Vármegyei motívumok díszítették a báltermet

Fi200 Vármegyénk értékei két folyó közt

Vármegyei motívumok díszítették a kiskőrösi Bem József Általános Iskola jótékonysági báljának helyszínét. A különleges téma elegáns hangulatot kölcsönzött a teremnek, ahol háromszáznál is több vendég gyönyörködhetett a színek, formák kavalkádjában. Annál is inkább, mert rögtönzött divatbemutatóval is kedveskedtek a nagyérdeműnek. 

 

Supka Éva, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzatának kommunikációs munkatársa közreműködésével, megismerhették az egyes motívumokat is.  Elmondta, hogy Bács-Kiskun Vármegye vezetése zászlajára tűzte a kulturális értékmentést, melynek fontos részét képezte az a kutatás melynek köszönhetően vármegyénkben több száz motívum került a látóterünkbe. Ezeket nem csak egy motívumos könyvben láthatjuk viszont, de a 21. század mindennapjaiban is szerették volna beépíteni.

Megköszönte Rideg Lászlónak, Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata elnökének, hogy nagy fontosságot kapott Bács-Kiskunban az értékek felkutatása, a helyi identitás, a lakóhelyhez való kötődés erősítése. Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata pedig megtalálta azt a kiváló divattervezőt Büki Tamara személyében, aki tovább álmodta ezeket a csodákat, és különleges, viselhető, szerethető, vágyott ruhákat varázsolt, melyek meghódították az országot, sőt már határainkon túlra is eljutott a hírük. Az est során a vendégek négy tájegység motívumait láthatták a ruhákon: a hartai bútorfestés, a kecskeméti suba, a kalocsai és a kiskőrösi hímzés díszítő elemei jelentek meg.
A magyar estnek megfelelően a fellépők hagyományőrző ruhákban, magyar zenére tartottak hangulatos, kedvcsináló bemutatót. A rendezvényről az intézmény igazgatója Lasztovicza László elmondta, hogy a témavalásztással nem csak szemnek volt tetszetős a környezet, de üzenetértékkel is bírt, hiszen sokan rácsodálkozhattak Bács-Kiskun vármegye népművészetének, motívumainak gazdagságára, és ehhez kapcsolódott a hagyományőrző magyar elemeket tartalmazó zenés, táncos műsor is. Az ötletgazda, a rendzvény fő kooridnátora az iskola fiatal pedagógusa, Sinkó Natália volt, aki maga is aktív résztvevője volt a a Petőfi emlékévek keretében tartott fi200 divatbemutatónak Kiskőrösön, így kézenfekvő volt számára az ötlet, hogy minél többen ismerjék meg a motívumokkal díszített ruhákat és ehhez illő zene, illetve műsor keretezze be a színvonalas jótékonysági eseményt. 

 

További híreink

2024. 03. 04.

Évértékelő nem csak borászoknak

Év elején fontosnak tartom, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökeként megálljak egy pillanatra, számba vegyem a tavalyi év kihívásait, eredményeit, számot adjak az olvasóknak a 2023-ban elvégzett munkáról és a 2024-ben előttünk álló feladatokról - nyilatkozta Frittmann János.   

2024. 03. 04.

Kiskőrös

2024. 03. 01.

Százharminc diák verselt

Vármegyénk számos településéről érkeztek versmondók a kiskőrösi EGYMI ( Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola és Készségfejlesztő Iskola) felhívására. Az országos hírű, szakmailag elismert intézmény korábbi igazgatója, néhai Szerencsés Terézia emlékére rendezett versmondó versenyre százharminc diák érkezett Bács-Kiskun több általános-, és középiskolájából, sőt egy óvodás produkciót is hallhatott a háromtagú zsűri. 

2024. 03. 01.

[ Kiskőrös ]

2024. 03. 01.

Az OVSZ vérdásra invitálja a lakosságot

Az Országos Vérellátó Szolgálat Bács-Kiskun vármegyei következő kiszállásos véradási helyszíneit közöljük

2024. 03. 01.

Bugac, Bugacpusztaháza, 3+

2024. 02. 29.

Indul a 2024-es hajtányszezon

A menetrend szerinti hajtányjáratok mellett több településen is lesznek hajtányos napok.

2024. 02. 29.

[ Bugac , Bugacpusztaháza , Kecskemét , Kiskunmajsa , Szank ]

Kalocsa

2024. 02. 25.

Köszönet és hála a szolgálatért!

Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke az ünnepi szentmisén a papság, a hívek jelenlétében szentelte szerpappá Hódi Dávid papnövendéket, egyben az életében is jelentős napra emlékezett: a Szentszék 25 évvel ezelőtt nevezte ki a kalocsai érsekké. 

2024. 02. 25.

[ Kalocsa ]

Bácsbokod

2024. 02. 23.

A teljesség igénye nélkül

Bácsbokodon tartotta közgyűlését  Bács-Kiskun vármegye önkormányzata pénteken - négy igen jelentős, helyi identitást erősítő pályázat zárult le az elmúlt év végén.

2024. 02. 23.

[ Bácsbokod ]

Design by WEBORIGO