VIDEÓ: Újabb gasztronómiai időutazás Hrúz Mária konyhájában

Fi200 két folyó közt

Korábbi cikkünkben Petőfi Sándor kedvenc ételeiből készítettünk el egy menüsort. Ezúttal folytatjuk az időutazást Szalkszentmártonon, a költő édesanyjának egykori konyhájában.  

Ahogy előző cikkünkben írtuk, Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja 1845-46-ban itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. 

 


Az egykori vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják. 

 

Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el. 

 

Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült túróscsuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. Az erről szóló cikket és videót itt találja

 

Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített. 

 

 

A videóban látott menüsor receptjei: 

 

Tyúkhúsleves

 

Hozzávalók: 

 

1 tyúk 
3 db répa 
3 db gyökér 
1 csokor petrezselyem 
2 db burgonya
Só bors ízlés szerint 
4 liter víz kb.
12 dkg csigatészta

 

Elkészítés: 

 

A tyúkot előkészítjük(megmossuk, letokozzuk ha szükséges). A fazékba helyezzük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Sózzuk, ha gyöngyöző forrásnak indul, lehabozzuk, ezután hozzáadjuk az egészborsot. Mikor a tyúk félig megfőtt, beletesszük a zöldségeket. 
Ha megfőtt, a húst – és a zöldségek is – kiszedjük a levesből, majd összedaraboljuk. A levest finomszűrőn átszűrjűk. Cérnametélt vagy lúdgége tésztával tálaljuk.

 

Marhapörkölt

 

Hozzávalók:

 

1 kg marhahús (legmegfelelőbb a lábszár)
10 dkg vöröshagyma 
Só és bors ízlés szerint 
1 kk kömény 
Víz 
2-3 ek sertés zsír 
2-3 ek Fűszerpaprika (ez sokban függ a minőségétől).

 

Elkészítés: 

 

A marhahúst megmossuk, összedaraboljuk. Összekockázzuk a füstölt szalonnát, majd a lábasba tesszük, és elkezdjük a zsírját kisütni. Ha megpirult, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és tovább pirítjuk. A hagymát sózzuk, kevés fűszerpaprikát adunk hozzá, majd rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fokhagymát adunk hozzá, majd felöntjük a vízzel. Mikor a hús 90%-ban megfőtt, levesszük a tűzről. 2-3 ek zsírt teszünk a tetejére, megvárjuk, hogy magától elolvadjon. Ezután a zsírt megszórjuk fűszerpaprikával. Ha a zsír szépen egyneművé vált a paprikával, a pörköltet visszatesszük a tűzre, és addig főzzük míg teljesen meg nem puhul a hús. Sós vízben főtt burgonyával vagy galuska körettel tálaljuk

 

Tejespite

 

Hozzávalók: 

 

4 db tojás 
5dkg cukor
5 dl tej 
10 dkg liszt
Barack lekvár és porcukor ízlés szerint 

 

Elkészítés:

 

A lisztet a tojással és kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót. Ezután addig hígítjuk, míg a megfelelő állagot el nem érjük. Kizsírozott és lisztezett tepsibe tesszük, majd a tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk. Sütőben 180°C-on kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Porcukorral és baracklekvárral találjuk.

 

-------------

 

A videó a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás fejlesztése (TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BK1-2022-00004) című projekt keretében készül

További híreink

2025. 09. 15.

Hátrányos helyzetű csoportok: fókuszban a nők

Harmadik alkalommal ülésezett a Vármegyeházán 2025 szeptember 12-én a "Bács-Kiskun, jó itt lenni!" projekt keretében működő Bács-Kiskun Vármegyei Felzárkózási Fórum tematikus munkacsoportja. A Projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg. 

2025. 09. 15.

2025. 09. 11.

„Ez egy életképes stratégia” Fi200 klub Bácsalmáson

Új üzleti együttműködések kiépítése, és ezzel a helyi gazdaság erősítése a célja a fi200 klubnak, amely a napokban ötödik alkalommal szervezett üzleti reggelit Bácsalmáson, a Rakétakilövő Látogatóközpontban. Az egyre bővülő közösségben a térség vállalkozói, civiljei és önkormányzati szereplői építenek kapcsolatokat. 

2025. 09. 11.

2025. 09. 11.

"Az univerzum mindenki fantáziáját megmozgatja" Vármegyei kitüntetésben részesül Borkovits Tamás asztrofizikus

Tízéves korától kezdve tudatosan készült hivatására a vármegye tudományos életének fejlődéséért- díj idei kitüntetettje, Borkovits Tamás. Friss diplomásként tért vissza szülővárosába, Bajára. Mai napig a helyi obszervatóriumban kutatja a világmindenséget.  

2025. 09. 11.

2025. 09. 11.

Így fejleszthető Bács-Kiskun gazdasága: konferencia nem csak szakembereknek

Hogyan lehet a helyi közösségekből valódi gazdasági erőt kovácsolni? Milyen lehetőségeket rejtenek a települések, a vállalkozások és a közösségek összefogásai? Ezekre a kérdésekre is választ keresnek a Paktum Plusz Szervezet szeptember 19-i ülésén Kecskeméten, a Megyeháza Közgyűlési termében.

2025. 09. 11.

2025. 09. 10.

Kunadacson járt a Guruló Iránytű

Útjára indult a Guruló Iránytű, Bács-Kiskun Vármegye tematikus busza, amely egy különleges mobil közösségi térként járja majd a vármegye településeit a jól ismert Mesebuszhoz hasonlóan. 

2025. 09. 10.

2025. 09. 10.

Energetikai beruházások: újabb támogatás Szabadszállásnak

Szabadszállás Város Önkormányzata kiegészítő támogatást nyert a TOP Plusz program keretében. Az eredetileg 270 millió forintos forrást a kormányzat további 23 millió forinttal egészítette ki, így összesen 293 millió forint áll rendelkezésre az önkormányzat „Épületenergetikai fejlesztés Szabadszállás településen” című projektjének megvalósítására.

2025. 09. 10.

Design by WEBORIGO