VIDEÓ: Újabb gasztronómiai időutazás Hrúz Mária konyhájában

Fi200 két folyó közt

Korábbi cikkünkben Petőfi Sándor kedvenc ételeiből készítettünk el egy menüsort. Ezúttal folytatjuk az időutazást Szalkszentmártonon, a költő édesanyjának egykori konyhájában.  

Ahogy előző cikkünkben írtuk, Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja 1845-46-ban itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. 

 


Az egykori vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják. 

 

Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el. 

 

Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült túróscsuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. Az erről szóló cikket és videót itt találja

 

Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített. 

 

 

A videóban látott menüsor receptjei: 

 

Tyúkhúsleves

 

Hozzávalók: 

 

1 tyúk 
3 db répa 
3 db gyökér 
1 csokor petrezselyem 
2 db burgonya
Só bors ízlés szerint 
4 liter víz kb.
12 dkg csigatészta

 

Elkészítés: 

 

A tyúkot előkészítjük(megmossuk, letokozzuk ha szükséges). A fazékba helyezzük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Sózzuk, ha gyöngyöző forrásnak indul, lehabozzuk, ezután hozzáadjuk az egészborsot. Mikor a tyúk félig megfőtt, beletesszük a zöldségeket. 
Ha megfőtt, a húst – és a zöldségek is – kiszedjük a levesből, majd összedaraboljuk. A levest finomszűrőn átszűrjűk. Cérnametélt vagy lúdgége tésztával tálaljuk.

 

Marhapörkölt

 

Hozzávalók:

 

1 kg marhahús (legmegfelelőbb a lábszár)
10 dkg vöröshagyma 
Só és bors ízlés szerint 
1 kk kömény 
Víz 
2-3 ek sertés zsír 
2-3 ek Fűszerpaprika (ez sokban függ a minőségétől).

 

Elkészítés: 

 

A marhahúst megmossuk, összedaraboljuk. Összekockázzuk a füstölt szalonnát, majd a lábasba tesszük, és elkezdjük a zsírját kisütni. Ha megpirult, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és tovább pirítjuk. A hagymát sózzuk, kevés fűszerpaprikát adunk hozzá, majd rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fokhagymát adunk hozzá, majd felöntjük a vízzel. Mikor a hús 90%-ban megfőtt, levesszük a tűzről. 2-3 ek zsírt teszünk a tetejére, megvárjuk, hogy magától elolvadjon. Ezután a zsírt megszórjuk fűszerpaprikával. Ha a zsír szépen egyneművé vált a paprikával, a pörköltet visszatesszük a tűzre, és addig főzzük míg teljesen meg nem puhul a hús. Sós vízben főtt burgonyával vagy galuska körettel tálaljuk

 

Tejespite

 

Hozzávalók: 

 

4 db tojás 
5dkg cukor
5 dl tej 
10 dkg liszt
Barack lekvár és porcukor ízlés szerint 

 

Elkészítés:

 

A lisztet a tojással és kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót. Ezután addig hígítjuk, míg a megfelelő állagot el nem érjük. Kizsírozott és lisztezett tepsibe tesszük, majd a tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk. Sütőben 180°C-on kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Porcukorral és baracklekvárral találjuk.

 

-------------

 

A videó a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás fejlesztése (TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BK1-2022-00004) című projekt keretében készül

További híreink

Bácsalmás, Császártöltés, 3+

2025. 12. 05.

Találkozott a bácsalmási és a sváb-sarki fi200 klub

Különleges találkozón gyűlt össze kedden mintegy félszáz vállalkozó, termelő, civil és önkormányzati szereplő Nemesnádudvaron, ahol a fi200 klub bácsalmási csoportja a Sváb-sarok közösségével épített kapcsolatot. A rendezvény célja a két térség együttműködésének erősítése és a közösségi gazdaságfejlesztés új lehetőségeinek feltárása volt.

2025. 12. 05.

[ Bácsalmás , Császártöltés , Érsekhalma , Hajós , Nemesnádudvar ]

down arrow

Hajós

2025. 12. 03.

Lakner Farm: boldogok a sajtkészítők

Hajóson, a Lakner Farmon minden sajtdarabnak története van – és gyakran neve is. Lakner Kristóf néhány hónapja még nem értette, mit keres a fi200 klubban, ma pedig már  helyi éttermekben találkozni termékeikkel, közös projektekben dolgoznak más tagokkal, és prémium méz kerül a joghurtjaikba. A napi 140 liter tejből készülő adalékanyag-mentes sajtok mögött hajnali fejések, állatszeretetből épülő gazdaság és egy olyan család áll, amely a környéken egyedülálló értéket teremt – sok munkával, mégis őszinte szenvedéllyel.  

2025. 12. 03.

[ Hajós ]

down arrow

Kisszállás

2025. 12. 03.

Kisszálláson ülésezett a vármegyei közgyűlés

Kisszállás példás fejlődése adott hátteret a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés múlt heti kihelyezett ülésének, ahol a település óvodafelújítástól a mini bölcsőde építéséig számos friss beruházással bizonyította, hogyan hasznosította hatékonyan a rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat. A tanácskozáson az uniós támogatások térségi hatásai, a megye úthálózatának állapota és a Homokhátság vízpótlását célzó program előrehaladása is napirendre került – utóbbi akár már jövő tavasszal a kivitelezési szakaszba léphet.

2025. 12. 03.

[ Kisszállás ]

down arrow

Tiszakécske

2025. 12. 01.

Tiszakécskén várja a látogatókat a fazekas kiállítás

Új otthonra talált az országos fazekas kiállítás: a két évtizeden át Kecelen működő rangos seregszemle idén már Tiszakécskén várja a mesterség szerelmeseit. Az Arany János Művelődési Központban huszonhat elismert fazekasmester mutatja be válogatott alkotásait, miközben a látogatók a fazekasság mellett több kézműves mesterséggel – a gyöngyfűzéstől a kékfestésen át a fafaragásig – is testközelből találkozhatnak. A rendezvény méltó folytatása egy hagyományokban gazdag időszaknak, immár új városi keretek között.                                             

2025. 12. 01.

[ Tiszakécske ]

down arrow
a gátéri óvoda épülete. fehér, előtetős épület, kék zsalugáterek, frissen füvesített udvar

Gátér

2025. 11. 27.

Új tornaszoba építése - projektzárás

Gátér Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-3.3.1-21 GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE elnevezésű felhívásra „Új tornaszoba építése” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BK1-2022-00018). A projekt keretében 60,00 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a meglévő óvoda fejlesztése valósult meg.

2025. 11. 27.

[ Gátér ]

down arrow
az apostagi óvoda épülete és udvara az utcafrontról

Apostag

2025. 11. 25.

A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon - projektzárás

Apostag Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-3.3.1-21 GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE elnevezésű felhívásra „A Vasút utca 3. szám alatti Óvoda felújítása Apostagon” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.1-21-BK1-2022-00015). A projekt keretében 79,78 millió forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból a Pöttömkert Óvoda egyik meglévő telephelyének felújítása valósult meg az épület átalakításával.

2025. 11. 25.

[ Apostag ]

down arrow
Lakner Farm Hajós
Lakner Kristóf, a hajósi Lakner Farm vezetője néhány hónappal ezelőtt még nem igazán értette, hogy mi keresnivalója lenne neki a fi200 klubban. A tények azonban meggyőzték, hiszen a tagság eredményeként az elmúlt hónapokban sajtjaik bekerültek a császártöltési napforduló étterembe, kiváló mézet használhatnak a joghurtjaikban, sőt, még közös pályázatot is nyújtottak be fi200 klubtagokkal.
Megnézem

Legfrissebb videóink

Design by WEBORIGO