Templom hegy régészeti emlékhely

Tázlár - Kiskőrösi járás

A lelőhely a faluból Soltvadkertre vezető műúttól É-ra, a holland hajógyártól közvetlenül Ny-ra terül el, a környék egyik legismertebb régészeti lelőhelye, amelyet a nép nyelve, pontosan emlékezvén a régi időkre tartott meg.

A szakrális területen ma kopjafa és egy kereszt őrzi az ősök emlékét, ahol rendszeresen tartanak megemlékezést és ökumenikus istentiszteletet.

Az ásatás különlegességének nevezte a régész azt, hogy a középső árokban egy olyan csontvázra találtak, amely a közösségből kivetett és rendellenesen, hasra fektetve, hátra kötözött kézzel eltemetett férfié volt, akit a többi sírban eltemetettekkel ellentétes irányban tájolva találtak meg. A régész szerint a halott fejéhez elhelyezett három sarló feltételezhetően a visszajáró halottól való félelemből fakadt. A férfi eltemetésének módjából, valamint abból, hogy nem sírgödörbe, hanem az árokba temették, arra lehet következtetni, hogy a közösség ellen bűnt elkövető személy csontváza került elő.

Feltűnő érdekesség, hogy a sírok túlnyomó többsége nem a megszokott Ny-K-i irányban volt tájolva, hanem DNy-ÉK, sőt D felé elhajolva, azaz a fej volt DNy-D-i irányban.

 A külső árokból számos vasszerszám, balta, kapa, sarló, két sarkantyú, ún. juhnyíró olló, övcsat, kés, ajtóvasalás, abroncsos favödör, számos középkori tégla, ép malomkő, nagy mennyiségű, nagyobb és égett kőtöredék, köztük sok faragott kváderkő került elő, ami a templom erőszakos pusztulására utalt.

A leletek a Kiskunhalasi Thorma János Múzeumba kerültek be megőrzésre.

Kapcsolat

Tázlár

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Népi locsolkodás

arrow

Tázlár

event card

Beniczky kastély Tázlár-Felsőtelep

arrow

Tázlár

event card

Advent

arrow

Tázlár

event card

Katolikus templom

arrow

Tázlár

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Értékeink

chevron left
event card

Tázlár - Templomhegy

arrow
A mai Tázlártól Nyugatra elhelyezkedő Templomhegyen egy többkorszakú régészeti lelőhely és emlékhely található. A 2003-2004 és 2012-2018 között zajló feltárások eredményeként a helyszínen szarmata, Árpád-kori és középkori időszakra utaló régészeti jelenségek kerültek elő.

Tázlár

chevron right
Design by WEBORIGO