550 éves Fehértóról a Nádasnál

két folyó közt

A kunfehértói tóparton szép időben gyülekeztek azok, akiket érdekel a település, a fürdő az egykori puszta története. 550 éves Fehértó, 93 éves a modern strand, így erre emlékeztek a helyi önkormányzat szervezésében szeptember 6-án, a volt Nádas csárda árnyékában helyiek és elszármazottak.

Huszár Zoltán polgármester köszöntötte a résztvevőket a csárda mellett. Megköszönte a Pásztortűz Egyesület munkáját a tanösvény egyik információs táblájának megújításában. Elmondta, hogy fontosnak tartja, hogy a fehértói múltat ne hagyjuk feledésbe veszni, emlékezni kell a régi időkre. A Gózon István Irodalmi Kör saját verseit olvasta fel, amelyeket Fehértó, a puszta, a falu és a tópart ihletett. 
Végső István történész egy kis "időutazásra" hívott mindenkit a régi nádasok, betyárok, vadászatok történeteivel fűszerezett Fehértó puszta egykori világba. 


1473-ban Tóth Domokos, a kunok kapitányának lakhelye Fehértó. Így ez az első okleveles említése a területnek, vagyis 550 éve említették először írásos források. De találtak itt nagyon értékes ezüst és arany régészeti leleteket a 16. századból is, Szilády Áron református lelkész révén.   
A 93 évvel ezelőtti strandfejlesztés fontosságára is kitért a történész, de az 1945 utáni idők innovációit is részletesen igyekezett bemutatni. Az üdülőterület, a tanácselnökök szerepe a folytonosan növekvő látogatói létszámról is képet adott. 
A jelenlévők a hozzászólásaikkal, anekdotákkal, élettörténetekkel bővítették a megjelentek ismereteit. Erdőtűz, a tó kiszáradása, a fehértói puma kilövése, az egykori fellépők (Honthy Hanna, Rátonyi Róbert stb.), birkapörköltfőzések, a táborok felépítése, fásítás, szélmalom, Várhely, Templomdomb, jánoshalmi búcsúk utáni strandolások kapcsán számos történet került kibontásra. 
Végső István, aki a település eddigi utolsó helytörténeti könyvét írta, reményét fejezte ki, hogy ezeket a régi kunfehértóiak által elmondott történeteket össze tudják majd gyűjteni egyszer, és meg tudják valamiképpen jelentetni.

Fotó: Pásztor Gergely

További híreink

Tiszakécske

2024. 07. 26.

Csobbanjon Bács- Kiskunban sorozat

VIDEÓ - A Kerekdombi Termálfürdőt és annak különlegességeit is bemutatjuk.

2024. 07. 26.

[ Tiszakécske ]

Hajós

2024. 07. 24.

Értéktár sorozat: Hajósi Barokk Kastély - VIDEÓ

A vármegyei értéktár részét képező Hajósi Barokk Kastély művészettörténeti és kultúrtörténeti szempontból az Alföld egyik legjelentősebb épülete.

2024. 07. 24.

[ Hajós ]

2024. 07. 23.

Lomilottó, KerekKocka, bűnmegelőzés: újra lehet pályázni önkormányzati jógyakorlatokkal 

Folytatódik a Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok Program, amelynek célja, hogy feltérképezze és ismertté tegye a települési jógyakorlatokat. A több minisztérium által is támogatott pályázat nyertesei pénzjutalomban is részesülnek. 

2024. 07. 23.

Lakitelek

2024. 07. 18.

Mártózzon meg a Tőserdőben - Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat

VIDEÓ - Tősfürdő mellett a Holt-Tiszában is megmártózhatunk. Sőt, a Lakitelekhez tartozó népszerű üdülőterület még ennél is többet kínál. 

2024. 07. 18.

[ Lakitelek ]

Érsekhalma

2024. 07. 17.

Épületenergetikai fejlesztés Érsekhalma településen - projektindítás

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Épületenergiai fejlesztés Érsekhalma településen” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00043). A projekt keretében 65,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból három központi épület energetikai fejlesztése valósul meg.

2024. 07. 17.

[ Érsekhalma ]

Kiskunfélegyháza

2024. 07. 17.

Csobbanjon Bács-Kiskunban sorozat II.

VIDEÓ - A Bács-Kiskun fürdőit és strandjait bemutató sorozatunk következő helyszíne a Félegyházi Termál Parkfürdő. 

2024. 07. 17.

[ Kiskunfélegyháza ]

Design by WEBORIGO