Újabb fejlesztési időszak előtt áll Bács-Kiskun

közügyek Mi Petőfink TOP-fejlesztések
Szakmai fórumon találkoztak a megye polgármesterei.

Gazdaságfejlesztés, út- és vasútépítés, vízutánpótlás és energetikai beruházások – ezek a következő évek legfontosabb fejlesztési célkitűzései – hangzott el csütörtökön a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által szervezett polgármesteri fórumon a kecskeméti Neumann János Egyetemen.  

„A Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből 6000 milliárd forintnyi összeg érkezhet 2026-ig, az Európai Regionális Fejlesztési alapból és az Európai Szociális Alapból pedig évi 1500 milliárd forintra számítunk. Amennyiben a háború lezáródik végre és a világgazdasági helyzet lehetővé teszi, közel annyi hazai forrást is mellé tudunk majd tenni, mint amennyit az uniótól kapunk.

Nagyon komoly fejlesztési időszak előtt állunk”

– hangsúlyozta Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos a polgármesteri találkozó első napján. A régióban és a megyében a legfontosabb fejlesztések közé tartozik a Homokhátság vízutánpótlása (az év végére az északi részek tervei elkészülnek); a Belgrád-Budapest vasútvonal felújítása; a Paks-Kalocsa híd kivitelezése; valamint az M8-as és M9-es autópályák megépítése. Bányai Gábor külön kiemelte az energetikai fejlesztések szükségességét: a régióban a geotermikus energiára alapozva akár olyan mennyiségű elektromos áramot lehetne megtermelni, mint amennyit jelenleg a Paksi Atomerőmű állít elő.    

„Több mint száz milliárd forint érkezhet a következő években Bács-Kiskun megyébe az idén elkezdődött TOP Plusz program keretében. Ezt a forrást óvodák, iskolák felújítására, kerékpárutak, 4-5 számjegyű utak, járdák építésére és iparterületek fejlesztésére, a gazdasági növekedés elősegítésére lehet majd felhasználni” – mondta el a találkozón Oláh Gábor területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Kiemelte: a jövőre befejeződő TOP program forrásfelhasználása tekintetében

Bács-Kiskun megye kifejezetten jól teljesített, köszönhetően a megyei önkormányzat és a települések közötti példaértékű együttműködésnek.       

„A legtöbb települési és területfejlesztési projektet Bács-Kiskun megye vitte végig az elmúlt években. Alapelvünk, hogy minden településre jusson támogatás, és olyan projektek valósuljanak meg, amelyek az ott élők számára igazán fontosak. A TOP Plusz programban az eddigi gyakorlatnak megfelelően szintén biztosítjuk a szakmai segítséget mind a 119 település számára” – mondta el Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke. Ennek megfelelően minden megyei polgármesterrel egyeztettek arról, hogy a következő években milyen beruházásokra igényelnének pályázati forrásokat.

„A célunk az, hogy az életminőséget tovább növeljük Bács-Kiskunban” – hangsúlyozta Rideg László.

A polgármesteri fórumon a településvezetők előadást hallhattak továbbá a határon átnyúló projektekről, az energetikai jógyakorlatokról, az önkormányzati marketingről, a Petőfi200 emlékévek programjairól vagy éppen a kerékpáros turisztikai fejlesztésekről. A jegyzők számára külön szekcióban voltak előadások aktuális szakmai kérdésekről.  

Egyetemi szint

A polgármesteri fórum résztvevői megismerhették a Neumann János Egyetemen zajló oktatási munkát is, valamint bejárhatták az új campust. Mint Dr. habil Fülöp Tamás rektor elmondta, jelenleg csaknem 3400 hallgatójuk van, és idén 1100 elsőéves kezdte meg felsőfokú tanulmányait a 13 alapképzésük valamelyikén. 58 vállalati partnerrel folytatnak duális képzést, 5 szakon zajlik mesterképzés, valamint beadták a kérelmet a doktori iskola alapítására is. Az egyetem a jövőben kutatásfejlesztési központtá kíván válni.

 

További híreink

Kiskunhalas

2023. 10. 03.

Vármegyei elismerés a Ganzair Kft-nek

Bács-Kiskun Vármegye Gazdaságért Díjban részesült a kiskunhalasi székhelyű Ganzair Kft. Gidai Olivér ügyvezető igazgató akadályoztatása miatt nem volt jelen a szeptemberi ünnepi közgyűlésen, így a mai napon vette át a kitüntetést Rideg László közgyűlési elnöktől. 

2023. 10. 03.

[ Kiskunhalas ]

Kunszállás

2023. 10. 03.

Sétáljon velünk! Kunszálláson folytatódik a Térségi Értékjáró Séta sorozat

Az értékjáró séta sorozatot 2021-ben hívta életre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, amelynek során az egyesület tagtelepüléseire teszünk kirándulást. A település értékeit egy sétaútvonalon fedezzük fel egy kellemes szombati napon. 

2023. 10. 03.

[ Kunszállás ]

Kecskemét, Szentkirály

2023. 10. 01.

Bács-Kiskun tarolt a Nemzeti Vágtán

Néhány órája ért véget a Nemzeti Vágta abszolút vármegyei győzelemmel! Izgalmas küzdelemben diadalmaskodott Kecskemét lovasa, Tóth Tamara a 2023-as Nemzeti Vágtán Galaxy nevű lova nyergében, aki immáron négyszeres Vágta-bajnok, és ezzel ők vihették haza az ötmillió forintos fődíjat, a Herendi Hadik huszár szobrot, valamint a Vágta Vándordíját, az 1848-as huszárszablyát. A Kishuszár Vágtát a szentkirályi lovas, Rozs Anna Julianna nyerte meg Nárcisz nyergében, Hajdú Fanni felkészítésével. 

2023. 10. 01.

[ Kecskemét , Szentkirály ]

2023. 10. 01.

Kecskeméti fiatalok a legjobbak között

 A Bányai Júlia Gimnázium csapata ezüstérmet szerzett a világ legnagyobb kutatási és robotika versenyén Dániában

2023. 10. 01.

2023. 10. 01.

Ma van a Zene Világnapja

A Zene Világnapját is ünnepeljük október 1-jén. Bár nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy egész évben ünnep, hiszen a zene része az életünknek, minden napunknak. Hiszen tudjuk jól:  a zene az kell, hogy ne vesszünk el! 

2023. 10. 01.

Baja

2023. 10. 01.

Átadták a Bácskai Termék Díjakat

   Tizenegyedik alkalommal rendezték meg Baján a Bácskai Napokat. A hagyományos termékünnep fénypontja idén is Bácskai Termék Díjak átadása volt a Bácska Kultúrpalotában. Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés alelnöke adta át az oklevleket vármegyénk kiválóságait előállítóknak, termelőknek.        

2023. 10. 01.

[ Baja ]

Design by WEBORIGO