Videók: Utazás tündérvilágba és tudósítás Petőfi Sándor esküvőjéről

Petőfi 200

Petőfi Sándor költő életét feldolgozó vetélkedőt szervezett a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikuma. A döntőre március 25-én került sor, amin díszvendégként dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke is megjelent. 

A megmérettetésre olyan háromfős általános és középiskolás csapatok jelentkezést várták, akik Bács-Kiskun vármegyei lak-, vagy tartózkodási címmel rendelkeznek. A szervező iskola olyan feladatsorokat állított össze, amelyek megoldásával betekintést kaphatnak a fiatalok a Petrovics-család életébe, Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, megismerhették a korabeli vállalkozások működését és az akkori nemzedék örökségét. A verseny regisztrációhoz kötött volt és három fordulóból állt. 

Dr. Bánki-Horváth Mihály, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Közgazdasági Technikum igazgatóhelyettese elmondta, hogy a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan szerettek volna egy olyan eseményt megvalósítani, ahol a fiatalok közelebb kerülhetnek a Petrovics-család vállalkozói szemléletéhez, betekintést nyerhetnek Bács-Kiskun vármegye területének reformkori mindennapjaiba, valamint a korabeli üzleti élet működése is egyértelművé válik számukra. Hozzátette, nagyon büszke iskolájának logisztikai, turisztikai, szervezéstani és közgazdaságtudományi oktatási szemléletére, aminek értelmében nagy hangsúlyt fektetnek azon családok gyermekeinek tanítására, akiknek fontos a felelős gazdálkodói szemlélet. 

– Nagy öröm számomra, hogy a közgazdasági iskola is bekapcsolódott a Petőfi 200 elnevezésű rendezvénysorozatba. Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének javaslatára szavazta meg a parlament a kétéves programsorozatot, amelynek segítségével szerettük volna a fiatalok számára vonzóvá tenni Petőfi munkásságát. Számos partner, mint például a levéltárak, az önkormányzatok, Petőfi nevét viselő civil szervezetek is társultak ehhez. Az emlékévek eltelte után is szeretnék Petőfi szellemiségét ápolni a különböző kulturális események szervezésével és támogatásával – vázolta a további terveket dr. Mák Kornél.

– A vármegye közép- és általános iskolásait kívántuk megszólítani a versenyünkkel, amire igen nagy számban érkezett nevezés. A diákoknak kreatív feladatokat találtunk ki, mint például egy korhű ételsor összeállítása, amit a mai étkezési normák szerint kellett átalakítani. Kértünk tőlük maguk által írt verseket, rajzokat. A videós feladatok során az általános iskolásoknak egy képzeletbeli tündérvilágba kellett utazási tervet készíteni, a középiskolásokat pedig arra kértük, hogy tudósítsanak Petőfi Sándor és Szendrey Júlia esküvőjéről. Emellett Activity jellegű feladatokkal, verskirakóval és egyéb interaktív feladványokkal vártuk vendégeinket – vázolta a vetélkedő részleteit Tasi Judit intézményvezető.

A nyertesek értékes ajándékokat vihettek haza: az első helyezést elért csapatok egy 100 ezer forint értékű nyereményben részesülnek, illetve a modernkori Petőfi Sándort alakító színművész, Bánföldi Szilárd ellátogat a tanév során az iskolájukba. A második helyezettek egy 50 ezer, a bronzérmes csoport egy 25 ezer, a negyedikek pedig egy 12 ezer forint értékű nyereményt kaptak. A felkészítő tanárok egy 10 ezer forint értékű könyvutalványt kaptak ajándékba.

Az általános iskolás korcsoport helyezettei: 

I. Délibáb csapat
II. Fehér hattyúk
III. Virágok
IV. Petőfi Aranyai

A középiskolás korcsoport helyezettei:

I. Türrelmesek
II. Poéták
III. Wattay Forradalmárok
IV. Bányais Mészárosok

V. B. 

A versenyre készült videós pályaművek: 

További híreink

Kecskemét

2023. 09. 22.

Az Aurin Leánykar sikere Görögországban

A kecskeméti Kodály Iskola Aurin Leánykara a görögországi, Paraliaban zajló XI. Zene és tenger Nemzetközi Kórusfesztiválon egyneműkar kategóriában kiemelkedő teljesítményt nyújtva első helyezést ért el.

2023. 09. 22.

[ Kecskemét ]

2023. 09. 22.

Rajta a pecsét

Készülhetnek a bajai elkerülő út kiviteli tervei.

2023. 09. 22.

2023. 09. 21.

Vármegyei díjat kapott több civil szervezet

Az Év Bács-Kiskun Vármegyei Civil Szervezete díjat kapott  a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület, az Esélyt a Teljes Életre Közhasznú Egyesület, illetve az Itt Vagyunk, Támogatunk Egyesület. A díjat Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át szeptember 20-án, Kecskeméten.

2023. 09. 21.

Kiskőrös

2023. 09. 21.

Szüret a körforgalomban Kiskőrösön

Kiskőrösre érve Soltvadkert irányából, megszokott látvány legalább tíz éve, hogy szőlősorok díszítik a körforgalmi csomópontot. Annak idején Somogyi Zoltán őstermelő, a gazdakör és a város közéletének aktív önkéntese hozta a rezisztens szőlővesszőket. 

2023. 09. 21.

[ Kiskőrös ]

2023. 09. 19.

Kéz a kézben a kórházainkban

Egy év előkészítő- és szervezőmunka után megkezdi működését a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye "KÉZ A KÉZBEN" Kórházlelkészi Szolgálata - jelentették be a 2023. szeptember 15-én, Kecskeméten tartott nyitórendezvényen, ahogy a vármegyei önkormányzat képviseletében Vedelek Norbert és dr. Mák Kornél alelnökök is részt vettek. 

2023. 09. 19.

Kunszállás

2023. 09. 19.

Tanyamentés Kunszálláson

Az épített környezetükért tenni akaró helyiek, gyerekek, de irodalomprofesszor és építészhallgató is ugyanazért a célért érkezett Kunszállás határába júliusban: menteni a menthetőt. Az összefogás eredménye egy felejthetetlen nyár és egy megmentett tanya.

2023. 09. 19.

[ Kunszállás ]

Design by WEBORIGO