Videók: Utazás tündérvilágba és tudósítás Petőfi Sándor esküvőjéről

Petőfi 200

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. A döntőre március 25-én került sor, amin díszvendégként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent. 

A megmérettetésre olyan háromfős általános és középiskolás csapatok jelentkezést várták, akik Bács-Kiskun vármegyei lak-, vagy tartózkodási címmel rendelkeznek. A szervező iskola olyan feladatsorokat állított össze, amelyek megoldásával betekintést kaphatnak a fiatalok a Petrovics-család életébe, Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, megismerhették a korabeli vállalkozások működését és az akkori nemzedék örökségét. A verseny regisztrációhoz kötött volt és három fordulóból állt. 

Dr. Bánki-Horváth Mihály, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan szerettek volna egy olyan eseményt megvalósítani, ahol a fiatalok közelebb kerülhetnek a Petrovics-család vállalkozói szemléletéhez, betekintést nyerhetnek Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, valamint a korabeli üzleti élet működése is egyértelművé válik számukra. Hozzátette, nagyon büszke iskolájának logisztikai, turisztikai, szervezéstani és közgazdaságtudományi oktatási szemléletére, aminek értelmében nagy hangsúlyt fektetnek azon családok gyermekeinek tanítására, akiknek fontos a felelős gazdálkodói szemlélet. 

– Nagy öröm számomra, hogy a közgazdasági iskola is bekapcsolódott a Petőfi 200 elnevezésű rendezvénysorozatba. Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének javaslatára szavazta meg a parlament a kétéves programsorozatot, amelynek segítségével szerettük volna a fiatalok számára vonzóvá tenni Petőfi munkásságát. Számos partner, mint például a levéltárak, az önkormányzatok, Petőfi nevét viselő civil szervezetek is társultak ehhez. Az emlékévek eltelte után is szeretnék Petőfi szellemiségét ápolni a különböző kulturális események szervezésével és támogatásával – vázolta a további terveket dr. Mák Kornél.

– A vármegye közép- és általános iskolásait kívántuk megszólítani a versenyünkkel, amire igen nagy számban érkezett nevezés. A diákoknak kreatív feladatokat találtunk ki, mint például egy korhű ételsor összeállítása, amit a mai étkezési normák szerint kellett átalakítani. Kértünk tőlük maguk által írt verseket, rajzokat. A videós feladatok során az általános iskolásoknak egy képzeletbeli tündérvilágba kellett utazási tervet készíteni, a középiskolásokat pedig arra kértük, hogy tudósítsanak Petőfi Sándor és Szendrey Júlia esküvőjéről. Emellett Activity jellegű feladatokkal, verskirakóval és egyéb interaktív feladványokkal vártuk vendégeinket – vázolta a vetélkedő részleteit Tasi Judit intézményvezető.

A nyertesek értékes ajándékokat vihettek haza: az első helyezést elért csapatok egy 100 ezer forint értékű nyereményben részesülnek, illetve a modernkori Petőfi Sándort alakító színművész, Bánföldi Szilárd ellátogat a tanév során az iskolájukba. A második helyezettek egy 50 ezer, a bronzérmes csoport egy 25 ezer, a negyedikek pedig egy 12 ezer forint értékű nyereményt kaptak. A felkészítő tanárok egy 10 ezer forint értékű könyvutalványt kaptak ajándékba.

Az általános iskolás korcsoport helyezettei: 

I. Délibáb csapat
II. Fehér hattyúk
III. Virágok
IV. Petőfi Aranyai

A középiskolás korcsoport helyezettei:

I. Türrelmesek
II. Poéták
III. Wattay Forradalmárok
IV. Bányais Mészárosok

V. B. 

A versenyre készült videós pályaművek: 

További híreink

Nemesnádudvar

2023. 05. 31.

Nem szörnyeteg, óriásharcsa!

Első látásra akár szörnyeteg is lehetne ez az óriás harcsa amit a Nádudvari Tőzeges Tóban fogott Talabér Krisztián és barátai. Közösségi oldalukon akadtunk a szenzációs felvételre.   

2023. 05. 31.

[ Nemesnádudvar ]

Kerekegyháza

2023. 05. 31.

Nézzenek oda! Itt az utánpótlás ÉLŐ KAMERA

Különleges élményben lehet részünk, ha egy kicsit megállunk és követjük a kerekegyházi gólyacsalád életét. 

2023. 05. 31.

[ Kerekegyháza ]

Tataháza

2023. 05. 31.

Csapadékvíz elvezetés Tataházán

Tataháza Községi Önkormányzat pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezetés Tataházán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00041). A projekt keretében 160 000 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a település környezeti állapotának javítása.

2023. 05. 31.

[ Tataháza ]

Harta

2023. 05. 31.

Mini bölcsőde épült Hartán

Harta Nagyközség Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-1.4.1-19 BÖLCSŐDEI FÉRŐHELYEK KIALAKÍTÁSA, BŐVÍTÉSE felhívásra „Mini bölcsőde építése Hartán” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-1.4.1-19-BK1-2019-00040). A projekt keretében 123 677 956 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél, egy korszerű, mai követelményeknek megfelelő egységes mini bölcsőde építése volt.

2023. 05. 31.

[ Harta ]

Érsekhalma

2023. 05. 31.

Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein

Érsekhalma Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-3.2.1-16 ÖNKORMÁNYZATI ÉPÜLETEK ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE felhívásra „Energetikai felújítás Érsekhalma önkormányzatának épületein” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-3.2.1-16-BK1-2021-00103). A projekt keretében 49 935 000 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból, valamint 6 008 875 Ft TOP hazai társfinansszírozásból a fő cél, hogy a meglévő szolgáltatások magasabb színvonalon legyenek elérhetőek.

2023. 05. 31.

[ Érsekhalma ]

Mélykút

2023. 05. 31.

Árvereznék a mélykúti gyerekek javára

Hihetetlen, mégis igaz!  Több ezer, pontosan 2319 darab műanyag kupakból készítette el  Árpád Mária mélykúti könyvtáros Petőfi portréját. Két hét rekord idő alatt öltött, ha nem is alakot, de arcot a 200 éve született költő. 

2023. 05. 31.

[ Mélykút ]

Design by WEBORIGO