínen adta át Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a különleges elismerést dr. Filus Erika múzeumigazgatónak és Domonyi László polgármesternek.  

2024. 05. 13.

[ Kiskőrös ]

Csengőd

2024. 05. 10.

Minibölcsőde Csengődön: átadták az utolsó TOP-beruházást

Tizennégy családnak nyújt mindennapi segítséget az a minibölcsőde, amelyet Csengődön adtak át csütörtökön. Ez a beruházás volt az utolsó, amely a Terület és Településfejlesztési Operatív Program, vagyis a TOP keretében valósult meg Bács-Kiskunban.

2024. 05. 10.

[ Csengőd ]

2024. 05. 09.

Tanácsülés

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács mai ülésén ismét elhangzott: gyors és átfogó cselekvésre van szükség a Homokhátság vízmegtartása, vízpótlása érdekében.

2024. 05. 09.

Design by WEBORIGO