VIDEÓ: Újabb gasztronómiai időutazás Hrúz Mária konyhájában

Fi200 két folyó közt

Korábbi cikkünkben Petőfi Sándor kedvenc ételeiből készítettünk el egy menüsort. Ezúttal folytatjuk az időutazást Szalkszentmártonon, a költő édesanyjának egykori konyhájában.  

Ahogy előző cikkünkben írtuk, Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja 1845-46-ban itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. 

 


Az egykori vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják. 

 

Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el. 

 

Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült túróscsuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. Az erről szóló cikket és videót itt találja

 

Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített. 

 

 

A videóban látott menüsor receptjei: 

 

Tyúkhúsleves

 

Hozzávalók: 

 

1 tyúk 
3 db répa 
3 db gyökér 
1 csokor petrezselyem 
2 db burgonya
Só bors ízlés szerint 
4 liter víz kb.
12 dkg csigatészta

 

Elkészítés: 

 

A tyúkot előkészítjük(megmossuk, letokozzuk ha szükséges). A fazékba helyezzük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Sózzuk, ha gyöngyöző forrásnak indul, lehabozzuk, ezután hozzáadjuk az egészborsot. Mikor a tyúk félig megfőtt, beletesszük a zöldségeket. 
Ha megfőtt, a húst – és a zöldségek is – kiszedjük a levesből, majd összedaraboljuk. A levest finomszűrőn átszűrjűk. Cérnametélt vagy lúdgége tésztával tálaljuk.

 

Marhapörkölt

 

Hozzávalók:

 

1 kg marhahús (legmegfelelőbb a lábszár)
10 dkg vöröshagyma 
Só és bors ízlés szerint 
1 kk kömény 
Víz 
2-3 ek sertés zsír 
2-3 ek Fűszerpaprika (ez sokban függ a minőségétől).

 

Elkészítés: 

 

A marhahúst megmossuk, összedaraboljuk. Összekockázzuk a füstölt szalonnát, majd a lábasba tesszük, és elkezdjük a zsírját kisütni. Ha megpirult, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és tovább pirítjuk. A hagymát sózzuk, kevés fűszerpaprikát adunk hozzá, majd rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fokhagymát adunk hozzá, majd felöntjük a vízzel. Mikor a hús 90%-ban megfőtt, levesszük a tűzről. 2-3 ek zsírt teszünk a tetejére, megvárjuk, hogy magától elolvadjon. Ezután a zsírt megszórjuk fűszerpaprikával. Ha a zsír szépen egyneművé vált a paprikával, a pörköltet visszatesszük a tűzre, és addig főzzük míg teljesen meg nem puhul a hús. Sós vízben főtt burgonyával vagy galuska körettel tálaljuk

 

Tejespite

 

Hozzávalók: 

 

4 db tojás 
5dkg cukor
5 dl tej 
10 dkg liszt
Barack lekvár és porcukor ízlés szerint 

 

Elkészítés:

 

A lisztet a tojással és kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót. Ezután addig hígítjuk, míg a megfelelő állagot el nem érjük. Kizsírozott és lisztezett tepsibe tesszük, majd a tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk. Sütőben 180°C-on kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Porcukorral és baracklekvárral találjuk.

 

-------------

 

A videó a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás fejlesztése (TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BK1-2022-00004) című projekt keretében készül

További híreink

Közmeghallgatás lesz Kisszálláson kép

Kisszállás

2025. 11. 07.

Közmeghallgatás lesz Kisszálláson

Hirdetmény - Közmeghallgatást tart a vármegyei Közgyűlés

2025. 11. 07.

[ Kisszállás ]

down arrow
Megújult a kiskunfélegyházi Vasas pálya kép

Kiskunfélegyháza

2025. 11. 07.

Megújult a kiskunfélegyházi Vasas pálya

Birtokba vehette a település apraja-nagyja a komplexen felújított Vasas-pályát, ahol nullától kilencvenkilenc éves korig mindenki képes lesz jól érezni magát.

2025. 11. 07.

[ Kiskunfélegyháza ]

down arrow
Formáljuk együtt Bács-Kiskun jövőjét!  kép

2025. 11. 06.

Formáljuk együtt Bács-Kiskun jövőjét!

Segítse munkánkat azzal, hogy néhány percet szán a kérdőív kitöltésére, amelyben kirándulással, utazással kapcsolatos szokásait osztja meg.

2025. 11. 06.

down arrow
MEGHÍVÓ - Bács-Kiskun Vármegyei Klímakonferencia kép

Kecskemét

2025. 11. 06.

MEGHÍVÓ - Bács-Kiskun Vármegyei Klímakonferencia

Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata 2025. november 13. napján rendezi meg a Bács-Kiskun Vármegyei Éghajlatváltozási Platform fórumaként a Bács-Kiskun Vármegyei Klímakonferenciát 

2025. 11. 06.

[ Kecskemét ]

down arrow
Nemzeti értékek versenye kép

2025. 11. 04.

Nemzeti értékek versenye

A Nemzeti Értékek Versenye – Bács-Kiskun vármegye nemzeti értékei ifjúsági vetélkedő célja hazánk hungarikumainak, kiemelkedő nemzeti értékeinek és Bács-Kiskun vármegye nemzeti értékeinek a megismertetése, játékos feladatokkal, két kategóriában a vármegye diákjai körében, továbbá a Bács-Kiskun vármegyei települési értéktárakba és a vármegyei értéktárba felvett értékek körének bővítése, Bács-Kiskun vármegye ifjú értékőreinek felkutatása.

2025. 11. 04.

down arrow
Közösen formáljuk Bács-Kiskun vármegye sportjának jövőjét kép

2025. 11. 03.

Közösen formáljuk Bács-Kiskun vármegye sportjának jövőjét

Mondja el véleményét a sportfejlesztési koncepcióról!

2025. 11. 03.

down arrow
Esőkerteket minden településre!
Példaértékű projektet valósított meg a Csongrád- Csanád vármegyei Kistelek városa. Esőkert rendszer létesítése közösségi összefogással a címe annak a projektnek, amely Kisteleken valósult meg.Ezeknek a mesterségesen kialakított és növényekkel beültetett mélyebben fekvő felületeknek a célja az esővíz felfogása, ideiglenes tárolása és szűrése. A Duna- Tisza közi Homokhátság Térségi Fejlesztési Tanács koordinálásával megvalósuló program célja nem csak a mikroklíma megváltoztatása, hanem a szemléletformálás is.
Megnézem

Legfrissebb videóink

Design by WEBORIGO