LÉGY TE IS KOLIBRI! - MA VAN A VÍZ VILÁGNAPJA

zöld Bács-Kiskun

Ma van a víz világnapja. Vajon tudjuk-e értékelni, ezáltal óvni az élet nélkülözhetetlen alkotóelemét? Tudjuk-e hogy naponta közel ezer gyermeket öl meg a vízhiány. 

A globalizáció nem tesz kivételt. Bizonyára emlékezünk az elmúlt évi aszályra, amikor sok helyen korlátozták a vízfogyasztást, az öntözést hazánkban is. Vegyük komolyan a 21. század üzenetét, mert víz nélkül nincs és nem lesz élet. 


A Víz Világnapja minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először egy évvel később, 1993-ban tartották.
Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban.
Igen, Neked is!
Neked, a családodnak, az iskolatársaidnak, kisebb-nagyobb közösségeknek is felelőssége, hogy mindennapi vízhasználati szokásaink megváltozzanak, takarékosan bánjunk a vízzel. Vállalásaid bekerülhetnek a Vízügyi Cselekvési Tervbe, amelyet az ENSZ 2023-as konferenciájához indítanak el. Közel 50 éve nem volt ilyen esemény.
Ilyen pillanat - hogy a világ közös erővel fogjon össze vizeink megmentéséért - csak egyszer adódik egy generáció életében.

Van egy ősrégi mese egy kolibriről, és arról, hogy ez a pici madár miként viselkedett egy megoldhatatlannak tűnő helyzetben.
Az emberiség ma egy gyorsan változó, romló környezetben él. Veszélybe kerültek vizeink, és szembe kell néznünk környezetünk megállíthatatlannak tűnő szennyezésével.
Te mit teszel? Csak állsz és nézed? Vagy cselekszel is?

„Egy nap tűz ütött ki az erdőben. Minden állat menekült, és a saját életét mentette. A tűz szélén megálltak, és rémülten, tehetetlenül nézték a lángokat. Fejük fölött egy kolibri repült a tűzhöz oda és vissza, megállás nélkül. A nagyobb állatok csodálkoztak és megkérdezték a kolibrit: hát te meg mit csinálsz? A tóhoz repülök vízért, hogy segítsek eloltani a tüzet, válaszolta a kismadár. Az állatok kinevették, és azt mondták: ez ostobaság, nem vagy képes egyedül megfékezni a lángokat! A kolibri így válaszolt: lehet, de amit tudok, azt megteszem.”

A kolibri cseppenként szállítja a megoldást. Ő az a változás, ami jobbá teszi környezetünket.

Légy Te is kolibri!

Cselekedeteid, bármilyen aprók is, segíthetnek a világon!

 

forrás: vizvilagnap.hu

címlapfotó: origo.hu

 

További híreink

Apostag

2024. 10. 22.

A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon - projektindítás

Apostag Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-3.3.1-21 GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE elnevezésű felhívásra „A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BK1-2022-00015). A projekt keretében 63,50 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a Pöttömkert Óvoda egyik meglévő telephelyének felújítása valósul meg az épület átalakításával.

2024. 10. 22.

[ Apostag ]

2024. 10. 21.

KLÍMAKÓDEX - Lomtalanítás

A lomtalanítás slágertermékei nem biztos, hogy odavalók! Avagy melyek a leggyakrabban előforduló lomok, és mit tehetünk velük a kidobás helyett?

2024. 10. 21.

2024. 10. 21.

Adjon vért

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2024. 10. 21.

Lakitelek

2024. 10. 15.

Folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat. Sétáljon velünk Lakitelek-Tőserdőben!

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2024. 10. 15.

[ Lakitelek ]

Balotaszállás

2024. 10. 14.

Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson - projektzárás

Balotaszállás Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.3-21 BELTERÜLETI UTAK FEJLESZTÉSE felhívásra „Belterületi útfejlesztés Balotaszálláson” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 60,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból az elavult útburkolatok felújítása történt meg.

2024. 10. 14.

[ Balotaszállás ]

2024. 10. 11.

Megalakultak a vármegyei nemzetiségi önkormányzatok

Vármegyénkben a 2024. június 9-i horvát, német és roma területi nemzetiség választás eredményeként október 10-én Baján megalakultak a 7 tagú vármegyei nemzetiségi önkormányzatok. 

2024. 10. 11.

Design by WEBORIGO