Videók: Utazás tündérvilágba és tudósítás Petőfi Sándor esküvőjéről

Fi200

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. A döntőre március 25-én került sor, amin díszvendégként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent. 

A megmérettetésre olyan háromfős általános és középiskolás csapatok jelentkezést várták, akik Bács-Kiskun vármegyei lak-, vagy tartózkodási címmel rendelkeznek. A szervező iskola olyan feladatsorokat állított össze, amelyek megoldásával betekintést kaphatnak a fiatalok a Petrovics-család életébe, Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, megismerhették a korabeli vállalkozások működését és az akkori nemzedék örökségét. A verseny regisztrációhoz kötött volt és három fordulóból állt. 

Dr. Bánki-Horváth Mihály, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan szerettek volna egy olyan eseményt megvalósítani, ahol a fiatalok közelebb kerülhetnek a Petrovics-család vállalkozói szemléletéhez, betekintést nyerhetnek Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, valamint a korabeli üzleti élet működése is egyértelművé válik számukra. Hozzátette, nagyon büszke iskolájának logisztikai, turisztikai, szervezéstani és közgazdaságtudományi oktatási szemléletére, aminek értelmében nagy hangsúlyt fektetnek azon családok gyermekeinek tanítására, akiknek fontos a felelős gazdálkodói szemlélet. 

– Nagy öröm számomra, hogy a közgazdasági iskola is bekapcsolódott a Petőfi 200 elnevezésű rendezvénysorozatba. Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének javaslatára szavazta meg a parlament a kétéves programsorozatot, amelynek segítségével szerettük volna a fiatalok számára vonzóvá tenni Petőfi munkásságát. Számos partner, mint például a levéltárak, az önkormányzatok, Petőfi nevét viselő civil szervezetek is társultak ehhez. Az emlékévek eltelte után is szeretnék Petőfi szellemiségét ápolni a különböző kulturális események szervezésével és támogatásával – vázolta a további terveket dr. Mák Kornél.

– A vármegye közép- és általános iskolásait kívántuk megszólítani a versenyünkkel, amire igen nagy számban érkezett nevezés. A diákoknak kreatív feladatokat találtunk ki, mint például egy korhű ételsor összeállítása, amit a mai étkezési normák szerint kellett átalakítani. Kértünk tőlük maguk által írt verseket, rajzokat. A videós feladatok során az általános iskolásoknak egy képzeletbeli tündérvilágba kellett utazási tervet készíteni, a középiskolásokat pedig arra kértük, hogy tudósítsanak Petőfi Sándor és Szendrey Júlia esküvőjéről. Emellett Activity jellegű feladatokkal, verskirakóval és egyéb interaktív feladványokkal vártuk vendégeinket – vázolta a vetélkedő részleteit Tasi Judit intézményvezető.

A nyertesek értékes ajándékokat vihettek haza: az első helyezést elért csapatok egy 100 ezer forint értékű nyereményben részesülnek, illetve a modernkori Petőfi Sándort alakító színművész, Bánföldi Szilárd ellátogat a tanév során az iskolájukba. A második helyezettek egy 50 ezer, a bronzérmes csoport egy 25 ezer, a negyedikek pedig egy 12 ezer forint értékű nyereményt kaptak. A felkészítő tanárok egy 10 ezer forint értékű könyvutalványt kaptak ajándékba.

Az általános iskolás korcsoport helyezettei: 

I. Délibáb csapat
II. Fehér hattyúk
III. Virágok
IV. Petőfi Aranyai

A középiskolás korcsoport helyezettei:

I. Türrelmesek
II. Poéták
III. Wattay Forradalmárok
IV. Bányais Mészárosok

V. B. 

A versenyre készült videós pályaművek: 

További híreink

Kelebia

2024. 04. 26.

Vármegyei közgyűlés Kelebián: víziturisztikai fejlesztésre pályázik Bács-Kiskun

Az idén 100 esztendős Kelebián tartotta választások előtti utolsó ülését a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés. Az ülésen döntöttek többek között arról, hogy egy, a Duna-völgyi-főcsatornára tervezett vízitúra hálózat megvalósítására pályázik a vármegyei önkormányzat. 

2024. 04. 26.

[ Kelebia ]

Csikéria

2024. 04. 26.

Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése - projektindítás

Csikéria Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-2.1.1-21 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Szolgálati lakás épületenergetikai korszerűsítése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-2.1.1-21-BK1-2022-00038). A projekt keretében 34,1 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a szolgálati lakás energetikai korszerűsítése valósul meg.

2024. 04. 26.

[ Csikéria ]

Érsekhalma, Nemesnádudvar, 1+

2024. 04. 25.

Fellendíti a turizmust a Sváb-sarokban épülő kerékpárút

Az Érsekhalmát, Nemesnádudvart és Sükösdöt összekötő szakasszal bővül tovább a vármegyei kerékpárút-hálózat. Egyedülálló aktívturisztikai attrakciót kínál majd, hogy kétkerékről akár vízre is szállhatnak a túrázók. 

2024. 04. 25.

[ Érsekhalma , Nemesnádudvar , Sükösd ]

Kecskemét

2024. 04. 25.

Rendőrségi nyílt nap

Nagyszabású nyílt napot tart ma a rendőrség Kecskemét szívében, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság előtti téren. 

2024. 04. 25.

[ Kecskemét ]

Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

Feledhazból Kiskunfélegyháza

A 250 éves Kiskunfélegyháza

2024. 04. 25.

[ Kiskunfélegyháza ]

2024. 04. 25.

Helyben döntenek a forrásokról

A tízezer főnél kisebb településeken a helyi önkormányzatok, a vállalkozók és a civil szervezetek összefogásán, együttműködésén alapulnak a LEADER- zervezetek. 

2024. 04. 25.

Design by WEBORIGO