Bajai halászlé

Baja - Bajai járás

Hal, vöröshagyma, paprika, víz, só és tészta – ezek a halászlé fő hozzávalói. Fontos, hogy a felsoroltakból mindig a legjobb minőségű kerüljön a bográcsba. A gondosan választott alapanyagokon túl a bajai halászlé népszerűségének és egyediségének valódi titka az a szeretet és figyelem, mellyel készítője a tányérunkba álmodja a sűrű, téglavörös színű levest. A sugovicai halászlegények öröksége, a bajai halászlé 2015 óta Hungarikum.

Több Kevesebb chevron down

Ajánlataink

chevron left
event card

Türr István Múzeum Baja

arrow

Baja

event card

Sugovica szabadstrand Baja

arrow

Baja

event card

Nagy István Képtár Baja

arrow

Baja

event card

Bajai Halfőző Fesztivál

arrow

Baja

chevron right

Hírek

chevron left
chevron right

Kapcsolódó eseményeink

chevron left
chevron right

Kapcsolódó útvonal ajánlataink

chevron left
event card

"Hej Dunáról fúj a szél!"

arrow
Bács-Kiskun vármegye egydülálló tulajdonsága, adottsága, hogy a két folyó ölelésében számos vizes attrakciót is magáénak tudhat. Tisztelve, megbecsülve és óvva a Duna és a Tisza nyújtotta lehetőségeket, őrizzük múltjának értékeit és igyekszünk új elemekkel bővíteni az ideérkezők élménytárát. Szálláshelyek tekintetében Baja a legfőbb bázis, de alkalmi szálláshelyeket a településeken is lehet találni. Ugyanakkor egynapos kirándulás keretében is kellemes időtöltésre, élményszerzésre ad lehetőséget minden település.  1. Hajómalom és Halászati MiniskanzenHelyszín: Baja, Türr István kilátóA tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; természeti ismeret; gasztronómiai ismeret; A Duna teljes hajózható szakaszán ez az egyetlen működő, folyóvíz által hajtott hajómalom. A skanzen Baja legszebb pontjánál, a Sugovica és a Duna találkozásánál található. Csodálatos látvány maga a sétaút is, ami a kilátóhoz vezet.  2.Népi halászszerszám-készítés, Kobolya SajtműhelyHelyszín: 6513 Dunafalva, Ady E. u. 26.A tevékenység típusa: hagyomány éltetés; kulturális ismeret; gasztronómiai ismeret; A sokoldalú Pencz családból az édesapa révén népi iparművészeti tevékenységgel, a halászszerszám-készítéssel, halászeszközökkel, a fiú jóvoltából a sajtkészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg Bajától délre egy kis településen, Dunafalván.  Azért is számít kuriózumnak, mert a dunai halászok -bár egyre kevesebben vannak-  még ma is használnak sok eszközt őseik hagyatékából.   3.Hogyan öltöttek nagyanyáink? -  Bukovinai székely szálánvarrott keresztszemesHelyszín: Községi Könyvtár CsátaljaA tevékenység típusa: hagyomány éltetés  A csátaljai székelyek a bukovinai Istensegítsből jöttek, s hozták magukkal a bukovinai székely mintakincset. A mai napig élő hagyomány a székely varrottas készítése. Nagy figyelmet fordítanak arra, hogy átmentsék az utókornak a készítés folyamatát. 
chevron right

Értékeink

chevron left
event card

Délvideki földikutya

arrow
Hazánk legveszélyeztetettebb gerinces állata, mely napjainkra közvetlenül a kihalás közelébe sodródott. A Kárpát-medence bennszülött állatfaja, mely Magyarországon és Szerbián kívül sehol a világon nem fordul elő. 

Baja

event card

Türr István kilátó országzászlóval

arrow
Türr István a XIX. század második felében korát megelőzően a polgárosodás-európaiság határozott előmozdítója volt. Az ő nevéhez fűződik a Korinthoszi-csatorna építése is, s számára állít emléket az 1938-ban épült kilátó. 

Baja

event card

Pencz József halász-szerszám készítő népi iparművész munkássága

arrow
Pencz József 1963-ban született Baján. Gyerekkorának nyári szüneteit a nagyszüleinél, Bácsszentgyörgyön töltötte, melyhez köthető a halas vizekhez való vonzódása. A kézzel való halászat és az egyszerűbb halászeszközök készítésének fortélyait nagyapjától tanulta. 

Baja

event card

Jánoska-eresztés

arrow
A Jánoska-eresztést minden évben május közepén tartják Baján. Az ünnep Nepomuki Szent Jánosról kapta a nevét, aki egy prágai pap és a királyné gyóntatója volt. 

Baja

chevron right
Design by WEBORIGO