VIDEÓ: Újabb gasztronómiai időutazás Hrúz Mária konyhájában

Fi200 két folyó közt

Korábbi cikkünkben Petőfi Sándor kedvenc ételeiből készítettünk el egy menüsort. Ezúttal folytatjuk az időutazást Szalkszentmártonon, a költő édesanyjának egykori konyhájában.  

Ahogy előző cikkünkben írtuk, Szalkszentmárton fontos helyett foglal el Petőfi életében: apja 1845-46-ban itt bérelt vendégfogadót és mészárszéket, a költő pedig számos művét jegyezte a településen. 

 


Az egykori vendégfogadó és mészárszék a mai napig áll. Az impozáns épület ad otthont a Petőfi Sándor Emlékkiállításnak. Megtekinthető itt egyebek mellett az a korabeli szabadkéményes konyha is, amelyben Hrúz Mária főzött családjára és a fogadó vendégei számára. A konyhában két kemence működött, amelyek télen a szomszédos helyiségeket is fűtötték: az ivót és a mindenkori bérlő szobáját. A kemencéken kívül a falhoz téglából épített tűzpadka szolgált még tűzhelyként. Kémény egyikhez sem tartozik, így a keletkező füst a boltíves mennyezeten található nyíláson, azaz szabad kéményen távozik. Egyedi eseményeken a konyhát ma is használják. 

 

Ilyen gasztronómiai időutazás keretében főzött meg egy-egy menüsort Petőfi édesanyjának egykori konyhájában a Magyarország étele verseny 2023-as két aranyérmese, Balog Martin és Pető Mátyás. Az akkoriban kedvelt – Petőfi által is fogyasztott – ételeket korabeli eszközökkel készítették el. 

 

Balog Martin gulyáslevest, kemencében sült túróscsuszát és püskpökkenyeret készített a szabadkéményes konyhában. Az erről szóló cikket és videót itt találja

 

Kollégája, Pető Mátyás tyúkhúslevest, marhapörköltet és tejespitét készített. 

 

 

A videóban látott menüsor receptjei: 

 

Tyúkhúsleves

 

Hozzávalók: 

 

1 tyúk 
3 db répa 
3 db gyökér 
1 csokor petrezselyem 
2 db burgonya
Só bors ízlés szerint 
4 liter víz kb.
12 dkg csigatészta

 

Elkészítés: 

 

A tyúkot előkészítjük(megmossuk, letokozzuk ha szükséges). A fazékba helyezzük, és felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Sózzuk, ha gyöngyöző forrásnak indul, lehabozzuk, ezután hozzáadjuk az egészborsot. Mikor a tyúk félig megfőtt, beletesszük a zöldségeket. 
Ha megfőtt, a húst – és a zöldségek is – kiszedjük a levesből, majd összedaraboljuk. A levest finomszűrőn átszűrjűk. Cérnametélt vagy lúdgége tésztával tálaljuk.

 

Marhapörkölt

 

Hozzávalók:

 

1 kg marhahús (legmegfelelőbb a lábszár)
10 dkg vöröshagyma 
Só és bors ízlés szerint 
1 kk kömény 
Víz 
2-3 ek sertés zsír 
2-3 ek Fűszerpaprika (ez sokban függ a minőségétől).

 

Elkészítés: 

 

A marhahúst megmossuk, összedaraboljuk. Összekockázzuk a füstölt szalonnát, majd a lábasba tesszük, és elkezdjük a zsírját kisütni. Ha megpirult, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és tovább pirítjuk. A hagymát sózzuk, kevés fűszerpaprikát adunk hozzá, majd rátesszük a húst. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fokhagymát adunk hozzá, majd felöntjük a vízzel. Mikor a hús 90%-ban megfőtt, levesszük a tűzről. 2-3 ek zsírt teszünk a tetejére, megvárjuk, hogy magától elolvadjon. Ezután a zsírt megszórjuk fűszerpaprikával. Ha a zsír szépen egyneművé vált a paprikával, a pörköltet visszatesszük a tűzre, és addig főzzük míg teljesen meg nem puhul a hús. Sós vízben főtt burgonyával vagy galuska körettel tálaljuk

 

Tejespite

 

Hozzávalók: 

 

4 db tojás 
5dkg cukor
5 dl tej 
10 dkg liszt
Barack lekvár és porcukor ízlés szerint 

 

Elkészítés:

 

A lisztet a tojással és kevés tejjel csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a cukrot és egy csipet sót. Ezután addig hígítjuk, míg a megfelelő állagot el nem érjük. Kizsírozott és lisztezett tepsibe tesszük, majd a tetejét olvasztott zsírral meglocsoljuk. Sütőben 180°C-on kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Porcukorral és baracklekvárral találjuk.

 

-------------

 

A videó a Szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékkiállítás fejlesztése (TOP_PLUSZ-1.1.3-21-BK1-2022-00004) című projekt keretében készül

További híreink

Fülöpjakab

2025. 12. 18.

Szombat esti ház - projektzárás

Fülöpjakab Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program Plusz, TOP_PLUSZ-1.2.1-21 ÉLHETŐ TELEPÜLÉSEK felhívásra „Szombat esti ház” címmel (projekt azonosítószáma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BK1-2022-00009). A projekt keretében 156,00 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós forrásból egy modern közösségi ház jött létre.

2025. 12. 18.

[ Fülöpjakab ]

down arrow

2025. 12. 15.

Vármegyei Felzárkózási Fórum: a cél a közszolgáltatások fejlesztése

Harmadik alkalommal ülésezett múlt pénteken a Bács-Kiskun Vármegyei Felzárkózási Fórum, amely a „Bács-Kiskun, jó itt lenni!” című, az Európai Unió támogatásával megvalósuló projekt egyik kiemelt együttműködési fóruma. Az ülést Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés elnöke vezette.

2025. 12. 15.

down arrow

2025. 12. 15.

TOP Plusz: átadták a megújult közösségi házat és az új sportöltözőt Vaskúton

Ünnepélyes keretek között adták át Vaskúton a „Közösségi ház felújítása és sportöltöző építése Vaskúton” című projekt keretében megvalósult fejlesztéseket. A beruházás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében, európai uniós támogatással valósult meg, összesen 229,6 millió forint vissza nem térítendő forrás felhasználásával.

2025. 12. 15.

down arrow

2025. 12. 13.

Négy új értékkel gyarapodott a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár

Kedden ülésezett a Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság, amely újabb négy különleges érték felvételéről döntött. Ezzel már 353-ra emelkedett a megyei értékek száma. 

2025. 12. 13.

down arrow

Mélykút

2025. 12. 13.

Térségi gondolkodás önkormányzati szemmel: Mélykút polgármestere a fi200 klubban

Mélykút városa tudatosan építi kapcsolatait a térség gazdasági és közösségi szereplőivel: ezért csatlakozott a fi200 klubhoz is, amely elsősorban vállalkozókat és civil szervezeteket fog össze, de az önkormányzatok számára is értékes együttműködési lehetőségeket kínál. A klubtagsággal a 2024-ben átadott művelődés-, sport- és szabadidőközpont – benne a térségi szinten is jelentős mozi és rendezvényterek – szélesebb közönséget érhet el, amivel hosszú távon is aktív közösségi térként működhet majd.

2025. 12. 13.

[ Mélykút ]

down arrow

2025. 12. 11.

Fókuszban a tanyán élők

Negyedik alkalommal került sor a Vármegyeházán a "Bács-Kiskun, jó itt lenni!" projekt keretében működő Bács-Kiskun Vármegyei Felzárkózási Fórum tematikus munkacsoportjának ülésére. A Projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg. 

2025. 12. 11.

down arrow
Lakner Farm Hajós
Lakner Kristóf, a hajósi Lakner Farm vezetője néhány hónappal ezelőtt még nem igazán értette, hogy mi keresnivalója lenne neki a fi200 klubban. A tények azonban meggyőzték, hiszen a tagság eredményeként az elmúlt hónapokban sajtjaik bekerültek a császártöltési napforduló étterembe, kiváló mézet használhatnak a joghurtjaikban, sőt, még közös pályázatot is nyújtottak be fi200 klubtagokkal.
Megnézem

Legfrissebb videóink

Design by WEBORIGO