Kobolya Sajtműhely, Népi halászszerszám-készítés

Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze.

Kobolya Sajtműhely, Népi halászszerszám-készítés

Dunafalva - Bajai járás

Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze.

A sokoldalú Pencz családból az édesapa révén népi iparművészeti tevékenységgel, a halászszerszám-készítéssel, halászeszközökkel, a fiú jóvoltából a sajtkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg Bajától délre egy kis településen, Dunafalván.

Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze. Munkássága nemzeti értékként 2017-ben a Bács-Kiskun Megyei Értéktár része lett. 2002-ben nyerte el a népi iparművész címet. 2003-ban, a budavári Mesterségek Ünnepén az Év mestere lett.

Mesterségét családi örökségként kapta. Autentikus technikával: kenderrel, fával, vesszővel dolgozik. Halászeszköz-bemutatót tart. Munkássága része - az eszközök (dobóháló, milling, kece, varsafélék, tapogatófélék, emelőhálók, szigonyok) készítésén túl - a kishalászattal kapcsolatos hagyományok ápolása, a halak életterének és életmódjának az ismerete.

A Pencz Pál által vezetett Kobolya családi gazdaság szabadon legeltetett állatok (jersey tehénállomány, mangalicák, baromfik) tartásával, kézműves sajtkészítéssel, magaságyásos veteményes kertműveléssel és vendégház üzemeltetéssel foglalkozik. A gazdaság alapját a 18 fejős jersey fajtájú tehén adja. E kis termetű szarvasmarha teje magas fehérje és zsírtartalommal rendelkezik. A Kobolya Sajtműhely ebből készíti a 2020 Év Kiváló Terméke Díjban részesített tejtermékét.

Szekszárdon, Baján és Mohácson árulnak a helyi piacokon. Ezen kívül számos kiváló étteremnek és borászatnak is szállítanak sajtjaikból. A vevőkkel közvetlen, szinte baráti kapcsolatot ápolnak, ettől kapnak sajtjaik történetet, lelket. Minden egyes guriga sajt más és más, ez a változatosság teszi egyedivé, élettel telivé termékeiket.

Fő zászlóshajó a termékpalettán a 2-3 hónapig érlelt „falvi félkemény” és a „falvi lyukas”, melyek kiválóan illenek fehér és könnyű vörösborokhoz egyaránt. A piacok kedvenc gyúrt típusú sajtja a „gömböc”, melynek kérge füstös, belül omlós, lágy ízű sajtot takar. Karakteres ízű, nagy lyukú a Dunafalváner. Sűrű, krémes joghurtjuk számos étel kiváló alapanyagaként vált elismertté.

Tevékenység:
Hagyomány ápolás
Kulturális ismeret
Gasztronómiai ismeret

Kapcsolat

profile Pencz József, Pencz Pál

call+36 70 382-4491

emailppencz@gmail.com

6513 Dunafalva Ady Endre utca 26

https://www.kobolya.hu
Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Csobbantó Major

arrow

Dunafalva

event card

Kobolya Sajtműhely, Népi halászszerszám-készítés

arrow
Pencz József hazánk egyetlen halászszerszám-készítő népi iparművésze.

Dunafalva

event card

DUNÁTÓL A HOMOKHÁTSÁGIG MEGATÚRA

arrow

Dunafalva

chevron right

Kapcsolódó eseményeink

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

"Hej Dunáról fúj a szél!"

arrow
Bács-Kiskun vármegye egydülálló tulajdonsága, adottsága, hogy a két folyó ölelésében számos vizes attrakciót is magáénak tudhat. Tisztelve, megbecsülve és óvva a Duna és a Tisza nyújtotta lehetőségeket, őrizzük múltjának értékeit és igyekszünk új elemekkel bővíteni az ideérkezők élménytárát. Szálláshelyek tekintetében Baja a legfőbb bázis, de alkalmi szálláshelyeket a településeken is lehet találni. Ugyanakkor egynapos kirándulás keretében is kellemes időtöltésre, élményszerzésre ad lehetőséget minden település.  1. Hajómalom és Halászati MiniskanzenHelyszín: Baja, Türr István kilátóA tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; természeti ismeret; gasztronómiai ismeret; A Duna teljes hajózható szakaszán ez az egyetlen működő, folyóvíz által hajtott hajómalom. A skanzen Baja legszebb pontjánál, a Sugovica és a Duna találkozásánál található. Csodálatos látvány maga a sétaút is, ami a kilátóhoz vezet.  2.Népi halászszerszám-készítés, Kobolya SajtműhelyHelyszín: 6513 Dunafalva, Ady E. u. 26.A tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; gasztronómiai ismeret; A sokoldalú Pencz családból az édesapa révén népi iparművészeti tevékenységgel, a halászszerszám-készítéssel, halászeszközökkel, a fiú jóvoltából a sajtkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg Bajától délre egy kis településen, Dunafalván.  Azért is számít kuriózumnak, mert a dunai halászok -bár egyre kevesebben vannak-  még ma is használnak sok eszközt őseik hagyatékából.   3.Hogyan öltöttek nagyanyáink? -  Bukovinai székely szálánvarrott keresztszemesHelyszín: Községi Könyvtár CsátaljaA tevékenység típusa: hagyomány éltetés  A csátaljai székelyek a bukovinai Istensegítsből jöttek, s hozták magukkal a bukovinai székely mintakincset. A mai napig élő hagyomány a székely varrottas készítése. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy átmentsék az utókornak a készítés folyamatát. 
chevron right
Design by WEBORIGO