Vármegyei Értéktár Bizottság

A BÁCS-KISKUN VÁRMEGYEI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG TEVÉKENYSÉGE

A cél az, hogy minél több települési önkormányzat fedezze fel a települési, megyei értéktárban rejlő lehetőségeket.

A Bizottság feladatai:

  • Szervezi a megye területén azonosított települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését.
  • Amennyiben a települési önkormányzat nem hoz létre Települési, illetve Tájegységi Értéktár Bizottságot vagy nem bíz meg a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény 3. § (4) bekezdése szerinti települési szervezetet, a Bizottság dönt a Bizottságnál kezdeményezett, illetve a települési önkormányzatok által átvett és a Bizottsághoz továbbított, településhez, tájegységhez kapcsolódó érték települési, tájegységi értékként történő felvételéről és ilyen értékként történő nyilvántartásáról.
  • A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökéhez beérkező javaslatokat megvizsgálja, és a megyei értéktárba való felvételéről a javaslat benyújtását követő 90 napon belül dönt.
  • A megyei értéktárba felvett nemzeti értékek adatait az értéktárba történő felvételt követő harminc napon belül bejelenti a Hungarikum Bizottság részére.
  • Javaslatot tehet egyes értékeknek a Magyar Értéktárba való felvételére.
  • A javaslat szerinti nemzeti érték megyei értéktárba történő felvételére vonatkozó döntést követő nyolc napon belül kezdeményezi a megyei értéktárban nyilvántartott nemzeti érték megnevezésének az önkormányzat honlapján való közzétételét.
  • Javaslatot tehet a Hungarikum Bizottság felé a Magyar Értéktárban nyilvántartott kiemelkedő nemzeti értékeknek hungarikummá nyilvánítására. 

A Bizottság elnöke:

  • a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökéhez beérkező javaslatokat megvizsgálja, alaki vagy tartalmi hiányosság esetén a javaslattevőt hiánypótlásra hívja fel, illetve szakvéleményt kér szakmai szervezettől, intézménytől, és ezt követően terjeszti a javaslatot a Bizottság elé,
  • a javaslattevő kérelmére jogosult a hiánypótlási határidő meghosszabbítására,
  • természetes vagy jogi személy részére, annak kérésére a Bizottság illetékességi körébe tartozó értékek vonatkozásában a Bizottság korábbi döntéséről kivonatot adhat ki.

Kapcsolat

6000 Kecskemét Deák Ferenc tér 3.

www.bacskiskun.hu
Több Kevesebb chevron down

Értéktár

chevron left
event card

Zsigóné Kati népi iparművész alkotói munkássága

arrow
Zsigóné Kati népi iparművész, tojásfestő művész Kecskeméten született, ahol a mai napig él és munkálkodik. Számára az igazi boldogságot az alkotás öröme, a hagyományok ápolása és a tanítás jelenti. 

Kecskemét

event card

Zsidó temető

arrow
A zsidók jelenléte Tasson a XVI. századig vezethető vissza. A környék legrégebbi hitközsége volt a tassi, utolsó zsinagógájuk 1834-ben épült.

Tass

event card

Volt Latinovits Endre Kúria

arrow
A kastélyt Latinovits Miklós építette 1800-ban, majd a későbbiekben Latinovits Pál, majd Latinovits Endre tulajdonába került. Érdekessége, hogy alatta nagy kiterjedésű pincerendszer található. 

Bácsborsód

event card

Veránka-sziget

arrow
Veránka nem csak országos, hanem nemzetközi hírű településrésze Érsekcsanádnak. 

Érsekcsanád

event card

Vargáné Bodor Judit paszománykészítő tevékenysége

arrow
Vargáné Bodor Judit munkásságával egy régi mesterséget keltett életre Lakiteleken. Paszománykészítő tevékenysége igen ritka, kevesen vannak hazánkban, akik ezzel a szakmával foglalatoskodnak. 

Lakitelek

event card

Vadkerti-tó

arrow
A mintegy 75 hektár nagyságú, vízcsepp alakú tó északnyugaton elkeskenyedik, a déli részen pedig kiszélesedik, a tó fenekét laza és finom szemcsés iszap borítja. Vizének kémiai összetétele jótékony hatással van a reumatikus bántalmak enyhítésére. 

Soltvadkert

event card

Uszódi táncok – Uszódi Gubbantós

arrow
Uszód községben nagy múltra tekint vissza a hagyományőrzés, melyről kevés írásos dokumentum maradt fenn, de a régi nóták és tánclépések nemzedékről nemzedékre szállnak.

Uszód

event card

Uszódi népviselet

arrow
A múlt században Uszódon a népviselet nagy divatnak örvendett. Napjainkban már inkább csak az idősebb korosztályra jellemző, hogy hordja a régmúlt hagyományait idéző ruhákat. 

Uszód

event card

Uszódi kézi hímzés

arrow
Az uszódi kézi hímzés szín- és formavilága hasonlít ugyan a kalocsai hímzéshez, mégis eltér attól. Ez adja egyediségét, amely kifejezetten a településre jellemző.

Uszód

event card

Univer Erős Pista

arrow
A Piros Arany után a második legkedveltebb paprika készítmény a hazai piacon. Különlegessége, hogy durvára darált paprikát tartalmaz, így a termék íze mellett annak esztétikai értéke is szerepet kap. 

Kecskemét

event card

Túzok (Otis tarda)

arrow
A túzok nagytermetű, erős testfelépítésű, hosszú és vaskos lábú madár. Hazánk legnagyobb szárazföldi szárnyasa és egyben a világ legnagyobb tömegű repülni képes madara. 

Dunavecse

event card

Türr István kilátó országzászlóval

arrow
Türr István a XIX. század második felében korát megelőzően a polgárosodás-európaiság határozott előmozdítója volt. Az ő nevéhez fűződik a Korinthoszi-csatorna építése is, s számára állít emléket az 1938-ban épült kilátó. 

Baja

chevron right
Design by WEBORIGO