Újabb fejlesztési időszak előtt áll Bács-Kiskun

közügyek Fi200 TOP-fejlesztések
Szakmai fórumon találkoztak a megye polgármesterei.

Gazdaságfejlesztés, út- és vasútépítés, vízutánpótlás és energetikai beruházások – ezek a következő évek legfontosabb fejlesztési célkitűzései – hangzott el csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által szervezett polgármesteri fórumon a kecskeméti Neumann János Egyetemen.  

„A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből 6000 milliárd forintnyi összeg érkezhet 2026-ig, az Európai Regionális Fejlesztési alapból és az Európai Szociális Alapból pedig évi 1500 milliárd forintra számítunk. Amennyiben a háború lezáródik végre és a világgazdasági helyzet lehetővé teszi, közel annyi hazai forrást is mellé tudunk majd tenni, mint amennyit az uniótól kapunk.

Nagyon komoly fejlesztési időszak előtt állunk”

– hangsúlyozta Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a polgármesteri találkozó első napján. A régióban és a megyében a legfontosabb fejlesztések közé tartozik a Homokhátság vízutánpótlása (az év végére az északi részek tervei elkészülnek); a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása; a Paks-Kalocsa híd kivitelezése; valamint az M8-as és M9-es autópályák megépítése. Bányai Gábor külön kiemelte az energetikai fejlesztések szükségességét: a régióban a geotermikus energiára alapozva akár olyan mennyiségű elektromos áramot lehetne megtermelni, mint amennyit jelenleg a Paksi Atomerőmű állít elő.    

„Több mint száz milliárd forint érkezhet a következő években Bács-Kiskun megyébe az idén elkezdődött TOP Plusz program keretében. Ezt a forrást óvodák, iskolák felújítására, kerékpárutak, 4-5 számjegyű utak, járdák építésére és iparterületek fejlesztésére, a gazdasági növekedés elősegítésére lehet majd felhasználni” – mondta el a találkozón Oláh Gábor területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte: a jövőre befejeződő TOP program forrásfelhasználása tekintetében

Bács-Kiskun megye kifejezetten jól teljesített, köszönhetően a megyei önkormányzat és a települések közötti példaértékű együttműködésnek.       

„A legtöbb települési és területfejlesztési projektet Bács-Kiskun megye vitte végig az elmúlt években. Alapelvünk, hogy minden településre jusson támogatás, és olyan projektek valósuljanak meg, amelyek az ott élők számára igazán fontosak. A TOP Plusz programban az eddigi gyakorlatnak megfelelően szintén biztosítjuk a szakmai segítséget mind a 119 település számára” – mondta el Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke. Ennek megfelelően minden megyei polgármesterrel egyeztettek arról, hogy a következő években milyen beruházásokra igényelnének pályázati forrásokat.

„A célunk az, hogy az életminőséget tovább növeljük Bács-Kiskunban” – hangsúlyozta Rideg László.

A polgármesteri fórumon a településvezetők előadást hallhattak továbbá a határon átnyúló projektekről, az energetikai jógyakorlatokról, az önkormányzati marketingről, a Petőfi200 emlékévek programjairól vagy éppen a kerékpáros turisztikai fejlesztésekről. A jegyzők számára külön szekcióban voltak előadások aktuális szakmai kérdésekről.  

Egyetemi szint

A polgármesteri fórum résztvevői megismerhették a Neumann János Egyetemen zajló oktatási munkát is, valamint bejárhatták az új campust. Mint Dr. habil Fülöp Tamás rektor elmondta, jelenleg csaknem 3400 hallgatójuk van, és idén 1100 elsőéves kezdte meg felsőfokú tanulmányait a 13 alapképzésük valamelyikén. 58 vállalati partnerrel folytatnak duális képzést, 5 szakon zajlik mesterképzés, valamint beadták a kérelmet a doktori iskola alapítására is. Az egyetem a jövőben kutatásfejlesztési központtá kíván válni.

 

További híreink

2024. 04. 19.

Idén 65 esztendős a vármegyei kézilabda

Jeles év a 2024-es a vármegyei kézilabdás társadalom számára, hiszen a sportági szakszövetség ebben az évben ünnepli fennál­lásának hatvanötödik születés­napját.

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

A történeteink erősítenek bennünket

A jól működő közösségek javítják az életminőségünket.INTERJÚ MOISKÓ CSILLÁVAL, BÁCS-KISKUN VÁRMEGYE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PROGRAMVEZETŐJÉVEL

2024. 04. 19.

Nemesnádudvar

2024. 04. 19.

Izgalmas találka a Bor Bagolyban

Nemesnádudvaron a vármegye önkormányzata által fenntartott Bor Bagoly présház , szeretettel várja a borkultúra iránt érdeklődőket.

2024. 04. 19.

[ Nemesnádudvar ]

2024. 04. 19.

Stratégiai jelentőségű az alkalmazkodás

A Homokhátság elsivatagosodása és vízpótlásának lehetősége évti­zedek óta foglalkoztatja a szak­embereket. A felszíni vizek és a földalatti vízkészletek pótlása több évtizedet felölelő feladat, amely az elkövetkező időszakban a mező­gazdaságot is az alkalmazkodásra készteti. A Duna-Tisza-közének régi vizes területeinek tudatos, művelhető területté alakítása, csatornázása és a klímaváltozás együttes hatása generációkon át befolyással lesz az itt élőkre.  

2024. 04. 19.

2024. 04. 19.

Vármegyei turizmus: több külföldi vendég

A koronavírus-járványt követően feléledő idegenforgalmi szektort vármegyei szinten is újabb kihívás elé állította az energiaárak emelkedése és az infláció. A  vendégek száma ennek ellenére nem csökkent 2023 első kilenc hónapjában.

2024. 04. 19.

Kunszentmiklós, Szabadszállás

2024. 04. 19.

Túzokünnep Bösztörpusztán – futóversennyel!

Futóversennyel egybekötött ingyenes családi programra hív a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Kunszentmiklós-Bösztörpusztára a puszta egyik leglátványosabb eseménye, a túzokdürgés alkalmából!

2024. 04. 19.

[ Kunszentmiklós , Szabadszállás ]

Design by WEBORIGO