Videók: Utazás tündérvilágba és tudósítás Petőfi Sándor esküvőjéről

Fi200

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. A döntőre március 25-én került sor, amin díszvendégként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent. 

A megmérettetésre olyan háromfős általános és középiskolás csapatok jelentkezést várták, akik Bács-Kiskun vármegyei lak-, vagy tartózkodási címmel rendelkeznek. A szervező iskola olyan feladatsorokat állított össze, amelyek megoldásával betekintést kaphatnak a fiatalok a Petrovics-család életébe, Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, megismerhették a korabeli vállalkozások működését és az akkori nemzedék örökségét. A verseny regisztrációhoz kötött volt és három fordulóból állt. 

Dr. Bánki-Horváth Mihály, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan szerettek volna egy olyan eseményt megvalósítani, ahol a fiatalok közelebb kerülhetnek a Petrovics-család vállalkozói szemléletéhez, betekintést nyerhetnek Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, valamint a korabeli üzleti élet működése is egyértelművé válik számukra. Hozzátette, nagyon büszke iskolájának logisztikai, turisztikai, szervezéstani és közgazdaságtudományi oktatási szemléletére, aminek értelmében nagy hangsúlyt fektetnek azon családok gyermekeinek tanítására, akiknek fontos a felelős gazdálkodói szemlélet. 

– Nagy öröm számomra, hogy a közgazdasági iskola is bekapcsolódott a Petőfi 200 elnevezésű rendezvénysorozatba. Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének javaslatára szavazta meg a parlament a kétéves programsorozatot, amelynek segítségével szerettük volna a fiatalok számára vonzóvá tenni Petőfi munkásságát. Számos partner, mint például a levéltárak, az önkormányzatok, Petőfi nevét viselő civil szervezetek is társultak ehhez. Az emlékévek eltelte után is szeretnék Petőfi szellemiségét ápolni a különböző kulturális események szervezésével és támogatásával – vázolta a további terveket dr. Mák Kornél.

– A vármegye közép- és általános iskolásait kívántuk megszólítani a versenyünkkel, amire igen nagy számban érkezett nevezés. A diákoknak kreatív feladatokat találtunk ki, mint például egy korhű ételsor összeállítása, amit a mai étkezési normák szerint kellett átalakítani. Kértünk tőlük maguk által írt verseket, rajzokat. A videós feladatok során az általános iskolásoknak egy képzeletbeli tündérvilágba kellett utazási tervet készíteni, a középiskolásokat pedig arra kértük, hogy tudósítsanak Petőfi Sándor és Szendrey Júlia esküvőjéről. Emellett Activity jellegű feladatokkal, verskirakóval és egyéb interaktív feladványokkal vártuk vendégeinket – vázolta a vetélkedő részleteit Tasi Judit intézményvezető.

A nyertesek értékes ajándékokat vihettek haza: az első helyezést elért csapatok egy 100 ezer forint értékű nyereményben részesülnek, illetve a modernkori Petőfi Sándort alakító színművész, Bánföldi Szilárd ellátogat a tanév során az iskolájukba. A második helyezettek egy 50 ezer, a bronzérmes csoport egy 25 ezer, a negyedikek pedig egy 12 ezer forint értékű nyereményt kaptak. A felkészítő tanárok egy 10 ezer forint értékű könyvutalványt kaptak ajándékba.

Az általános iskolás korcsoport helyezettei: 

I. Délibáb csapat
II. Fehér hattyúk
III. Virágok
IV. Petőfi Aranyai

A középiskolás korcsoport helyezettei:

I. Türrelmesek
II. Poéták
III. Wattay Forradalmárok
IV. Bányais Mészárosok

V. B. 

A versenyre készült videós pályaművek: 

További híreink

2024. 06. 11.

Járható út

Két újabb hidat adtak át,  M44 gyorsforgalmi út Kecskemát-Szentkirály szakaszán.

2024. 06. 11.

2024. 06. 10.

Nagy győzelmek, meglepő vereségek Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun vármegyében a települések többségén megőrizték pozíciójukat a hivatalban lévő polgármesterek az önkormányzati választások során. Persze akadt jónéhány érdekes eredmény is.

2024. 06. 10.

2024. 06. 10.

Választás 2024- vármegyei közgyűlés

Hatvan százalékot meghaladó részvételi arány mellett zajlott a tegnapi vármegyei közgyűlési választás. A huszonhárom megszerezhető mandátum négy párt osztozott. 

2024. 06. 10.

2024. 06. 07.

Június 9. – a választás napja

2024. június 9-ére tűzte ki Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak választását. A Nemzeti Választási Bizottság pedig ugyanerre a napra tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A közös eljárásban megrendezésre kerülő választások napján reggel 6 és este 19 óra között lehet szavazni az érvényes személyi okmányok felmutatását és a névjegyzék aláírását követően.

2024. 06. 07.

2024. 06. 06.

Orbán Viktor a Tomori Pál-híd átadásán: Dél-Magyarország jelentősége felértékelődik

A Kalocsát Pakssal összekötő új híd egy összetett, átgondolt, hosszú távra szóló országfejlesztési, országépítési terv része - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Tomori Pál-híd átadásán csütörtökön Kalocsán.

2024. 06. 06.

2024. 06. 06.

Erre vezet majd az M9-es Bács-Kiskunban: kezdődhet a tervezés

Aláírták az M9-es gyorsforgalmi út 51-es számú (Dusnok) és az 53-as számú (Tompa) főút közötti szakasz tervezésére szóló szerződést. Az új szakasz - tehermentesítve az M0-át - közvetlen kapcsolatot biztosít majd a Duna-Tisza köze és Dunántúl térségei között.  

2024. 06. 06.

Design by WEBORIGO