Bács-Kiskun Meseföld

közügyek Vármegyénk értékei
Megyei identitásfejlesztés

Mi tesz boldoggá Bács-Kiskunban? Mi határozza meg helyi, megyei kötődésünket? Bács-Kiskun megye az otthonunk, ahol mindennapjainkat éljük, családunk és hagyományaink révén itt vannak a gyökereink, és itt tervezzük a közös jövőt. Ebben a közösségben, ezen a földön.

A helyi közösségek fontos szerepet játszanak egy-egy település, sőt megyénk életében, ezért fontosnak tartjuk ezek kialakítását, megőrzését. Ehhez a feladathoz nyújt segítséget a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat több programja is, amelyek a megyei identitás erősítését szolgálják. 2019 júniusában indult útjára programunk, és egészen 2022 decemberéig sokféle program­elemmel segíti céljaink megvalósítását. Több területen bevonjuk a lakosságot nemcsak résztvevőként, hanem aktív együttműkö­dő­ként is.

 

HÁROM DIMENZIÓ

A felnőttek segítségével történeteket, motívumokat és helyi értékeket gyűjtünk, a gyermekekhez mesekönyvvel és társasjátékkal szólunk. A fiataloknak 3D nyomtató segítségével a helyi értékek nyomtatását mutatjuk be, ami a modern kor technológiáját alkalmazza a település múltjának megőrzéséhez. A 3D nyomtatás minél szélesebb körű megismertetéséért pályázatunk segítségével 11 nyomtatót vásároltunk, amelyek 11 járásunk művelődési házába és iskoláiba kerülnek. A fiatalok itt szakkörökön és bemutató foglalkozásokon ismerhetik meg működését, és megtapasztalhatják, hogy egy kis hozzáértéssel milyen csodák elevenednek meg a 3D technológiával.

 

TÁBOROK

Az általános iskolás korosztály számára 5 napos táborokat szervezünk az iskolai szünetek idején, amikor tematikus foglalkozásokon a mesékhez, történetekhez kötődve ismerhetik meg megyénk értékeit, kiválóságait, hagyományait.

 

FÓKUSZBAN A HELYI ÉRTÉKEK

A családoknak rendezvényeinken mutatjuk be Bács-Kiskun sokszínű értékeit, legyen az zene vagy helyi termék. A helyi közösségek vezetői számára képzéseket szervezünk, hogy feltárjuk a lehetőségeket, valamint jó példákon keresztül adjunk ötleteket.

A helyi kistermelők bevonásával értékkosarakat és élményláncokat alakítunk ki, amelyek segítenek megerősíteni a helyi kapcsolatokat és a turizmust, valamint minél szélesebb körben megismertetni a termékeket.

 

MESÉS BÁCS-KISKUN

A hamarosan megjelenő Meseföld című mesekönyvünket ajánljuk figyelmükbe, amelyből a mellékletben kapnak kóstolót, és megismerkedhetnek az alkotókkal is. A Meseföld közös munka, összefogás eredménye, amelyben a lakosság is fontos szerepet kapott. Az egy évvel ezelőtt kezdődött gyűjtésből hamarosan megjelenik a gazdagon illusztrált 20 mesét tartalmazó könyv, ezt nemsokára követi a nagyobbaknak szóló Legendárium 50 izgalmas, a megye településeihez kapcsolódó történettel.

Pszichológusok és pedagógusok írásai is alátámasztják a mese és a mesélés kiemelkedő szerepét a gyermek fejlődésében, míg felnőttkorban egy-egy jó történet a lelki egészség megőrzését segíti. Ehhez szeretnénk hozzájárulni a két kötettel, egyúttal megerősíteni, szorosabbá tenni kötődésüket a településükhöz, valamint Bács-Kiskun megyéhez. Bízunk abban, hogy minél többen ráismernek településükre, és különösen szívesen mesélik ezeket a történeteket gyermeküknek otthon, elalvás előtt, vagy az óvodában, iskolában.

 

RAJZFILMEK KÉSZÜLNEK

A mesék alaposabb megismerését és népszerűbbé tételét segíti két rajzfilm is, amelyek elkészítésében Mikulás Ferenc és a Kecskemétfilm lesz a partnerünk. Nevük fémjelzi többek között a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot, amely a közelmúltban kapta meg a Hungarikum kitüntető címet. Az elkészült filmeket rendezvényeinken láthatják, eljuttatjuk a megye oktatási intézményeibe, sőt megtekinthetik Bács-Kiskun YouTube-csatornáján. Hisszük, hogy a meseolvasás mellett az igényes mesefilmeknek is fontos a szerepük a szabadidő minőségi eltöltésében.

Oláh Edit

További híreink

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

2024. 04. 25.

Mentsük meg a tanyákat!

A hungarikumnak számító magyar tanya különös szerepet tölt be Bács-Kiskun vármegye életében; a XVII. századtól meghatározó része hazánk társadalmi- gazdasági berendezkedésének. 

2024. 04. 25.

Kecskemét

2024. 04. 23.

Csatlakoztunk a TeSzedd! akcióhoz

Tizenkettedik alkalommal indult el a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció. A Föld napjához időzített programhoz a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata, a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzati Hivatal, valamint a BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársai is csatlakoztak.

2024. 04. 23.

[ Kecskemét ]

Design by WEBORIGO