Mesélő szobrok - Bács Apó és Kunpajti

Bács apó a Meseföld című könyv egyik karaktere. 

Mesélő szobrok - Bács Apó és Kunpajti

Bács apó a Meseföld című könyv egyik karaktere. 

Bács apó egy idős, de szikár pásztor, akinek a szeme még most is olyan kéken ragyog, mint a feje felett az ég. Bács apó egész életében kecskéket legeltetett, öregségére azonban csak egy állata maradt – Tóbiás. Ez a huncut kecske sokkal jobban a szívéhez nőtt, mint akármelyik másik. 
Egy szép napon Bács apó azt vette észre, hogy Tóbiás ül és béget, ahelyett hogy állna és mekegne. Aggodalmában segítséget kér a szomszédjától, Kun pajtitól, aki rájön, hogy Tóbiás a kert végében erjedő cefrétől lett beteg és pityókás, annak fogyasztása okozza ezt a különleges viselkedést. 

 

A "Hírös kecske" című mese több tanulságot hordozhat magában: 

1.    Elfogadás és szeretet: A mese arra ösztönöz, hogy elfogadjuk másokat olyannak, amilyenek, még akkor is, ha különlegesek vagy furcsának tűnnek. Bács apó szeretetteljesen viseltetik Tóbiás felé, még akkor is, amikor a kecske viselkedése megváltozik. 
2.    Megértés és empátia: Az történet arra buzdít, hogy próbáljunk megérteni mások helyzetét, és empatikusan viszonyuljunk hozzájuk. Bács apó és Kun pajti először meglepődnek Tóbiás viselkedésén, de végül rájönnek, hogy a kecske csak a pálinka hatása alatt álló állapotban van. 
3.    A következmények viselése: A mese azt mutatja, hogy minden cselekedetnek lehetnek következményei. Tóbiásnak megváltozik a viselkedése, miután megkóstolta a pálinkát. Ez arra emlékeztet minket, hogy gondosan meg kell fontolnunk a döntéseinket, mert azok hatással lehetnek ránk és másokra. 
4.    Az értékek fontossága: A történetben az értékek, például a szeretet, az elfogadás és a barátság fontos szerepet játszanak. Bács apó nagyon szereti Tóbiást, és még akkor is mellette marad, amikor a kecske viselkedése megváltozik. Ez a mese arra emlékeztet, hogy az értékek és a kapcsolatok sokkal értékesebbek lehetnek, mint a külsőségek vagy az anyagi dolgok. 
5.    Mértékletesség: A mese arra emlékeztet, hogy fontos mértékkel fogyasztani az alkoholt. Tóbiás viselkedése megváltozott és problémái adódtak a túlzott fogyasztás következtében. Ez rámutathat az alkoholfogyasztás kontrollált és mértéktartó módjának fontosságára. 
6.    Ártalmas hatások: A mese arra hívja fel a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztás negatív hatásokkal járhat. Tóbiásnak megváltozott a viselkedése és problémái adódtak az alkohol hatása alatt. Ez arra emlékeztet, hogy a mértéktelen alkohol egészségügyi és életviteli problémákat okozhat, és fontos ezeket az ártalmakat elkerülni. 

Ezek csak néhány lehetséges tanulság, amelyeket a "Hírös kecske" című mese átadhat. Fontos megjegyezni, hogy minden olvasó vagy hallgató saját tapasztalataiból és értelmezéséből meríthet más tanulságokat is. 

 

Hallgasd meg Te is Bács apó történetét! 

A hírös kecske

 

További videó Bács apóról és Kun pajtiról: 

 

 

 

Az alkotó hozzászól: 

 

 

Kapcsolat

profile Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata

call+36 30 1410561

emailinfo@bacskiskun.hu

6000 Kecskemét Deák Ferenc tér 3

www.bacskiskun.hu

Hírek

chevron left
chevron right
Design by WEBORIGO