Kobolya Sajtműhely, Népi halászszerszám-készítés
Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze.
Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze.
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/9009R45MdXtEi0v8cOjLiYWtJdYukAULb-metaMDEuSlBH-.jpg)
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/900xbZKdzoicRgoiN4eOnTH1xrFNlXVTr-metaMTIwOTAwODRhIGNvcHkuanBn-.jpg)
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/900pzC0Hal25HGvi2s0lEEC1Gnip3n5Sn-metaMTEwMjQzOTI2XzIzMjI2MDc4MjEzNjgxOTJfMTQ1ODA3NjQ2OTE2NzY2MjI0M19vLmpwZw==-.jpg)
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/900vi1WQpDB066YHhsiLL6A7fnRPx3CWH-metaMjAxOTEwMTNfMTYyNDU4LmpwZw==-.jpg)
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/900pgy4iBWbRupL8LtxePIx3Zc1UZ2Mdp-metaQ3NvYmJhbnRvbWFqb3JfMzEuanBn-.jpg)
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/900g1JoctywjilGzgTwkRcyciDx7m8Jmv-metaQ3NvYmJhbnRvbWFqb3JfMzMuanBn-.jpg)
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/900NsIOher1n2f7vg9mBksCdExqCaoDRH-metac2FqdG9rLmpwZw==-.jpg)
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/9009iOiM0sIBF6drdrqAAbMdpVPjlokz0-metabWFsb21rw7Z2ZXMuanBn-.jpg)
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/900aSemVJ0vV771iiDF2PE5V5GXc4tBh0-metadMOhcmxhdDIuanBn-.jpg)
![](https://www.bacskiskun.hu/storage/gallery-items/February2023/9009R45MdXtEi0v8cOjLiYWtJdYukAULb-metaMDEuSlBH-.jpg)
A sokoldalú Pencz családból az édesapa révén népi iparművészeti tevékenységgel, a halászszerszám-készítéssel, halászeszközökkel, a fiú jóvoltából a sajtkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg Bajától délre egy kis településen, Dunafalván.
Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze. Munkássága nemzeti értékként 2017-ben a Bács-Kiskun Megyei Értéktár része lett. 2002-ben nyerte el a népi iparművész címet. 2003-ban, a budavári Mesterségek Ünnepén az Év mestere lett.
Mesterségét családi örökségként kapta. Autentikus technikával: kenderrel, fával, vesszővel dolgozik. Halászeszköz-bemutatót tart. Munkássága része - az eszközök (dobóháló, milling, kece, varsafélék, tapogatófélék, emelőhálók, szigonyok) készítésén túl - a kishalászattal kapcsolatos hagyományok ápolása, a halak életterének és életmódjának az ismerete.
A Pencz Pál által vezetett Kobolya családi gazdaság szabadon legeltetett állatok (jersey tehénállomány, mangalicák, baromfik) tartásával, kézműves sajtkészítéssel, magaságyásos veteményes kertműveléssel és vendégház üzemeltetéssel foglalkozik. A gazdaság alapját a 18 fejős jersey fajtájú tehén adja. E kis termetű szarvasmarha teje magas fehérje és zsírtartalommal rendelkezik. A Kobolya Sajtműhely ebből készíti a 2020 Év Kiváló Terméke Díjban részesített tejtermékét.
Szekszárdon, Baján és Mohácson árulnak a helyi piacokon. Ezen kívül számos kiváló étteremnek és borászatnak is szállítanak sajtjaikból. A vevőkkel közvetlen, szinte baráti kapcsolatot ápolnak, ettől kapnak sajtjaik történetet, lelket. Minden egyes guriga sajt más és más, ez a változatosság teszi egyedivé, élettel telivé termékeiket.
Fő zászlóshajó a termékpalettán a 2-3 hónapig érlelt „falvi félkemény” és a „falvi lyukas”, melyek kiválóan illenek fehér és könnyű vörösborokhoz egyaránt. A piacok kedvenc gyúrt típusú sajtja a „gömböc”, melynek kérge füstös, belül omlós, lágy ízű sajtot takar. Karakteres ízű, nagy lyukú a Dunafalváner. Sűrű, krémes joghurtjuk számos étel kiváló alapanyagaként vált elismertté.
Tevékenység:
Hagyomány ápolás
Kulturális ismeret
Gasztronómiai ismeret