Ülésezett a vármegyei közgyűlés: újabb útszakasz újulhat meg

önkormányzat két folyó közt

TOP Plusz források, útfejlesztés és megyei értékek – többek között ezek a témák szerepeltek a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén, a kecskeméti Megyeházán.

Miközben a 2014-2021-es uniós költségvetési ciklus Terület- és Településfejlesztési Operatív Programjában is vannak még aktív projektek Bács-Kiskunban (74 darab, csaknem 16 milliárd forint értékben), megkezdődött a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz projektek beadása is – tájékoztatta a képviselőket Rideg László elnök a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés pénteki ülésén. Mint elmondta, utóbbi programban 146 projekt beadása történt meg több mint 27 milliárd forint értékben, és március végéig további 50 projekt beadását tervezték közel 25 milliárd forint értékben. 

 

A támogatási szerződések megkötése is folyamatos, februárban újabb 54 darab szerződést írtak alá a vármegyei települések vezetői a Megyeházán, így a beadott projektekből már 113 rendelkezik hatályos támogatási szerződéssel – tette hozzá. A projektek túlnyomó többsége ebben az uniós költségvetési ciklusban is a Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata tulajdonában lévő BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. közreműködésével valósul meg.

 

A közgyűlés tárgyalt többek között arról is, hogy a korábban tervezettnél több forrás áll rendelkezésre a 4 és 5 számjegyű utak fejlesztésére Bács-Kiskunban. Az eddigi 4,5 milliárd forinthoz képest 7,4 milliárd forintot költhet erre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a TOP Plusz program keretében. A képviselők elfogadták Rideg László közgyűlési elnök előterjesztését, amely szerint a testület a rendelkezésre álló keretösszeget figyelembe véve azt javasolja a Magyar Közút Nonprofit Zrt-nek, hogy az 5312 jelű közút (Kalocsa-Bácsalmás összekötő út) Kéleshalom külterületén lévő  26+000 és 30+647 szelvény közötti szakaszát (összesen 4647 méter beavatkozási hosszon) újítsák meg. Ezen út több szakaszán folytak felújítási munkák az elmúlt években, ezeket egészíti ki jól ez a most tervezett fejlesztés. 

 

A közgyűlés elfogadta továbbá a Bács-Kiskun Megyei Értéktár bizottság 2022-es évre szóló beszámolóját is. Ebből egyebek mellett kiderült: a testülethez tavaly 37 javaslatot fogadott be a megyei értéktárba történő felvételre vonatkozóan. Ezek közül 9 javaslatról tárgyaltak érdemben, amelyekről pozitív döntés született. Ennek értelmében 2022-ben az alábbi értékeket vették fel a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba:

A Bizottság 2014 óta összesen 304 nemzeti értéket nyilvánított megyei értékké. 

 

 

További híreink

2023. 05. 28.

Boldog gyermeknapot, vármegyénk minden gyermekének!

,A gyermekek (...) homlokuk tiszta boltozatán a jövendőt hordozzák magukkal, a jövendőt, mely egyetlen értelme még ennek a világnak." Wass Albert gondolataival köszöntjük vármegyénk ifjúságát, gyermekeinket!  Kívánjuk, hogy egészségben és békességben válhassanak felnőtté, és alkotó tagjaivá a Hazának, vármegyénknek. 

2023. 05. 28.

Szeremle

2023. 05. 28.

Piros pünkösd napján új tartalmat kap az életünk

Hogy kinek mit jelent pünkösd, milyen módon engedi be életébe, azt ki-ki maga dönti el. Annyi bizonyos, hogy a kereszténység az egyház születésnapját ünnepli. A híres csíksomlyói búcsúra százezrek zarándokolnak a világ minden tájáról, a nyereg megtelik ünneplőbe öltözött zarándokokkal, ahogyan az idén is. Aki járt már ott, általában visszatér és mindig új tartalmat kap ott az életünk.

2023. 05. 28.

[ Szeremle ]

Dunatetétlen

2023. 05. 26.

Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén

Dunatetétlen Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, azaz a TOP-2.1.3-16 TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETVÉDELMI INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSEK felhívásra „Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén” címmel (projekt azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-BK1-2021-00061). A projekt keretében 112 854 213 Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból a fő cél a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Dunatetétlen község területén.

2023. 05. 26.

[ Dunatetétlen ]

Harta

2023. 05. 26.

Indul a szezon! Még nem késő csatlakozni az újdonságokkal kecsegtető MyFarm-kertekhez.

Idén már gomba és feldolgozott kézműves élelmiszerek is az asztalunkra kerülhetnek amellett, hogy a szezonális vegyszermentes zöldségeket is házhoz szállítják nekünk a MyFarm zöldségkosár-közösségekből. 

2023. 05. 26.

[ Harta ]

Kalocsa

2023. 05. 26.

Összeállt a II. Pünkösdi Népművészeti Fesztivál programja

A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében, idén második alkalommal megvalósuló Pünkösdi Népművészeti Fesztivál program kínálatát néptáncosok felvonulása, népművészeti kézműves bemutatók és színpadi produkciók színesítik.

2023. 05. 26.

[ Kalocsa ]

Kiskunhalas

2023. 05. 26.

Díjugratás: Grass Masters I. forduló a pünkösdi hétvégén

Háromnapos, pünkösdi ünnepi lovasprogram következeik pénteken, szombaton és vasárnap a Hirling József Lovasparkban. Kiskunhalas ad helyet egy újszerű díjugrató versenysorozatnak, az úgynevezett Grass Master fordulóknak. A három fordulóból álló sorozatban a füves pályák mestereit keresik a díjugratók. A most hétvégi I. forduló versenyei naponta 8 órától késő délutánig tartanak. A lovasparkba ingyenes a belépés.

2023. 05. 26.

[ Kiskunhalas ]

Design by WEBORIGO